© CIDimport

Firefox wil eigen App Store openen

Desktops & monitoren

Geplaatst: 15 december 2009 - 05:12

Aangepast: 27 augustus 2022 - 13:24

Redactie

Net zoals het nu mogelijk is om voor de iPhone applicaties tegen geringe betaling te downloaden, wil Mozilla een soortgelijk systeem opzetten voor de Firefox-browser. Niet iedereen is daar even blij mee. De Firefox-browser wordt namelijk volgens de Open Source GPL-licentie uitgebracht, hetgeen betekent dat de broncode van de browser en ook de extensies, voor iedereen in te lezen valt.

Net zoals het nu mogelijk is om voor de iPhone applicaties tegen geringe betaling te downloaden, wil Mozilla een soortgelijk systeem opzetten voor de Firefox-browser. Niet iedereen is daar even blij mee.

De Firefox-browser wordt namelijk volgens de Open Source GPL-licentie uitgebracht, hetgeen betekent dat de broncode van de browser en ook de extensies, voor iedereen in te lezen valt. Met speciale extensies voor de Firefox-browsers kunnen gebruikers de webbrowser uitbreiden met allerlei handige tools en functies.

Veel ontwikkelaars zouden graag met de door hen geschreven extensies en plug-ins een zakcentje bijverdienen. Op zich is daar niets op tegen, en bovendien kunnen gebruikers die tevreden zijn met extensies al vrijwillig een bedrag doneren als ze erg te spreken zijn over de plug-in.

Tijdens een conferentie voor ontwikkelaars van Firefox-extensies in Californië maakte Justin Scott, die verantwoordelijk is voor het extensie-onderdeel in Firefox, dat er plannen zijn om een speciale downloadwinkel in te richten waar Firefox-gebruikers tegen betaling applicaties kunnen downloaden. De plannen staan in het verschiet voor de loop van 2010. Of de plannen daadwerkelijk doorgaan is nog niet zeker: het vragen van geld voor software dat geschikt is voor Open Source-programma's druist in tegen het principe waar de Open Source-gemeenschap voor staat, namelijk alles gratis aanbieden. De gedachte van Firefox om een betaalde dienst op te zetten kan rekenen op een hoop verzet.

Via PC-Active.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000