Waarom je geen openbare wifi-netwerken meer moet gebruiken zonder VPN service

© CIDimport

Waarom je geen openbare wifi-netwerken meer moet gebruiken zonder VPN service

Geplaatst: 17 augustus 2017 - 07:45

Aangepast: 26 augustus 2022 - 17:01

Redactie

Openbare wifi, het lijkt zo handig, je bent bijna altijd online. Was openbare wifi ooit iets bijzonders, tegenwoordig kun je bijna overal een verbinding met het internet maken. Op het vliegveld, in het hotel, café of restaurant, in de trein, op school en zelfs op straat. Hartstikke makkelijk toch? Maar is het wel slim om onbeschermd gebruik te maken van openbare wifi? Wifi hotspots zijn immers de uitgelezen plekken waar anderen jouw gegevens kunnen lezen. Is het nog wel veilig om te internetten zonder VPN? In dit artikel geven we je een aantal belangrijke redenen waarom je geen openbaar wifi moet gebruiken zonder VPN service.

Waarom je geen openbare wifi-netwerken meer moet gebruiken zonder VPN service -15747845

© CIDimport

  Lees hier wat dit betekent.


Het gevaar van onbeveiligde netwerken en websites
Wil je er zeker van zijn dat je persoonlijke gegevens veilig zijn op het internet? Dan is encryptie het toverwoord. Het zorgt er namelijk voor dat de gegevens die je over het internet stuurt onherkenbaar worden gemaakt. Ze worden omgezet in een code en zo wordt voorkomen dat anderen er wat mee kunnen doen. Een gecodeerde website kun je herkennen als de url begint met https in plaats van http. In je browser zie je een slotje hetgeen aangeeft dat de site veilig is. Echter, wanneer je aan het surfen bent, bezoek je net zo makkelijk een beveiligde als een niet beveiligde website. Als je gegevens verzendt naar websites die niet versleuteld zijn, dan loop je gevaar. 

Wanneer je thuis gebruik maakt van wifi dan heb je, als het goed is, dit zo ingesteld dat je hiervoor een wachtwoord nodig hebt. Je netwerk is beveiligd met een WPA-sleutel. Nu is het punt dat dit voor de meeste openbare wifi hotspots niet het geval is. Als je een verbinding maakt met zo'n wifi-netwerk kun je er zeker van zijn dat je je op onveilig terrein begeeft. Om toch veilig te kunnen surfen op een openbaar netwerk moet je een VPN service als GOOSE VPN gebruiken. Je surft dan namelijk anoniem op het internet en niemand kan met jou meekijken. 
 

Wachtwoord van de router is beschikbaar 
Leuk natuurlijk al die publieke gelegenheden die je gratis wifi aanbieden. Je kunt echter ook makkelijk het slachtoffer worden van de onwetendheid van de eigenaar van zo'n netwerk. Neem ome Piet van café De Klaas die heeft geen verstand van wifi. Hij heeft er dan ook geen idee van dat zijn gebruikersnaam en het wachtwoord van zijn router voor iedereen zichtbaar zijn. Dat maakt het voor een kwaadwillende wel erg eenvoudig om toegang te krijgen tot alle wifi gebruikers in het café. Zonder VPN kun je het dan wel schudden. En terwijl je rustig een biertje drinkt en inlogt op je Facebook, merk je als je glas leeg is, dat je account is gehackt. 
 

Afluisterpraktijken
Nelly van kapsalon Hairdoo geeft haar klanten toegang tot het wifi-netwerk. Omdat de meeste bezoekers een wachtwoord invullen maar lastig vinden, heeft ze de verbinding openbaar gemaakt. Je moet je klanten tenslotte tevreden houden, zo denkt zij. Wat Nelly echter niet weet is dat er speciale 'snooping' software in omloop is die het het 'afluisteren' van wifisignalen tamelijk eenvoudig maakt voor cybercriminelen. Ze kunnen alles bijhouden wat jij op het internet doet. Hele websites die jij bezocht en alles wat jij daarop hebt geschreven is te achterhalen. Zal je net tijdens het knippen van je 'coupe soleil' allerlei vertrouwelijke gegevens hebben ingevoerd. Had je nu maar gebruik gemaakt van een Virtual Private Network (VPN). Dat zorgt er namelijk voor dat je gegevens eerst door elkaar worden gehusseld en vervolgens onleesbaar worden voor derden. 

Waarom je geen openbare wifi-netwerken meer moet gebruiken zonder VPN service -16023982

© CIDimport


 

De aanval van de 'man in the middle' 
Het zou de titel van een film over cybercriminaliteit kunnen zijn. In het Engels worden dergelijke aanvallen waarbij informatie tussen twee communicerende partijen wordt onderschept zonder dat zij dat in de gaten hebben, Man in the Middle (MitM) attacks genoemd. Vandaag de dag zijn er op het internet allerlei gratis tools verkrijgbaar die het hacken van publieke netwerken heel eenvoudig maken. Zo eenvoudig dat, zo bleek tijdens een test, zelfs een 7-jarig meisje het binnen 11 minuten voor elkaar kreeg om informatie te stelen van diverse computers die waren verbonden met hetzelfde wifi netwerk. 
 

Je computer kan worden geïnfecteerd door malware
Malware maakt gebruik van kwetsbare elementen in bijvoorbeeld software. Zo kan het ongemerkt en ongevraagd je computer of smartphone binnensluipen. Malware kan ervoor zorgen dat je computer trager wordt, maar kan zich ook toegang verschaffen tot je persoonlijke gegevens. 
 

Valse netwerken
Denk je dat je een verbinding hebt gemaakt met het legitieme wifi-netwerk van je hotel waar je verblijft, blijkt de naam net iets anders en blijk je te zijn verbonden met een onveilige variant. Iedereen kan een wifi-netwerk opzetten en dat maakt het makkelijk om een naam van een netwerk bijna perfect na te bootsen. In plaats van bijvoorbeeld adamshotel heb je een verbinding gemaakt met adamhotel. Jij merkt het verschil niet maar ondertussen heeft een hacker je mooi in de val laten lopen. Terwijl je inlogt op je online bankrekening, kijken criminelen met je mee en plukken je rekening leeg. 
'Evil twins' is vergelijkbaar. Het lijkt net op een echt netwerk, maar het is een kloon daarvan. Met alle gevolgen van dien. Maak je gebruik van publieke wifi dan ben je extra kwetsbaar. Wees dus op je hoede! 
 

Veilig het internet op met VPN 
Het internet zit vol gevaren zo heb je zojuist kunnen lezen. En om de eindeloze lijst van bedreigingen niet onnodig lang te maken hebben we bijvoorbeeld geen aandacht besteed aan ad hocs, wormen en spoofing. Kun je nog wel veilig het internet op? Die vraag moet je steeds vaker met nee beantwoorden. Vooral als je gebruik maakt van openbare wifi. Het is daarom aan te raden om VPN op je computer en mobiele telefoon te installeren. Wil je gebruik maken van een Nederlandse VPN provider dan is GOOSE VPN een uitstekende keuze. De dienst is voordelig (€ 2,99 per maand), gebruiksvriendelijk en eenvoudig.

Ook lezen: Waarom Goose VPN een prima oplossing is om kodi veilig te gebruiken.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000