Zijn mijn pc-poorten echt dicht?

Desktops & monitoren

Geplaatst: 13 april 2007 - 12:04

Aangepast: 19 september 2022 - 12:31

De kans is groot dat u op uw pc een veiligheidspakket hebt geïnstalleerd, bestaande uit in ieder geval een virusscanner en een firewall. Of dat er in uw internetmodem/router een firewall zit. Maar hoe weet u nou of deze naar behoren werkt? Er bestaan verschillende websites die op uw verzoek uw pc aanvallen en controleren of er wellicht onverhoopt deuren openstaan.

Zijn mijn pc-poorten echt dicht?

De kans is groot dat u op uw pc een veiligheidspakket hebt geïnstalleerd, bestaande uit in ieder geval een virusscanner en een firewall. Of dat er in uw internetmodem/router een firewall zit. Maar hoe weet u nou of deze naar behoren werkt? Er bestaan verschillende websites die op uw verzoek uw pc aanvallen en controleren of er wellicht onverhoopt deuren openstaan. In vaktaal heten deze pc-deuren 'poorten'. De ideale firewall zorgt ervoor dat ál deze poorten hermetisch gesloten zijn. Pas dan kunt u met een gerust gevoel uw pc op het internet loslaten. Een van de bekendste sites waar u geheel gratis uw firewall kunt testen is die van Gibson Research.

Stap 1

[afbeelding0]Start uw browser en ga naar Grc.com. Klik aldaar op het logo Shields-UP!! In de nieuw geopende pagina scrollt u dan een flink eind naar beneden tot u de link ShieldsUP!! tegenkomt. Klik hierop om naar de testpagina's te gaan.

Stap 2

[afbeelding0]In het venster waarin u gemeld wordt dat u pagina's via een beveiligde verbinding gaat weergeven klikt u op OK. Doe dat bij alle soortgelijke vensters die in het verloop van deze workshop verschijnen. Scroll weer wat naar beneden in de pagina. Daar vindt u ten eerste een knop Proceed (= doorgaan), maar ook daar vlak onder een link. Meestal bestaat deze uit een nummer en de naam van uw provider of simpelweg een rijtje getallen gescheiden door een punt. Hebt u een  breedband internetverbinding, dan is dit het unieke adres van uw pc. Helaas betekent dit ook dat websites ongevraagd kunnen zien hoe vaak u hen bezoekt en eventueel uw hele surfgedrag in kaart brengen. Daar kan een firewall niets aan veranderen. Wat dat betreft bent u beter af als u nog over een antieke inbelverbinding beschikt: telkens als u inbelt krijgt uw pc een vers adres toegewezen. Inbelverbindingen zijn dus veel moeilijker te traceren dan  breedbandverbindingen. Een reden te meer om te controleren of uw firewall naar behoren werkt.

Stap 3

[afbeelding0]Klik op Proceed, waarna u eigenlijk meteen al een beetje kunt aanvoelen in welke richting de test zal uitvallen. Als er helemaal bovenaan de pagina onder Greetings (groeten) gegevens staan die zo van uw pc afkomstig zijn, werkt uw  firewall niet of niet goed. In ons geval (1) wordt er niets getoond en dat is precies wat we willen. De eerste vuurdoop vindt plaats na een klik op de knop File Sharing (2). Klik op deze knop om de test te starten.

Stap 4

[afbeelding0]U behoort na de -kortdurende - test twee mintekens in een rood balletje te zien staan. Alleen dan is de aanval niet gelukt en bleek het niet mogelijk om informatie aan uw pc te ontfutselen. Blijkt er wél informatie gelekt te zijn, dan staat uw firewall hoogstwaarschijnlijk niet ingeschakeld. Controleer in dat geval het firewall-onderdeel van uw  beveiligingssoftware en kijk of het beveiligingsniveau op het hoogst mogelijke niveau is ingesteld. Deze instellingen werken per programma anders, maar de handleiding zal altijd uitkomst bieden.

Stap 5

[afbeelding0]Scroll weer wat naar beneden op de pagina en klik op de knop Common Ports. Als het goed is, krijgt u na even wachten een rijtje te zien met alleen maar groen gekleurde blokjes en - eveneens in het groen - de tekst PASSED. Dat betekent dat uw firewall uw pc volledig heeft afgeschermd van internet. Precies wat we willen, want het betekent dat niemand uw pc zelfs maar kan detecteren! Om de ultieme test uit te voeren, scrollt u weer even naar onderaan de pagina en klikt u op All Service Ports. Deze test duurt wat langer, maar uw pc wordt dan ook werkelijk op alle fronten aangevallen. Uw firewall werkt alleen dan goed wanneer alle tests geen enkel blokje informatie ongemerkt de buitenwereld insturen.

Firewalls en firewalls

Wanneer u géén firewall in uw internetmodem- of router hebt geactiveerd moet u altijd een firewall op uw pc installeren. Dat kan desnoods de standaard in Windows ingebouwde firewall zijn, deze activeert u door in het Configuratiescherm in Klassieke weergave op het pictogram Windows Firewall te dubbelklikken. Kies in het daarop geopende venster de optie Ingeschakeld en klik op OK. Schakel de Windows Firewall echter niet in als u al andere firewallsoftware op uw pc hebt geïnstalleerd, dit om conflicten te voorkomen. Ook als u wél over een in uw modem of router ingebouwde (hardware) firewall beschikt, is het toch zeer verstandig ook een exemplaar op uw pc te installeren. De softwarematige firewall controleert namelijk ook uitgaande verbindingen zodat u precies kunt aangeven welke programma's toegang krijgen tot internet en welke niet.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000