Robot helpt je vaatwasser inruimen

Desktops & monitoren

Geplaatst: 12 september 2014 - 09:45

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:42

Britse onderzoekers hebben een robot gebouwd die je in de toekomst gaat helpen met het inruimen van je vaatwasser. Boris is niet geprogrammeerd om dingen op te pakken, maar om te leren hóe ze op te pakken.

Wanneer Boris bijvoorbeeld een kopje ziet, dan calculeert de robot binnen tien seconden tot duizend verschillende scenario's om het object te analyseren. Vervolgens weet hij hoe hij zijn twee handen met elk vijf vingers moet gebruiken om het kopje op te pakken en veilig weg te zetten.

Uiteindelijk moet de robot zo een aanrecht kunnen 'scannen', met daarop allerlei vieze borden, bekers en bestek. Boris kan dan onderscheid maken tussen de verschillende objecten voor zich en vervolgens de vaatwasser inruimen.

Het project is gestart door wetenschappers van de University of Birmingham. Er is vijf jaar aan Boris gewerkt, en dat kostte omgerekend zo'n 450.000 euro.

Intelligent

Onderzoeker Jeremy Wyatt legt aan de BBC uit dat het doen van de afwas op zich niet het einddoel is. Wel moet Boris een van de eerste intelligente robots worden die een huishoudelijke taak van mensen kan overnemen.

Volgens Wyatt is hiervoor een nieuwe generatie robots nodig, eentje die om kan gaan met de onzekerheden van het dagelijkse leven. De ware uitdaging is om robots als Boris te laten werken in omgevingen waar ook mensen aan het werk zijn, zonder dat ze elkaar in de weg zitten.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000