Ditto Clipboard Manager: Knippen & plakken 2.0

© CIDimport

Ditto Clipboard Manager: Knippen & plakken 2.0

Geplaatst: 26 december 2012 - 10:00

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:01

Redactie

Het Windows klembord is handig, maar beperkt: het onthoudt in principe alleen het laatste item en zomaar in het klembord kijken is er ook niet bij. Nee, dan het gratis tooltje Ditto Clipboard Manager: dat houdt al uw knipsels bij, ongelimiteerd!

© CIDimport

1. Installatie

U vindt Ditto Clipboard Manager (3.18.24.0) op ditto-cp.sourceforge.net. Er zijn zelfs verschillende versies: 32 bit, 64 bit en een ‘draagbare’ variant die geen echte installatie behoeft en zich dus ook vanaf een usb-stick laat aansturen. De installatie is zo gebeurd en als u dat zo aangeeft, start de tool voortaan samen met Windows op. Na het opstarten valt er weinig te merken van het programma: alleen een nieuw pictogram in het Windows systeemvak verraadt zijn aanwezigheid.

© CIDimport

2. Naar het klembord

Een item naar het Ditto klembord verhuizen doet u met de sneltoetsen die u ook al van het Windows klembord kent: Ctrl+C om te kopiëren, Ctrl+X om te knippen. Met Ctrl+V plakt u het meest recente item in het gewenste programmavenster. Maar waar u bij het Windows klembord alleen het laatst gebruikte item kunt gebruiken, bewaart het Ditto klembord bewaart ook alle vorige items (clips)!

Hoe vraagt u dan een eerder bewaarde clip op? Heel eenvoudig: klik met de linkermuisknop op het Ditto-pictogram of, sneller nog, gebruik de sneltoets Ctrl+` (Qwerty) of Ctrl+ù (Azerty). U krijgt nu in chronologische volgorde alle clips uit het Ditto klembord te zien. Een dubbelklik volstaat om de gewenste clip te plakken.

© CIDimport

3. Clipbeheer

U hebt intussen gemerkt dat lange teksten niet volledig te zien zijn in het klembord en dat afbeeldingen beperkt zijn tot een miniatuur. Geen nood: als u de F3-toets indrukt, krijgt u de geselecteerde clip in vol ornaat te zien. Een clip(tekst) zelf aanpassen is eveneens mogelijk: hetzij via de sneltoets Ctrl+E, hetzij door die clip met de rechtermuisknop aan te klikken en Clip bewerken te kiezen. Uw aanpassingen legt u vast via het diskette-pictogram. Overigens is het ook mogelijk een geheel nieuwe clip aan te maken (sneltoets: Ctrl+N).

Uiteraard laten oudere items zich ook weer uit het klembord verwijderen. U hoeft alleen maar de overtollige items te selecteren, al dan niet met ingedrukte Ctrl-toets (gespreide selectie) of Shift-toets (aaneensluitende selectie). Vervolgens drukt  u op de Delete-toets en bevestigt u met Ja.

4. Groepen

Tenzij u rigoureus oude clips verwijdert, dreigt het Ditto klembord na verloop van tijd wel onoverzichtelijk te worden. Nu hebt u onderaan wel een zoekbalk ter beschikking, maar toch. Een betere oplossing is dan: indelen in groepen. Dat doet u eveneens vanuit het snelmenu van het klembord, waar u achtereenvolgens Groepen, Nieuwe groep selecteert (sneltoets: Ctrl+F7) en de groepsnaam intikt. Een clip naar zo’n groep verhuizen kan op verschillende manieren – verslepen hoort daar jammer genoeg niet bij. U kunt bijvoorbeeld het eigenschappenvenster van die clip openen (sneltoets: Alt+Enter) en daar de gewenste groep aanduiden bij Verplaatsen naar.

© CIDimport

5. Opties

U houdt het haast niet voor mogelijk hoeveel opties en instellingen een ‘simpele’ klembordbeheerder als Ditto Clipboard Manager u biedt. Wanneer u in het snelmenu Opties aanklikt, duikt een venster op met acht goed gevulde tabbladen. We kunnen hier slechts een paar interessante opties bespreken.

Op het tabblad Algemeen kunt u er alsnog voor zorgen dat Ditto automatisch met Windows opstart (mocht u dat in stap 1 vergeten zijn). Ook de taal laat zich hier op Dutch instellen, als dat niet standaard al het geval was. Niet onbelangrijk: u legt hier ook het maximum aantal clips vast dat Ditto bijhoudt en u kunt aangeven na hoeveel dagen ze ‘verlopen’. Op het tabblad Sneltoetsen kunt u onder meer de standaardsneltoets voor het Ditto-menu wijzigen. Het tabblad Vrienden is wellicht niet wat u denkt: hier bepaalt u namelijk van welke computers Ditto clips mag ontvangen. Jawel, over uw netwerk dus! Wedden dat u nooit meer zonder Ditto Clipboard Manager wilt?

Tekst: Toon van Daele

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 18, jaargang 2012

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000