Tweet verraadt geslacht gebruiker

Desktops & monitoren

Geplaatst: 28 juli 2011 - 06:21

Aangepast: 19 september 2022 - 13:40

Onderzoekers hebben een algoritme ontwikkeld waarmee het geslacht van de schrijver van een tweet is te achterhalen. Ze kijken daarbij naar specifieke woorden in een tweet.  In 66% van de gevallen weet het algoritme het geslacht goed te raden op basis van een enkele tweet.

Tweet verraadt geslacht gebruiker

Wanneer alle tweets van een gebruiker worden doorzocht, gaat de nauwkeurigheid omhoog en weet het algoritme in maar liefst 75% te scoren. Wanneer er alleen naar de omschrijving van de gebruiker werd gekeken, kon het algoritme in 71% van de gevallen het geslacht goed raden, op basis van de gebruikersnaam was dit 77% en een combinatie van alle vier de velden en de tweet kon met 92% zekerheid worden vastgesteld wat het geslacht van de twitteraar was.

‘Haat’ typisch vrouwenwoord

Vrouwen gebruiken vaak smilies en uitroeptekens en gebruiken vaak woorden als ‘chocolade’, ‘baby’, ‘slaap’ en ‘haat’. Ook populaire afkortingen als LOL (Laugh out Loud) en OMG (Oh My God)  worden vaker gebruikt door vrouwen. Bij mannen zijn veel minder kenmerkende elementen te vinden. Typerend voor tweets van mannen zijn het gebruik van de woorden ‘http’ en ‘google’

Mijn bier en mijn yoghurt

Ook aan dezinsconstructie waar ‘mijn’ in voorkomt, kan worden afgeleid of het om een man of vrouw gaat. Ietwat voor de handliggende voorbeelden zijn natuurlijk ‘mijn man’ en ‘mijn vrouw’ maar waar mannen vaak te herkennen zijn aan de combinatie ‘mijn bier’  zijn vrouwen weer te herkennen aan ‘mijn yoghurt’.

Politieke getinte tweets

De politieke voorkeur van de Amerikaanse twitteraars kanook worden voorspeld op basis van bepaalde woorden. Het gebruik van woorden als yoga, vegetarisme en de Los Angeles Lakers (basketbalteam) duiden op een democraat, woorden als Walmart (supermarkt), wapens en LSU (Louisiana State University) duiden op een republikein.

[Via: DigitalTrends]

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000