Review: Zotac Zbox CI321 Nano (Plus)

© CIDimport

Review: Zotac Zbox CI321 Nano (Plus)

Geplaatst: 6 oktober 2015 - 16:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:37

Redactie ID.nl

Intel timmert nu alweer een paar jaar met zijn mini-pc’s aan de weg, maar echt aanslaan wil het concept nog niet. Mogelijk omdat de deels op laptoponderdelen gebaseerde apparaatjes relatief duur zijn. Zotac is een van de partijen die zich specialiseert in kleine computers en ook een flink assortiment nuc’jes ofwel ultrakleine pc’s aanbiedt. De Zbox CI321 Nano Plus is nog best betaalbaar en heeft aardig wat in zijn mars.

Beter een barebone

Nano is de naam die Zotac aan zijn kleinste pc’tjes geeft. Deze worden overigens vooral als zogenoemde barebone verkocht, waar nog geheugen, een opslagmedium en niet te vergeten een besturingssysteem aan moeten worden toegevoegd. Wij kregen de Plus-editie voor een review toegestuurd, waar Zotac zelf al 4 GB geheugen en een 64 GB-ssd in heeft gestopt. Daar rekent het wel een meerprijs van zo’n 100 euro voor. U bent beter uit door die zelf aan te schaffen, want voor pakweg 75 euro heeft u een 4 GB geheugenmodule en een 128 GB-ssd. Of u geld uitgeeft aan het besturingssysteem is aan u: naast Windows kunt u natuurlijk ook een Linux-versie installeren of – voor gebruik als mediaspeler bij uw tv – het Kodi-pakket dat tot voor kort als XBMC door het leven ging.

Fijn mediadoosje

De Zbox CI321 Nano is zeker geschikt voor dat laatste doel. De gebruikte, wat mysterieus aangeduide Intel 2961Y-processor, is gewoon een Celeron van de Haswell-generatie, maar wel een heel zuinige (en dus niet zo snelle). Dat betekent echter ook dat deze als vierdegeneratie Intel Core-processor uitstekend in staat is om videobeelden weer te geven op een televisie. Zotac heeft de pc ook voorzien van een infraroodontvanger, een geheugenkaartlezer voor de vakantiefoto’s en een optisch digitale uitgang (gecombineerd met de hoofdtelefoonaansluiting) om een aparte receiver aan te sturen. Via de HDMI-aansluiting kan de Zbox ook 7.1-kanaals geluid doorgeven aan een moderne receiver. En de stille constructie betekent dat het apparaat niet stoort tijdens het filmkijken. Kortom, een fijn mediadoosje.

Geen hardloper

Voor andere doeleinden is de Zbox CI321 Nano ook geschikt, maar u moet er wel rekening mee houden dat de processor geen hardloper is: snel genoeg voor wat internetten, simpel tekstverwerken, e-mail en videobellen, maar niet geschikt voor wat zwaardere taken als fotobewerking, laat staan videobewerking. Dat houdt de prijs laag, maar heeft ook zijn beperkingen. Jammer, want u kunt wel tot 16 GB werkgeheugen kwijt in dit kastje en een standaard 2,5 inch-ssd. Dat laatste is hoe dan ook aan te raden, anders wordt alles érg traag.

Veelzijdig

Afgezien van die makke is de Zbox CI321 Nano een veelzijdig apparaatje, met voldoende usb-aansluitingen, een heel redelijke ingebouwde draadloze netwerkkaart (met een externe antenne) en een extreem laag stroomverbruik. Zotac levert een plaatje mee om de computer achter een televisie of monitor te monteren, geheel uit het zicht. Als we even snel rekenen, komen we uit op zo’n 375 à 400 euro voor een complete configuratie op basis van de barebone, met Windows als besturingssysteem. Dat is niet heel duur, maar toch: daar koopt u ook een complete mini-notebook voor met vergelijkbare prestaties, zij het mogelijk met wat minder opslag. Echt goedkoop kunnen we ook deze mini-pc dus niet noemen, maar eerlijk is eerlijk: heel duur is hij ook niet.

Conclusie

Een veelzijdige kleine mini-pc, die het vooral goed zal doen als mediaspeler bij de televisie, of als extra pc’tje als u er eentje nodig heeft.

Pluspunten:

Stil, veel aansluitmogelijkheden, ook voor htpc-gebruik.

Minpunten:

Zwakke processor, toch wel aan de prijs.

Adviesprijs: € 200,– (barebone) / € 300,– (Plus-versie)

Voor meer informatie: www.zotac.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten