'3D-printen wordt pas over 5 jaar echt groot'

© CIDimport

'3D-printen wordt pas over 5 jaar echt groot'

Desktops & monitoren

Geplaatst: 19 augustus 2014 - 10:11

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:53

Redactie

Als jij, net zoals wij, erg uitkijkt naar je eigen 3D-printer, dan hebben we slecht nieuws voor je. Volgens het prestigieuze onderzoeksbureau Gartner gaat het nog minstens 5 tot 10 jaar duren voor we op grote schaal onze eigen meubels kunnen uitprinten naar onze huiskamer.

Gartner deed uitgebreid onderzoek naar 3D-printen en hoeveel mensen, organisaties en andere instanties zich daar al mee bezig houden. Ook onderzochten de analisten hoe lang het nog gaat duren voordat 3D-printers net zo mainstream worden als gewone printers.

Te hoge prijs

Dat gaat nog wel even duren, zegt Gartner-baas Pete Basiliere. "Op dit moment zijn er zo'n 40 fabrikanten bezig met 3D-printers, en zo'n 200 start-ups proberen een bedrijfje op te zetten dat draait om 3D-printmodellen en consumentenprinters." Helaas is de prijs van die apparaten echter nog veel te hoog.

Vooral het feit dat 3D-printen nog onderschat wordt, is de doodsteek van de business, denkt Basiliere. "3D-printen is niet één technologie, het zijn er wel zeven. Het is niet zo makkelijk als 'even op een knopje drukken', je moet er materialen voor hebben, hardware, software, en je moet er veel tijd aan besteden."

Industrie

Om die reden gaat het lang duren voordat 'de industrie' op grote schaal aan de slag gaat met 3D-printen, denkt Gartner. Het blijkt veel te duur om erin te investeren, dus blijft het voorlopig bij experimenteren.

Toch ziet Gartner wel een sprankje hoop: als bedrijven van tevoren goed nadenken wat ze willen maken en hun proces goed organiseren, kan 3D-printen veel toevoegen aan organisaties. Maar dan nog duurt het een paar jaar voordat we ons eigen bestek kunnen printen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000