Atari op rand van faillissement

© CIDimport

Atari op rand van faillissement

Geplaatst: 22 januari 2013 - 07:53

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:52

Redactie ID.nl

De Amerikaanse tak van Atari heeft surseance van betaling aangevraagd. Het plan is om zich  te scheiden van het Franse moederbedrijf, een koper te vinden en dan als een besloten vennootschap een doorstart te maken. 

Atari werd in 1972 opgericht door Nolan Bushnell en Ted Dabney en was een van de allereerste game-ontwikkelaars en boekte grote successen met games als Pong en Asteroids en de Atari 2600. Het bedrijf werd in 1984 opgesplitst en de gamedivisie ging verder als Atari Games Inc.. Atari is verschillende malen gekocht en verkocht maar kwam in 2008 uiteindelijk volledig in handen van het Franse Infogrames. Tegen die tijd ging het al lang niet meer zo goed met Atari. 

Atari op rand van faillissement-16392922

© CIDimport

De Atari 2600

Atari in zwaar weer

Het bedrijf heeft al meer dan tien jaar geen winst meer gemaakt. Hoewel de Amerikaanse tak naar verluidt wel verbeteringen laat zien, heeft het problemen met de Londense financier Bluebay. Ook is de bedrijfsstructuur complex omdat het een Amerikaanse bedrijf is maar genoteerd staat op de Franse beurs. Die aandelenkoers is ook niet om over naar huis te schrijven, in 2008 stond die nog op 11 euro en is inmiddels gedaald naar 1 euro.

Wanneer de rechter de aanvraag voor sureance van betaling goedkeurt hoeft Atari gedurende een bepaalde tijd de schuldeisers niet te betalen. Het bedrijf kan orde op zaken zetten en met zijn schuldeisers om de tafel zitten om te onderhandelen over een afbetalingsregeling of een akkoord. Een bewindvoerder wordt aangewezen. In 98% van de gevallen resulteert een surseance van betaling alsnog in een faillissement. Mocht Atari toch een koper vinden dan kan de Amerikaanse tak verder gaan met zijn eigen middelen en bijna geen schuldenlast meer aan Bluebay.

Een video over de geschiedenis van Atari. Helaas niet al te beste kwaliteit video en audio is niet in sync maar toch interessant, als is het maar om de Atari tv-commercials.

[Via: La Times]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten