Apple kondigt nieuwe iMac aan

© PXimport

Apple kondigt nieuwe iMac aan

Geplaatst: 20 april 2021 - 16:29

Aangepast: 14 december 2022 - 10:30

Justin Doornekamp

Apple heeft dinsdagavond een nieuwe iMac aangekondigd. Het gaat om de eerste iMac die volledig werd ontworpen rond de nieuwe M1-chip.

Wat bij de presentatie van de nieuwe iMac direct opviel, is dat de nieuwe computer vooral erg kleurrijk is geworden en in maar liefst zeven verschillende kleuren beschikbaar zal zijn, waaronder groen, geel, oranje en blauw. Apple werkte de schermranden wat weg, maar de iMac heeft aan de onderkant van het scherm wel een grote balk gekregen, waarin we onder meer de nieuwe speakers vinden. Het scherm van 24-inch is 11 millimeter dik en ondersteunt 11,3 miljoen pixels, ofwel 4,5K Retina.

In de oudere modellen namen de diverse chips en de processor nog veel ruimte in, maar dat lijkt nu verleden tijd, mede dankzij de M1-chip en twee kleine ventilatoren om het apparaat koel te houden. Deze zorgen er bovendien voor dat de iMac ook een stuk stiller is dan zijn voorganger en onder de 10 decibel blijft bij normaal gebruik. 

 

© PXimport

Microfoon, camera en speakers

Apple liet er dinsdagavond geen twijfel over bestaan dat de nieuwe iMac in vele opzichten beter is dan zijn voorgangers. Volgens het bedrijf is er sprake van de “beste microfoon, speakers en camera” in een Mac ooit.

De camera in de nieuwe iMac ondersteunt 1080p en kan het beeld automatisch aanpassen voor de beste instellingen, terwijl de drie microfoons en zes speakers onder meer je videogesprekken en muziek naar een hoger niveau tillen. De iMac heeft bovendien 4 usb-c-poorten, inclusief twee Thunderbolt-aansluitingen, en biedt de mogelijkheid om een beeldscherm van 6K aan te sluiten. 

Snellere processor

Onder de motorkap vinden we ook de nodige verbeteringen, waardoor de iMac direct is opgestart wanneer je op de aanknop drukt en is de iMac sneller tijdens het surfen op het internet, het bewerken van video’s of foto’s, of het spelen van games via Apple Arcade. Het zou zelfs mogelijk zijn om tijdens het gamen ook met vrienden of familie te bellen, zonder dat je dit merkt aan de prestaties. Volgens Apple is de processor 85% sneller dan zijn voorganger in het bewerken van foto’s en video’s via Lightroom of iMovie. Ook werden de interactiemogelijkheden tussen de nieuwe iMac en iPhones verder verbeterd, nadat het al mogelijk was om onder meer iPhone-apps te draaien op de vorig jaar verschenen Mac. 

Apple kondigt nieuwe iMac aan-15082296

© CIDimport

Met de nieuwe iMac brengt Apple ook drie nieuwe Magic-toetsenborden uit, onder meer met speciale toetsen voor emoji, Spotlight en Niet Storen-functies, maar ook met Touch ID waardoor het nog gemakkelijker moet worden om online bestellingen af te rekenen of om je iMac te ontgrendelen.

De nieuwe iMac is in verschillende versies te koop. Beginnend vanaf 1.449 euro. Deze versie beschikt over  een 8-core cpu, een 7-core gpu, , 8 GB aan centraal geheugen en twee Thunderbolt-/usb 4-poorten. Er zit een 24-inch 4,5K Retina-display in het apparaat verwerkt. Deze versie komt met een Magic Keyboard en is te verkrijgen in de kleuren blauw, groen, roze en zilver.

Voor 1669 euro heb je een iets betere versie van de nieuwe iMac. Deze versie heeft naast de Thunderbolt-/usb 4-poorten nog twee usb 3-poorten en een 8-core gpu in plaats van een 7-core gpu. Daarnaast komt deze uitvoering met een Magic Keyboard met Touch ID en een Gigabit Ethernet-optie. Qua kleuren valt er te kiezen voor blauw, groen, roze, zilver, geel, oranje en paars.

De duurste uitvoering van de nieuwe iMac kost 1899 euro. Deze versie beschikt, net als de 1699 euro kostende variant, over een 8-core gpu en cpu. Het enige verschil zit in de interne opslag. Die is 512 GP, ten opzichte van de 256 GB van de twee goedkopere versies. Ook deze uitvoering is in acht kleuren te verkrijgen.

Het scherm is bij alle drie de versies identiek.

Je kunt de nieuwe iMacs vanaf 30 april vooruitbestellen. In de tweede helft van mei moet de nieuwe iMac vervolgens beschikbaar worden.  

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten