Waarom zou je nog kiezen voor een groot atx-moederbord wanneer je vermoedelijk toch maximaal één uitbreidingskaart plaatst? Met mini-itx moederbordjes kun je kleine en zuinige, maar toch ook krachtige pc’s samen stellen.

Met de GA-Z77N WiFi doet ook Gigabyte een gooi naar de titel ultieme Socket 1155 mini-itx-bord. Dit bordje maakt gebruik van de meest luxe Intel Z77 chipset. Gigabyte heeft het bord voorzien van twee volwaardige ddr3-geheugenslots, een pci-express x16 uitbereidingsslot en een mini-pci-expressslot. Dat laatste is gevuld met een wifi-module en niet zo maar één: er is gekozen voor de Intel Intel Centrino Wireless-N 2230 module, welke geschikt is voor 300 Mbps 802.11n en daarmee duidelijk sneller dan de door andere producenten gebruikte wifi-modules. Daarnaast maakt deze keuze het bordje geschikt voor Intel Wireless Display (WiDi). De module biedt ook bluetooth.
Het bordje biedt vier sata-aansluitingen, waarvan twee sata600. Usb 3.0 is er vier keer, aangevuld met zes usb2.0-aansluitingen. Opvallend is de aanwezigheid van twee Gigabit Lan-aansluitingen, uniek bij mini-itx. Dat kan handig zijn voor wie een servertje of geavanceerde router op basis van het bordje wil maken. Voor het geluid koos Gigabyte een Realtek ALC892 chip.
Het passief gekoelde bord heeft vijf fases voor de cpu-stroomvoorziening en twee fan-aansluitingen. Het bord biedt dual-biosfunctionaliteit. Wie z’n mini-itx-systeempje wil gaan overklokken komt met de GA-Z77N WiFi van een koude kermis thuis, want het cpu-voltage aanpassen is bijvoorbeeld al niet mogelijk. Zeer positief is de scherpe prijs: met een gemiddelde prijs van € 130 is deze Gigabyte GA-Z77N WiFi aanzienlijk goedkoper dan de meeste andere Z77 mini-itx-borden. Het stroomverbruik is helaas ruim boven gemiddeld.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000