Zo blokkeer je de toegang tot Taakbeheer op Windows 10

© PXimport

Zo blokkeer je de toegang tot Taakbeheer op Windows 10

Desktops & monitoren

Geplaatst: 14 februari 2021 - 07:20

Aangepast: 25 november 2022 - 10:47

Wesley Akkerman

Taakbeheer op Windows 10 is een handige tool waarmee je je systeem monitort en waarmee je programma’s start en afsluit. Maar er bestaan situaties waarin je wil voorkomen dat iemand iets via de tool regelt op een computer, vanwege werk of school. Zo voorkom je toegang tot die mogelijkheden.

Voor dit artikel maken we gebruik van de Register-editor. Dit is een tool waarmee je onderdelen van Windows aanpast. Je opent die editor door Start te openen en regedit in te tikken. De eerste hit bovenaan is het programma dat je nodig hebt. Open het programma en kopieer de onderstaande tekst in de witte balk waar nu het woord Computer in staat.

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies

Links in het menu zie je nu de map Policies staan. Druk daarop met je rechtermuisknop en open in dit menu de optie Nieuw en klik vervolgens op Sleutel. Geef de sleutel de naam System en druk op Enter.

© PXimport

Taakbeheer uitschakelen op Windows 10

Klik nu met je rechtermuisknop op de nieuwe map System. Het menu opent, waardoor je naar Nieuw kunt gaan. Klik hier op de naam DWORD (32-bit) Value. Geef de Sleutel de volgende naam mee: DisableTaskMgr en druk daarna op Enter.

Dubbelklik daarna op de DWORD en verander de waarde van 0 (nul) naar 1 (één). Klik nu op OK en start je computer opnieuw op. Nadat je de bovenstaande stappen voltooid hebt, zie je – na het opnieuw opstarten – dat Taakbeheer voor ingelogde gebruikers uitgeschakeld is. 

Taakbeheer activeren

Wanneer je terug wil gaan naar de oude situatie, dan kun je de eerste drie stappen zoals hierboven beschreven herhalen. Wanneer je aankomt bij de System-sleutel, dan moet je weer opletten. Je kunt hier de System-sleutel verwijderen, maar het is verstandig om eerst nog een andere handeling te verrichten.

De waarde van de DisableTaskMgr DWORD moet namelijk eerst van 1 (één) naar 0 (nul) omgezet worden. Dan weet je zeker dat alles goed gaat. Ook kun je de DWORD verwijderen.

Andere manier

Je kunt het deactiveren van Taakbeheer ook regelen via de groepsbeleid-editor. Echter, die editor is niet standaard aanwezig op apparaten met Windows 10 Home. Die moet je eerst dus nog downloaden.

Na het installeren ga je als volgt te werkt. Je opent de editor door gpedit.msc in te tikken in het Start-menu. Het is dan de bedoeling dat je de volgende stappen neemt: User Configuration > Administrative Templates > System > Ctrl + Alt + Del Options.

In het scherm aan de rechterkant vind je de optie Remove Task Manager. Dubbelklik daarop en kies in het nieuwe venster de optie Enabled. Klik vervolgens op Apply en OK (of de Nederlandse equivalent daarvan). 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000