AMD wakkert met Ryzen-cpu nieuwe prestatiestrijd met Intel aan

AMD’s nieuwe 8-core Zen-processor evenaart Intels Core i7-topmodel, die zowel meer energie verbruikt als meer dan 1100 euro kost. Bij de onthulling van AMD’s nieuwe chip ontbreekt echter nog één ding.

AMD heeft gisteravond in een live webcast zijn Zen-processorontwerp uiteengezet en daarbij de eerst uitkomende 8-core desktopprocessor geshowd. Dit nieuwe ontwerp, dat nu officieel de naam Ryzen heeft, verschijnt in het eerste kwartaal van komend jaar op de markt. De Summit Ridge-uitvoeringen voor zware desktops (zoals game-pc’s en workstations) komen eerst, waarna varianten voor gewone pc’s, laptops en ook servers volgen.

4k-gamen en -designen

Het geheel herziene ontwerp belooft flinke prestatiewinsten zónder dat daarvoor het energieverbruik navenant meestijgt. Tijdens de livestream zijn enkele demonstraties gegeven van het 3,4 GHz topmodel, waarvan de 8 cores 16 rekentaken tegelijk uitvoeren dankzij multithreading (SMT, wat bij Intel HyperThreading heet). De demonstraties omvatten zware rekentaken zoals rendering met Blender en videoconversie met Handbrake, naast het weergeven van een eigen VR-scenario en soepel designwerk aan complexe game-karakters met miljoenen polygonen.

© PXimport

Verder is 4k-gaming getoond met Battlefield 1 en gloednieuwe DLC voor Star Wars: Battlefront. Daarnaast is nog een high-res Dota 2-multiplayersessie tegelijk gespeeld en als video gestreamed. In vergelijking met Intels Core i7 6900k weet AMD’s nieuwe chip voor gamers en workstationgebruikers het prestatieniveau grofweg te evenaren. Het doet dat echter met een energieverbuik van slechts 95 watt, waar het i7-topmodel een TDP van 140 watt heeft.

Soepel, zuiniger

In de speel- en streamdemonstratie met de an sich niet heel zware game Dota 2, gaven de Ryzen-processor en de 6900k alles soepel weer. Een naar 4,5 GHz overgeklokte Core i7 6700 (quadcore die standaard op 3,4 GHz draait met een TDP van 65 watt) legde het af: de stream van de gamesessie stotterde duidelijk zichtbaar.

Bovendien kost Intels krachtige 6900k, door AMD omschreven als “de enige andere 8-core processor die beschikbaar is voor gewone consumenten”, meer dan 1100 euro. Het door AMD expliciet noemen van prestatieniveau, energieverbruik en ook prijs wekt hoge verwachtingen - hoewel exacte prijzen voor Ryzen-cpu's vooralsnog achterwege blijven.

Prijsoorlog?

Het benadrukken van de forse prijs die betaald moet worden voor Intels concurrerende topmodel doet vermoeden dat Zen goedkoper zal zijn. Of dat zo is en hoeveel goedkoper processors met Ryzen-cores straks zijn, weten we nog niet.

Eerder heeft de Intel-concurrent al aangegeven dat Zen zo’n 40 procent beter presteert dan zijn eigen voorgaande processorgeneratie (codenaam Excavator). Ook heeft AMD al openlijk gesteld dat het energieverbruik daarbij binnen de perken moet blijven. Beide elementen zijn kritieke designdoelen geweest bij het ontwerpwerk voor Zen, dat zo’n vier jaar geleden al is begonnen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000