Wat is een VPN en waarom moet je er een hebben?

© PXimport

Wat is een VPN en waarom moet je er een hebben?

Geplaatst: 14 augustus 2022 - 10:18

Aangepast: 16 november 2022 - 09:20

Partnerredactie

Met een VPN kun je je met een extra mate van beveiliging en versleuteling over het internet bewegen. Dat klinkt goed, maar wat is een VPN precies? En waarom zou je eigenlijk vandaag nog een abonnement op een VPN-dienst moeten nemen? In dit artikel leggen uit welke redenen er zijn om een VPN te gebruiken, en wat de voordelen ervan zijn.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met NordVPN

Ontvang nu tot 69% korting op een abonnement bij NordVPN

Bekijk

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network, oftewel: een virtueel privénetwerk. Eigenlijk zegt dat alles. Een VPN is een programma waarmee je een versleutelde verbinding kunt maken, waardoor je privacy een stuk beter gewaarborgd wordt. Wat een VPN in de basis doet is het maskeren van je IP-adres, zeg maar het adres waarmee je verbinding met een server gemaakt wordt.

Normaal gesproken geeft een IP-adres informatie als je fysieke locatie weg. Bepaalde tools, zoals bijvoorbeeld Google Analytics of andere analysetools, kunnen daarmee zien waar jij je bevindt op het moment dat je een website bezoekt of een programma of app gebruikt. Dat is niet altijd wenselijk. Een VPN maskeert je IP-adres en zorgt ervoor dat de server foutieve informatie over je verbinding krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld doen alsof je in het buitenland bent, of juist in Nederland als je op reis bent. Daarbij versleutelt een VPN je verbinding, zelfs als je op een slecht beveiligd openbaar netwerk zit. 

Waarom is een VPN handig voor jou?

Een VPN is handig voor hele veel verschillende doeleinden. Hieronder leggen we de meest gebruikte redenen uit. 

1. Verbinding maken met werk- of school-netwerk  

Sommige bedrijven en universiteiten hebben een beveiligd netwerk, waar niet iedereen zomaar bij kan. Dat kan gaan om bijvoorbeeld bestanden op de server, e-mail, of het intranet. Met een VPN kan een beveiligde verbinding worden opgezet om zo toch toegang te krijgen tot die bestanden. Op die manier kan het bedrijf of de universiteit er zeker van zijn dat niet iedereen zomaar kan inloggen, ook niet als de inloggegevens bekend zijn.  

2. Mobiele apparaten  

Je pc of laptop gebruik je waarschijnlijk niet de hele dag, maar je smartphone staat van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan. En dan zijn er ook nog apparaten als je televisie en andere slimme apparatuur die continu verbonden zijn met internet. Ook die apparaten zijn het waard te beschermen tegen online pottenkijkers door ze via een VPN verbinding te laten maken met het internet. Hoe meer apparaten je aan je VPN knoopt, des te veiliger wordt je hele thuisnetwerk. 

Ontvang nu tot 69% korting op een abonnement bij NordVPN

Bekijk

3. Beveiligde verbinding  

Tegenwoordig zijn de meeste netwerken versleuteld, meestal via TLS. Dat betekent dat er een bepaalde mate van encryptie plaatsvindt, waardoor gevoelige data niet zomaar in handen van internetcriminelen of overheden kan vallen. Daarnaast zorgt de versleuteling ervoor dat er een certificaat wordt uitgegeven waarmee wordt gecheckt of de server inderdaad de gezochte server is. Maar niet alle verbindingen zijn op deze manier beveiligd. Een VPN zoals van NordVPN zorgt ervoor dat je verbinding altijd wordt versleuteld, wat je ook doet. Verbind je wel eens met slecht of niet beveiligde openbare netwerken, zoals op scholen, in bibliotheken of op het vliegveld? Dan is een VPN zeer aan te raden. 

4. Je eigen privénetwerk  

As je een eigen thuisnetwerk hebt, bijvoorbeeld om bestanden op je computer altijd te kunnen bezoeken, waar je ook bent, is een VPN ook geen overbodige luxe. De kans dat bij een thuisnetwerk wordt ingebroken door kwaadwillenden is klein, maar als het gebeurt, liggen al je persoonlijke bestanden op straat. Een VPN kan een extra beveiligingslaag over je privégegevens leggen. Zo kun je overal ter wereld veilig verbinding maken met je eigen netwerk, net als bijvoorbeeld met het netwerk van je werk of school. 

© PXimport

5. Prijsverschillen  

Een minder bekende toepassing van een VPN is het tegengaan van prijsverschillen bij online webshops op basis van locatie. Sommige webshops, ticketverkopers of reisbureaus passen prijzen aan op basis van waar een bezoeker vandaan komt – een vorm van prijsdiscriminatie die nog steeds veel voorkomt. Met NordVPN kun je makkelijk doen alsof je je ergens anders in de wereld bevindt. Op die manier kun je snel en simpel altijd de laagste prijs voor je product of reis vinden. 

Ontvang nu tot 69% korting op een abonnement bij NordVPN

Bekijk

6. Verminderde bandbreedte  

Het kan gebeuren dat je bepaalde online services gebruikt waarvan je internetprovider liever niet heeft dat je ze gebruikt. In die gevallen kan de provider beslissen de snelheid van je internetverbinding terug te schroeven, niet alleen tijdens het gebruik van dergelijke diensten, maar ook in z’n geheel. Een VPN kan je helpen te voorkomen dat dat gebeurt. Als je een VPN gebruikt, kan je provider veel moeilijker zien wat je aan het doen bent. Op die manier weet de provider niet dat je de diensten gebruikt, en wordt je internetverbinding dus ook niet omlaag geschroefd – een kwestie van voorkomen is beter dan genezen.  

Conclusie

Een VPN heeft over het algemeen veel voordelen. Je verbinding wordt versleuteld, ook als je op een openbaar netwerk zit. Daarnaast wordt je IP-adres gemaskeerd, zodat je je relatief anoniem over het internet kunt bewegen, en kunt doen alsof je je op een bepaalde locatie in de wereld bevindt. Daarbij kun je verbinding maken met netwerken die een gelimiteerde toegang hebben, zoals dat van je werk, universiteit, of zelfs je eigen thuisnetwerk. Wat de reden ook is, een VPN is voor de meeste mensen een goede en soms zelfs onmisbare toevoeging. Profiteer nu tijdelijk van 69% korting op een tweejarig abonnement bij NordVPN. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000