Zoekmachine Bing voorspelt winnaar Eurovisie Songfestival

© CIDimport

Zoekmachine Bing voorspelt winnaar Eurovisie Songfestival

Geplaatst: 19 mei 2015 - 09:32

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:31

Redactie ID.nl

Vanavond is de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Kenners zijn verdeeld over de kansen van 'onze' Trijntje. Nu mengt ook zoekmachine Bing zich in het debat.

Door zoekopdrachten te combineren met onder meer data van sociale media waagt Bing (van Microsoft) zich tegenwoordig ook aan voorspellingen. Wie gaat een bepaalde sportwedstrijd winnen bijvoorbeeld, of zegeviert bij een reality-programma. Of wint het Songfestival, dus.

And the winner is...

Op het moment van schrijven doet Trijntje het nog niet eens zó slecht: ze staat op een twaalfde plaats. Maar het verschil met de nummer 1, Måns Zelmerlöw, is enorm. Trijntje heeft 0,7% kans om te winnen; de 29-jarige Zweed 17,2%...

Stemmen via de app

Overigens is Bing niet het enige van Microsoft dat we bij het Songfestival tegenkomen; zo gebruikt het samenwerkingsverband van Europese publieke omroepen (EBU) het cloudplatform Microsoft Azure om het optreden van Trijntje Oosterhuis en de andere Europese acts bij tweehonderd miljoen mensen in de huiskamer te brengen. Voor de coördinatie van de meer dan drieduizend medewerkers en vrijwilligers zet de EBU Yammer en Lumia 535-smartphones in. Ook draait de officiële Songfestival-app op Microsoft Azure. Met die app blijven fans op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, en verandert hun smartphone of tablet in een scherm dat tijdens de show live-updates geeft. Maar nog belangrijker is dat kijkers via de app – beschikbaar voor zowel Windows en Android, als iOS – kunnen stemmen én een snufje Eurovisie aan hun selfies kunnen meegeven. We zouden bijna zeggen: “Microsoft, douze points”.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten