Waarom zou je nog kiezen voor een groot atx-moederbord wanneer je vermoedelijk toch maximaal één uitbreidingskaart plaatst? Met mini-itx moederbordjes kun je kleine en zuinige, maar toch ook krachtige pc’s samen stellen.

De ASUS P8Z77I-Deluxe is misschien wel het meest complete itx-bord ooit. We vinden pci-express x16, 2x ddr3, 2x sata600, 2x sata300, 2x esata, Intel-gebaseerd Gigabit Lan en een Realtek ALC898 audiocodec. Een mini-pcie-slot is gevuld met een gecombineerde 802.11n wlan- en bluetooth-adapter. Uniek is dat ASUS de cpu-stroomvoorziening heeft geplaatst op een extra pcb die haaks op het moederbord is geplaatst. Daardoor heeft men de ruimte om 8 fases te plaatsen: goed voor de overklokbaarheid, maar vooral ook goed voor de efficiëntie. Het grafische efi-bios is verder goed compleet.
De testresultaten maken ons alleen nog maar enthousiaster. Allereerst is het bord erg zuinig: 26,4 watt idle en 66,5 watt tijdens 3DMark. Bij de geluidstest zien we scores boven de 91 dB(A). De benchmarkresultaten zijn verder ook prima. De prijs van € 182 is pittig, maar dat doet niets af aan het feit dat dit echt het ultieme mini-itx-bord is. Hiermee kun je écht een volledig uitgeruste kleine pc bouwen.

10

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000