ID.nl logo
Huawei Mateview review: 3:2-scherm van 28 inch
© PXimport
Huis

Huawei Mateview review: 3:2-scherm van 28 inch

Huawei zet in Nederland steeds minder in op smartphones en meer op andere productcategorieën. Monitors bijvoorbeeld. En dat zijn geen dertien-in-een-dozijn-modellen, zo bewijst de Huawei MateView. Deze monitor valt op met zijn premium ontwerp en de wat vierkante beeldverhouding van 3:2.

De Huawei MateView (28 inch) is een unieke monitor, want we kunnen geen moderne concurrerende monitoren vinden met een 3:2-scherm. Op de voor- en nadelen van deze beeldverhouding komen we straks uitgebreid terug. Laten we beginnen met de buitenkant. De MateView is een strakke verschijning met een luxueus ogend ontwerp dat past bij de hoge adviesprijs van 699 euro. De monitor is te koop in het zilver, heeft een opvallend slank ontwerp en is in hoogte verstelbaar en te kantelen. Een VESA-montagesteun gebruiken kan niet: de achterkant mist de nodige aansluitingen. Je kunt de MateView dus alleen neerzetten en dat is jammer. De hals van de monitor huisvest twee luidsprekers van vijf watt, subtiel weggewerkt in een luidsprekergrill.

Op de hals vind je ook de aan- en uitknop, een 3,5mm-combopoort, een multifunctionele usb-c-poort en twee usb-a-3.0-poorten voor randapparatuur. De usb-c-poort kan tegelijkertijd beeld, data en het aangesloten apparaat opladen met maximaal 65 watt. Als je een geschikte laptop hebt, hoef je hem dus maar met één kabel aan te sluiten op de monitor. Onderaan, op de achterkant van de MateView zijn een HDMI 2.0-poort, een MiniDP-poort en usb-c-poort geplaatst. Die laatste dient enkel om de monitor van stroom te voorzien en gebruikt een forse 135 watt-oplader. De monitor beschikt over ingebouwde microfoons om spraakopdrachten of digitale belletjes af te handelen. Deze microfoons werken prima. Een webcam had de MateView nog completer gemaakt, maar zou ook het ontwerp veranderen. Nu is de MateView met zijn smalle schermranden een lust voor het oog. Ook als hij uitstaat, want het mat afgewerkte scherm spiegelt nauwelijks.

3:2-scherm

Het speerpunt van de MateView is zijn scherm met 3:2-verhouding. Steeds meer laptops gebruiken een 3:2-scherm, maar de MateView is vooralsnog de enige monitor met deze beeldverhouding. Andere schermen hebben veelal een 16:9-verhouding. In de praktijk is de breedte van de MateView gelijk aan een 27inch-scherm en in de hoogte gelijk aan een 32inch-scherm. De MateView gebruikt een 4K-scherm met extra pixels, totaal 3840 x 2560 pixels. Het hogere scherm betekent dat er meer verticale inhoud te zien is, bijvoorbeeld op websites, maar ook in Office- en fotobewerkingsprogramma’s. Meer zien betekent ook minder scrollen. Voor productief gebruik is deze beeldverhouding daarom erg prettig. Voor andere typen gebruik niet. Filmliefhebbers zijn beter af met een ultrawidemonitor met 21:9-verhouding en ook gamers kunnen beter verder kijken, al is de reactietijd van de monitor wel hoger dan die van veel concurrenten. Maar veel games weten zich niet goed raad met de afwijkende beeldverhouding en resolutie. Het scherm zelf oogt door de hoge resolutie erg scherp. De maximale verversingssnelheid valt met 60 Hz wat tegen. Helemaal als je de HDMI 2.0-poort gebruikt, want die ondersteunt de 4K-weergave slechts op 50 Hz. Het scherm kan wel goed gedimd worden én erg fel. Zeker fel genoeg voor het gemiddelde (thuis)kantoor. De kijkhoeken zijn minder goed. De MateView is een monitor waar je het liefst recht voor zit. De kleurweergave is uit de doos minder nauwkeurig dan wenselijk en doet afbreuk aan de hoge prijs. De HDR-modus biedt gelukkig betere kleuren. 

©PXimport

Smart Bar

Wie zich afvraagt waar op de MateView de knoppen voor de bediening geplaatst zijn, kan stoppen met zoeken. Huawei heeft namelijk een aanraakgevoelige balk in de schermrand verwerkt, die werkt met veeg- en tikbewegingen. Deze zogeheten Smart Bar kent een leercurve van vijf minuten en werkt daarna een stuk prettiger dan het indrukken van kleine knopjes. De instellingen van de monitor zijn overigens redelijk beperkt, wat voor sommigen een minpunt is.

Voor productief gebruik is de beeldverhouding van 3:2 erg prettig

-

Smartphonebeeld projecteren

Tot slot een functie waar Huawei graag over vertelt: de mogelijkheid om het beeld van je smartphone draadloos op de monitor te projecteren. Dit doe je door je toestel op de voet van de MateView te leggen, waarna via wifi en bluetooth het smartphonebeeld in Full-HD-resolutie op de monitor zichtbaar is. Een demonstratie op een Huawei-evenement maakt duidelijk dat dit prima werkt, maar legt vooral het zwaktebod bloot. De functie vereist namelijk een moderne Huawei-smartphone. En vrijwel niemand koopt die, want dergelijke toestellen draaien HarmonyOS in plaats van Android en missen Google-software. Het is jammer dat de veelbelovende functie niet werkt met Android-smartphones en iPhones. Je laptopscherm kun je wel via Wi-Fi Direct op de MateView projecteren. Dat kan handig zijn, maar is vanwege de lage verversingssnelheid van slechts 30 Hz niet echt bruikbaar voor productief gebruik.

Conclusie

Na een paar weken werken met de Huawei MateView, zijn we grotendeels enthousiast over de monitor. Het strakke ontwerp maakt de MateView een mooie verschijning op het bureau, het apparaat heeft veel en nuttige poorten en prima luidsprekers en microfoons. Het scherm met een beeldverhouding van 3:2 is uniek in deze klasse en de extra verticale schermruimte komt met name bij productieve programma’s goed van pas. Het scherm zelf oogt scherp en kan fel, maar biedt uit de doos geen goede kleurweergave. De kijkhoeken vallen ook tegen. Huawei laat een goede indruk achter met zijn vernieuwende Smart Bar-bediening, maar de schermprojectie komt meer over als een marketingactie. Met een adviesprijs van 699 euro is de MateView duur te noemen, al zien we hem nu al in de aanbieding vanaf 549 euro. De monitor is met die prijs een goede keuze voor een specifiek publiek.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** € 699,- **Website**

Plus- en minpunten
  • Luxe en compleet ontwerp
  • Handige beeldverhouding
  • Scherm kan lekker fel
  • Fijne Smart Bar-bediening
  • Niet geschikt voor VESA-montage
  • Scherm projecteren vereist Huawei-smartphone
  • Kijkhoeken vallen tegen
▼ Volgende artikel
Makkelijk en snel: je gourmetstel schoon in drie stappen
© Sara Winter
Huis

Makkelijk en snel: je gourmetstel schoon in drie stappen

Of je nu houdt van gourmetten met pannetjes of alles direct op de grillplaat klaarmaakt: als iedereen klaar is en de plaat is afgekoeld, maak je hem in een paar stappen weer grondig schoon.

In dit artikel lees je:

  • Pannetjes schoonmaken
  • Bakplaat schoonmaken
  • Luchtjes verwijderen (video)
  • Eettafel schoonmaken

Lees ook: 🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

Vroeger gebruikten we een gourmetstel vooral met de pannetjes. Tegenwoordig kun je meer: op de bovenplaat kun je vlees en groenten grillen, terwijl je op de verdieping daaronder bijvoorbeeld kleine omeletten of pannenkoekjes bakt in de pannetjes. Beide oppervlakken zijn gelukkig vrij makkelijk schoon te maken. Dat is niet alleen hygiënisch, maar houdt je gourmetstel ook netjes. Ingebrande vetvlekken of etensresten zien er tenslotte niet zo fris uit.

©Patrick

Pannetjes schoonmaken

Na het gourmetten kunnen de pannetjes er flink gebruikt uitzien. Vul de gootsteen of een teiltje met warm water en een scheutje afwasmiddel. Leg de pannetjes erin en laat ze 5 tot 10 minuten weken. Maak ze daarna schoon met een zachte doek, zoals een microvezeldoekje. Droog de pannetjes goed af en laat ze nog even aan de lucht drogen, bij voorkeur met de handvatten omhoog. Let op: hebben je pannetjes houten handgrepen? Die mogen vaak niet volledig onder water. Reinig deze pannetjes voorzichtig in een sopje, waarbij de handgrepen uit het water blijven steken. Zo voorkom je dat het hout beschadigt.

Gourmetten met Oud & Nieuw?

Wees er dan snel bij: als je nu bestelt, heb je 'm op tijd in huis!

Bakplaat schoonmaken

Begin met schoonmaken als de bakplaat nog handwarm is. Met keukenpapier verwijder je eenvoudig de vettige resten die nog niet zijn gestold. Neem daarna een vochtige doek om het oppervlak helemaal schoon te maken. Vermijd schuursponsjes, schoonmaakspray of staalwol, want die kunnen de coating beschadigen of krassen veroorzaken.

Als het apparaat volledig is afgekoeld, kun je de buitenkant en randen schoonmaken met een licht vochtige doek. Vergeet het snoer niet, want daar zitten vaak vetspetters op. Spray een dubbelgevouwen stuk keukenpapier licht in met een ontvetter en veeg het snoer daarmee schoon. Zorg ervoor dat de stekker droog blijft om risico op kortsluiting te voorkomen..

©Lukassek

Watch on YouTube

Eettafel schoonmaken

Als je gourmetstel schoon is en je goed hebt geventileerd om de gourmetlucht uit huis te krijgen, is er misschien nog één klusje: de eettafel inspecteren. Bij gourmetten komen er altijd vetspetters vrij. Idealiter heb je een werptafelkleed gebruikt, want dat kan meteen na het eten de vuilnisbak in. Hoe je vetvlekken kunt verwijderen uit stoffen tafelkleden en servetten, lees je hieronder. Heb je verlichting boven de eettafel hangen? Die lampen kunnen dan ook behoorlijk vet worden, dus vergeet ze niet af te nemen met een vetoplossende spray en keukenpapier.

TAFELKLEED VAN STOF?

Als je een stoffen tafellaken of servetten hebt gebruikt, kun je vetspetters eenvoudig behandelen voordat je ze wast. Strooi wat talkpoeder of maïzena op de vetvlek en laat het een paar uur intrekken. Dit helpt om het vet op te nemen. Schud het poeder er daarna af en behandel de vlek met een ontvetter of wat afwasmiddel. Masseer dit voorzichtig in de stof en laat het even inwerken. Vervolgens kun je het tafellaken of de servetten in de wasmachine doen op het programma dat geschikt is voor de stof.

▼ Volgende artikel
Zo kies je een parfum dat echt bij je past
© ranczandras
Gezond leven

Zo kies je een parfum dat echt bij je past

Een parfum is meer dan een geur; het is een verlengstuk van wie je bent. Het juiste parfum kan je stemming versterken, je zelfvertrouwen boosten en een blijvende indruk achterlaten. Maar hoe vind je een geur die echt bij jouw persoonlijkheid past? In dit artikel krijg je praktische tips om een parfum te kiezen dat perfect bij jou aansluit.

In dit artikel lees je:

  • Welke geuren goed passen bij welke persoonlijkheden
  • Hoe je een geur vindt die echt bij jou past

Lees ook: Parfum, eau de parfum of eau de toilette: wat is eigenlijk het verschil?

Geuren hebben de kracht om emoties op te roepen en herinneringen te activeren. Denk maar aan hoe de geur van vers gebakken brood je naar een warme keuken kan brengen of hoe een frisse bloesemgeur je doet denken aan de lente. Parfums werken op dezelfde manier. Ze kunnen iets over jouw persoonlijkheid vertellen zonder dat je een woord hoeft te zeggen.

Elke geur is opgebouwd uit noten die samen een bepaalde indruk creëren. Citrusgeuren stralen energie uit, bloemige geuren roepen zachtheid op en houtachtige tonen worden vaak geassocieerd met kracht en stabiliteit. Door een parfum te kiezen dat overeenkomt met jouw karaktereigenschappen, kun je een geur vinden die naadloos bij jou past.

Persoonlijkheidstypen en bijpassende geuren

Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende persoonlijkheidstypen en welke geuren daar goed bij aansluiten.

1. Romantisch en dromerig

Als je gevoelig, creatief en een tikkeltje nostalgisch bent, passen bloemige en poederachtige geuren goed bij jou. Ze roepen een zachte, romantische sfeer op die jouw persoonlijkheid onderstreept.

Voorbeeldnoten: roos, jasmijn, viooltje, vanille.

2. Krachtig en zelfverzekerd

Heb je een sterke aanwezigheid en straal je vertrouwen uit? Houtachtige en kruidige geuren versterken deze eigenschappen. Ze hebben een warme, diepe basis die jouw kracht benadrukt.

Voorbeeldnoten: sandelhout, cederhout, patchouli, peper.

3. Mysterieus en sensueel

Ben je iemand die graag een beetje raadselachtig blijft en houdt van subtiele verleiding? Oriëntaalse geuren met exotische kruiden en warme, zoete tonen passen hier goed bij. Deze geuren hebben een rijke, gelaagde samenstelling die je een tikkeltje mysterieus maakt.

Voorbeeldnoten: amber, wierook, kardemom, muskus.

4. Speels en spontaan

Ben je altijd vrolijk, ongecompliceerd en een beetje eigenzinnig? Frisse, fruitige geuren passen bij jouw vrolijke uitstraling. Deze geuren zijn licht en uitnodigend, perfect voor een ongedwongen sfeer.

Voorbeeldnoten: perzik, appel, framboos, zwarte bes.

5. Avontuurlijk en energiek

Houd je van spanning en ben je altijd op zoek naar nieuwe ervaringen? Kies dan voor frisse, energieke geuren zoals citrus, aquatische tonen of groene accenten. Deze geuren geven een gevoel van vitaliteit en passen perfect bij een actieve levensstijl.

Voorbeeldnoten: bergamot, grapefruit, munt, zeewater.

©colnihko

Zo vind je jouw perfecte parfum

Nu je weet welke geuren bij jouw persoonlijkheid passen, is het tijd om een parfum te kiezen. Hier zijn enkele handige tips:

1. Ken je favoriete geurnoten

Noteer geuren waar je je prettig bij voelt. Dit kunnen geuren zijn die je al eerder hebt gebruikt, of natuurlijke geuren waar je van houdt, zoals lavendel of citroen. Probeer parfums met vergelijkbare noten uit.

2. Neem de tijd

Probeer niet te veel geuren tegelijk. Spray een parfum op je huid en wacht minstens een paar uur om te zien hoe de geur zich ontwikkelt. Topnoten vervliegen snel, maar de hart- en basisnoten blijven langer hangen.

Topnoten, hartnoten en basisnoten

Topnoten, hartnoten en basisnoten vormen samen de verschillende lagen van een parfum. De topnoten zijn de eerste geuren die je ruikt zodra je het parfum aanbrengt, vaak fris en licht, maar ze vervliegen snel. Na enkele minuten komen de hartnoten naar voren, die het ‘hart’ van de geur vormen en meestal bloemig, kruidig of fruitig zijn. Deze laag blijft langer hangen en bepaalt de kern van het parfum. De basisnoten verschijnen als laatste en zijn het meest blijvend. Ze geven diepte en warmte aan het parfum, vaak met houtachtige, muskusachtige of vanille-achtige geuren.

3. Laat je niet leiden door trends

Wat populair is, past niet altijd bij jou. Kies een parfum dat goed voelt, ook als het niet ‘in de mode’ is. Je parfum is een persoonlijke keuze.

4. Vraag om hulp

Parfumeriemedewerkers kunnen je helpen met het vinden van een geur die bij je past. Vertel iets over je voorkeuren en persoonlijkheid, zodat ze gericht advies kunnen geven.

5. Denk aan verschillende gelegenheden

Net zoals je kleding aanpast aan een situatie, kun je ook je parfum variëren. Kies een lichte geur voor overdag en een intensere geur voor speciale gelegenheden.

Je geur als visitekaartje

Een parfum vertelt veel over wie je bent. Besteed dus wat tijd aan het vinden van een geur die goed bij je past. Met de tips in dit artikel moet dat zeker lukken!

Geur gevonden? Dan weet je nu...

...altijd wat je als cadeau kunt vragen!