Wetenschappers printen kleinste afbeelding ooit

© CIDimport

Wetenschappers printen kleinste afbeelding ooit

Desktops & monitoren

Geplaatst: 21 december 2015 - 09:16

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:00

Redactie

Zwitserse onderzoekers hebben een wereldrecord neergezet voor het printen van de allerkleinste afbeelding ooit. Het afgedrukte plaatje is zó klein, dat je 'm alleen kunt zien met een microscoop.

Om precies te zijn is de afbeelding 0,0092 vierkante millimeter 'groot', ongeveer zo klein als de doorsnede van een haar. Of de grootte van één pixel in een retina-display. De pixels binnen het plaatje staan slechts 500 nanometer van elkaar af.

Quantum dot-technologie heeft dat mogelijk gemaakt - rode, groene en blauwe quantumdeeltjes zijn afgedrukt met een resolutie van 25.000 DPI. De techniek kan volgens de wetenschappers ook gebruikt worden om in de toekomst extra scherpe beeldschermen van te verwezenlijken.

Smartphonemicroscoop

Via Kickstarter wordt er nog gewerkt aan de µPeek, feitelijk een microscoop voor smartphones. Daarmee kun je zelf afbeeldingen maken van micro-organismen die niet met het blote oog te zien zijn.

Voor een paar honderd euro extra wordt de afbeelding ook superklein voor je afgedrukt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000