Houd ongenode gasten buiten de deur met een VPN
Dat je altijd je favoriete programma’s up-to-date moet houden en dat het besturingssysteem zichzelf automatisch moet bijwerken met de nieuwste ‘updates’ en ‘patches’: dat weet je waarschijnlijk inmiddels wel. Hackers proberen echter op slinkse wijze alsnog toegang te krijgen tot je netwerk en gegevens. Hoe ze dat doen? Via je gadgets.
#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met NordVPN
Eerlijk is eerlijk: je houdt je netwerk en gegevens zo veilig mogelijk door te zorgen dat software altijd zo actueel mogelijk is. Dat geldt bijvoorbeeld voor de programma’s die je graag gebruikt, maar ook voor het besturingssysteem. Wordt er een lek of kwetsbaarheid ontdekt, dan proberen de makers dit (in de meeste gevallen) zo snel mogelijk te verhelpen en doe je er goed aan om de nieuwe versie zo vlot mogelijk te installeren. Toch blijken er helaas nog andere manieren waarop hackers alsnog toegang kunnen krijgen tot je netwerk. Ze richten zich daarbij onder meer op slimme apparaten en gadgets. Denk hierbij aan ‘slimme’ producten die ook met internet zijn verbonden, bijvoorbeeld in de vorm van een slimme deurbel, verlichting en robotstofzuiger.
Makkelijk slachtoffer
In een ideale situatie zorg je ervoor dat ook deze apparaten (waarop immers software en firmware draait) altijd up-to-date zijn. Helaas blijkt juist dat in de praktijk geen vanzelfsprekendheid. Veel apparaten beschikken niet over een functie waarmee de software automatisch wordt bijgewerkt, waardoor het handmatig updaten door de gebruiker in de praktijk vaak wordt vergeten. Ook neemt niet elke fabrikant het zo nauw met het netjes uitbrengen van (veiligheids)updates. Vooral bij iets goedkopere gadgets valt het update-beleid van de fabrikant in de praktijk vaak tegen. Het gevolg: er zijn inmiddels flink wat slimme apparaten in huishoudens te vinden, waarvan al bekend is dat ze veiligheidslekken hebben. Ideaal voor hackers, die zich via de slimme apparaten alsnog in je netwerk kunnen begeven. Zij maken ‘slim’ gebruik van de bekende problemen met je favoriete gadgets en gebruiken dus de zwakste schakel in je netwerk om alsnog toegang tot je gegevens te krijgen of je privacy te ondermijnen.
Ontvang nu tot 69% korting op een abonnement bij NordVPN
De oplossing
Dan maar alle slimme apparaten hardhandig de deur wijzen? Gelukkig is dat niet nodig. Met een goede VPN-dienst zorg je voor beveiliging op het hoogste niveau: je schermt hiermee de eventueel minder veilige gadgets af voor de buitenwereld en zorgt ervoor dat ze op een veilige manier met de buitenwereld communiceren. Goed voorbeeld van een veelzijdige VPN-dienst is NordVPN. Met een NordVPN-account kun je 6 verschillende apparaten tegelijkertijd in je netwerk beschermen. Zo kun je de VPN-bescherming bijvoorbeeld inschakelen op zowel je privé als zakelijke telefoon, maar bijvoorbeeld ook je televisie (zoals een Android TV) beschermen. NordVPN biedt ondersteuning voor verschillende platformen, zodat de kans groot is dat de gadgets die jij gebruikt, ook compatibel zijn. Zo is er onder meer ondersteuning voor Windows, MacOS, Linux, Android, iOS en Android TV. Uiteraard worden ook de populaire browsers – zoals Chrome, Firefox en Edge – ondersteund. Een dienst zoals NordVPN biedt bovendien een geld-terug-garantie van 30 dagen. Ben je in deze periode toch niet te tevreden, dan kun je dienst zonder risico weer annuleren.
©PXimport
VPN! Nog even kort: met een VPN (een afkorting van Virtueel Privé Netwerk) zet je een veilige verbinding tussen jouw apparaat en de online buitenwereld op. Alle gegevens die over-en-weer worden verzonden, reizen via een versleutelde (virtuele) tunnel. Dat biedt verschillende voordelen: je voorkomt hiermee dat ongenode gasten kunnen meekijken met de verzonden data. Ook kunnen je online activiteiten niet worden getraceerd en zorg je dus voor een betere privacy. Zoals het hoort.
Nog meer veiligheid
Maar hoe ga je nu om met apparaten waarop je de VPN-beveiliging niet kunt activeren of met apparaten die je graag gebruikt, maar ondertussen niet helemaal vertrouwt op het gebied van regelmatige (veiligheids)updates? Met een NordVPN-account kun je de VPN-bescherming ook activeren op je router (mits deze daarvoor geschikt is). Je raadt het al: hierna zijn alle apparaten die met de router zijn verbonden, automatisch beschermd door de VPN-dienst. Een gerust gevoel, omdat je je zo minder druk hoeft te maken als een specifieke gadget binnen je netwerk achterloopt op updategebied. Een VPN helpt ook om situaties te voorkomen waarin door je internetaanbieder de bandbreedte wordt beperkt op basis van je browse-activiteit. De VPN-verbinding schermt jouw specifieke browse-activiteit immers ook af voor de internetaanbieder.
NordVPN maakt gebruik van een netwerk van ruim 5500 servers, verspreid over 59 landen. Er is dus altijd een server met voldoende capaciteit bij jou in de buurt. Dat is een geruststellende gedachte, die bovendien wordt bevestigd door de ruim 14 miljoen andere gebruikers wereldwijd.
Tip: Altijd up-to-date! Een VPN-dienst is een belangrijk onderdeel voor een goede beveiliging van je apparaten en gegevens. Zorg er ook voor dat je altijd gebruik maakt van de nieuwste versies van je programma’s. Zo ben je ook beschermd tegen fouten in software, waar kwaadwillenden misbruik van kunnen maken. Veiligheid voor alles.
Veiligheid voorop
Kortom: er zijn gelukkig verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je optimaal en veilig kunt genieten van je netwerk en alle gadgets die hiermee zijn verbonden. Bovendien is het nu wel heel interessant om met VPN aan de slag te gaan. Bij NordVPN krijg je tijdelijk 69% korting op een tweejarig abonnement. Alle details vind je op deze pagina.