Philips 346P1CRH review - Widescreen met KVM-switch

© PXimport

Philips 346P1CRH review - Widescreen met KVM-switch

Desktops & monitoren

Geplaatst: 15 september 2020 - 07:00

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Redactie

De Philips 346P1CRH is een ultrabrede gebogen monitor met 21:9-beeldverhouding en 3.440 x 1.440 pixels resolutie. Meerdere A4-documenten naast elkaar bekijken is dus geen probleem. Dankzij de geïntegreerde kvm-schakelaar bedien je met één toetsenbord en muis twee computers tegelijk. Maar hoe goed functioneert dat? Lees het in dezePhilips 346P1CRH review.

De Philips 346P1CRH, gefabriceerd door MMD, heeft een beelddiagonaal van 34 inch (88,36 cm). Deze licht gebogen monitor neemt veel ruimte in beslag op je bureau, vooral in de breedte (81 cm), want het scherm zelf is maar 37 cm hoog. Die ultrabrede, vrij smal ogende 21:9-beeldverhouding is dezelfde als die van een Cinemascope-bioscoopscherm. Philips bracht eerder al televisies uit met deze beeldverhouding, maar ook als computerscherm heeft deze aspectratio voordelen. Je gebruikt probleemloos meerdere applicaties naast elkaar: het scherm biedt ruimte aan drie A4-vensters naast elkaar, en dan nog is er ruimte voor enkele kleinere vensters.

Een meeslepende game-ervaring is er op voorwaarde dat de aangesloten computer krachtig genoeg is om zoveel pixels zonder haperingen te verwerken. En omdat het scherm niet al te hoog is kun je het zelfs 180 graden zwenken op zijn stevige, ergonomische draaivoet. Als je veel design-toepassingen gebruikt, kan de horizontale oriëntatie in sommige gebruiksscenario’s interessant zijn. De Compact Ergo Base-voet is trouwens 180 millimeter in hoogte verstelbaar en kantelbaar tussen -5 en +25 graden. Een ergonomische kijkpositie is met dit scherm dus onder alle omstandigheden gewaarborgd.

Schermspecificaties en energiebesparing

Vloeiende game-acties zijn gegarandeerd op voorwaarde dat je een AMD Radeon-videokaart met adaptieve synchronisatietechnologie gebruikt. De responstijd (4 ms van grijs naar grijs) van het va-lcd-paneel is laag genoeg voor een vlotte game-ervaring. Wel is de verversingsfrequentie beperkt tot 100 Hz, en niet 144 Hz zoals verstokte gamers wellicht wensen. De contrastverhouding (verschil tussen licht en donker) van het paneel is zeer goed, terwijl de kijkhoek met 178° verticaal en horizontaal afdoende is, iets wat soms een probleem kan zijn bij va-lcd’s.

Deze monitor is trouwens DisplayHDR400-gecertificeerd, zodat ook de kleurweergave uitstekend is – zeker in combinatie met een compatibele videokaart. Hdr werkt overigens alleen over de hdmi2.0- en displayport1.4-aansluitingen (met hdcp 2.2), en niet als je de usb-poort (usb-c 3.2 gen 2; 10 Gbit/s) ook voor video gebruikt.

© PXimport

Alle gebruikelijke snufjes van Philips-schermen zijn bij deze ultrabrede monitor aanwezig. Zo is er de (uitschakelbare) PowerSensor die via infrarode signalen detecteert of er een gebruiker aanwezig is. Zodra je van je werkplek wegloopt, verlaagt de schermhelderheid, wat de energiekosten tot wel 70 procent drukt. Het verlengt tevens de levensduur van het lcd-paneel. Het gemiddeld verbruik is overigens 33 watt, wat nog eens daalt tot 0,5 watt in de standby-modus. Achteraan is er een extra stroomknop om het scherm volledig uit te schakelen zodat het niets verbruikt.

Andere snufjes die je via het osd-menu regelt zijn de Laagblauw-modus, die blauw licht met korte golflengte vermindert; de trillingsvrije technologie, die de schermhelderheid reguleert zodat de led-achtergrondverlichting minder trilt, iets waarvoor sommige gebruikers meer gevoelig zijn dan andere; en de SmartImage-beeldverbeteringen met een achttal presets, van lezen tot video. Maar je kunt alle beeldinstellingen ook volledig manueel regelen.

Privacy-camera en kvm-schakelaar

De full hd-pop-upcamera en microfoon bovenaan in de schermrand schakelt pas in wanneer je hem opent. Die camera heeft twee infraroodsensoren; je kunt dus de Windows Hello-gezichtsherkenning gebruiken om veilig in te loggen. Die functioneert echter alleen als je de Windows 10-drivers installeert, te vinden op de support-website. Zonder die drivers werkt de webcam wel met alle chat- en videoapplicaties, maar de Hello-authenticatie is niet beschikbaar.

Je kunt twee computers tegelijk aansluiten op de Philips 346P1CRH en die bedienen met één toetsenbord en muis. De geïntegreerde usb-c-hub (3.2 gen 2) heeft alle nodige aansluitingen om dat mogelijk te maken. Usb-muis en -toetsenbord koppel je aan één of meer van de vier usb-downstreampoorten (een draadloze usb-adapter werkt overigens perfect). Eén laptop of pc koppel je aan de usb-c poort, de andere aan de usb-b-upstreampoort.

© PXimport

Bij ons testexemplaar ontbrak overigens de benodigde usb-b-kabel met aan de andere kant zowel een type-c- als type-a-poort, die er volgens de website van Philips normaal wel wordt bijgeleverd. Maar je kunt natuurlijk elke usb-b-kabel gebruiken, zolang die maar minimaal gecertificeerd is voor usb 3.1 gen 1. De monitor heeft zelf een gigabit-ethernetpoort (met een Realtek-chipset), dus als je het netwerk op de monitor aansluit, zal de kvm-functie de netwerkverbinding naar beide pc’s via usb doorlussen.

Een druk op de voorziene tiptoets op de rechteronderrand van de monitor volstaat om te wisselen tussen de aangesloten computers. Je kunt het beeld van beide computers ook tegelijk op het scherm bekijken: naast elkaar via de pbp-functie of in elke willekeurige vensterconfiguratie met de pip-functie.

Een aandachtspunt: de kvm-schakelaar en de usb-hub functioneren niet betrouwbaar wanneer het scherm de usb-hub in de slaapmodus zet. Dat gebeurt automatisch volgens een schema dat je zelf niet kunt regelen. Je moet de usb-slaapmodus uitschakelen, maar in tegenstelling tot wat je logischerwijs misschien zou denken dien je dan in het osd-menu de ‘USB standby modus’ op ‘Aan’ te zetten, en niet op ‘Uit’. Dat is overigens een eigenaardigheidje in het osd-menu van alle recente Philips-monitoren.

Conclusie

De Philips 346P1CRH ultrabrede gebogen lcd-monitor met snelle usb-c-hub neemt veel ruimte in beslag op een werkplek, maar het panoramische beeld biedt ruim plaats aan meerdere vensters. De beeldkwaliteit is goed, de ergonomische voet zorgt voor een perfecte plaatsing en met de ingebouwde kvm-schakelaar kun je gelijktijdig twee computers met één console gebruiken. De privacy- en stroombesparingsfuncties zijn een bijkomend pluspunt.

8,0

ONS OORDEEL

Philips 346P1CRH

Pluspunten

Beeldkwaliteit

Ergonomie

Kvm-schakelaar

Minpunten

Usb-b c/a y-kabel voor kvm niet altijd meegeleverd

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000