ID.nl logo
Huis

De beste processors in verschillende prijsklassen

Als hart van je pc bepaalt de processor in grote lijnen wat je er allemaal wel, of juist niet mee kunt doen. Je kunt het daarbij zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt. In dit artikel leggen we de beste processors in verschillende prijsklassen voor je op een rij. Welke keuze is er zoal?

De keuze voor Intel is na enkele jaren van dominantie inmiddels geen vanzelfsprekendheid meer, want met de komst van AMD Ryzen is de processormarkt weer een stuk interessanter geworden. De keuze is niet per se lastiger dan zo’n vijf jaar geleden toen een AMD-processor niet te vergelijken was met Intel-exemplaar met dezelfde kloksnelheid.

Pas met Ryzen lijken de processoren van de twee kemphanen weer een beetje op elkaar. Wat nuanceverschillen terzijde kunnen we de volgende vier primaire aspecten van een processor redelijk merkneutraal benaderen: aantal cores, met of zonder multi-threading, snelheid per core en uiteindelijk de prijs. Gezamenlijk de essentie van je processorkeuze.

©PXimport

Processors tot 100 euro

In de categorie tot 100 euro is de keuze beperkt. Hoewel je in deze categorie nog ruim 100 verschillende processors in webshops vindt, zijn er feitelijk slechts twee modellen het overwegen waard. De goedkoopste ‘aanrader’ is de Intel Celeron G3900, die voor circa vier tientjes te koop is. Deze processor van de Skylake-generatie (2016) bestaat uit twee cores op 2,8 GHz en komt met geïntegreerde graphics: geen spectaculaire papieren maar voor de meeste eenvoudige taken zoals browsen, documenten bewerken, je online fotoalbum bijhouden en je back-up draaien voldoet deze eenvoudige Celeron prima, zij het met beperkte overcapaciteit voor de toekomst.

Gamers, zakelijke gebruikers, of zij die iets actiever met hun foto- of videocollectie aan de slag willen gaan, zouden we de Celeron niet aanraden. Het voornaamste probleem van de Celeron is namelijk dat er voor slechts 20 euro meer een cpu is die daar met kop en schouders boven uitsteekt: de Intel Pentium G4560.

Deze processor heeft twee cores en vier threads met een kloksnelheid van 3,5 GHz. Twintig euro meer is niet veel gevraagd voor een processor die per core al een stuk sneller is en dankzij Hyper-threading, de feature waarmee applicaties elke core twee taken kunnen laten uitvoeren, in tal van praktische toepassingen circa twee keer zo snel is.

De toevoeging van Hyper-threading aan de Pentium is opvallend, omdat die eigenschap de laatste jaren aan de Intel Core i-processors voorbehouden was. Recente Pentiums waren dualcore, dualthread-processors, wat ze in feite veredelde Celerons maakte. Met deze aanpassing verandert de Pentium van een suffe tussenoplossing in de meest interessante betaalbare processor in jaren. Hyper-threading maakt de G4560 weliswaar geen echte quadcore, maar voor een derde van de prijs van een Intel Core i5-quadcore is het een aantrekkelijke benadering voor het gros van de gebruiksdoeleinden.

De Pentium G4560 is ook interessant voor zakelijk gebruik: Office-gebruikers en iets actievere multi-taskers kunnen hiermee prima uit de voeten. Ook voor gamers met beperkt budget is het een capabel model: combineer hem met een middenklasse grafische kaart en je hebt een zeer redelijke game-machine. Zelfs licht grafisch werk, denk aan niet te complexe fotobewerking, kan prima op een G4560 wat deze processor dus een knappe all-rounder maakt.

Een zwaarwegende factor in ons advies om voor dit model te gaan boven de Celeron is toekomstbestendigheid. Een glazen bol hebben wij niet, maar de kans dat die extra investering zich binnen de levensduur van je nieuwe computer zijn waarde gaat tonen is significant, zelfs voor de meest basale gebruiksdoeleinden.

©PXimport

Processors tot 200 euro

De eerder besproken Intel Pentium G4560 heeft gezorgd dat de Intel Core i3-serie, voorheen de processor voor actievere thuisgebruikers en zakelijk gebruik in de 120-150 euroklasse, flink onder druk staat. Hoewel de Intel Core i3-7100 nog altijd iets krachtiger is dan de Pentium in de meeste applicaties, staat de winst zelden in verhouding tot de extra investering en is deze zelden te ervaren.

Daarbij voelt de Intel Core i3 ook de druk van boven, met de Core i5-serie die vier echte cores biedt, en daarnaast van de AMD Ryzen 5 die naast vier cores ook nog eens multi-threading biedt en als gevolg flink meer power in huis heeft dan de twee cores en vier threads van de Intel Core i3. Kun je extra investeren voorbij de Pentium G4560, dan is ons advies om even door te sparen voor bijvoorbeeld een Ryzen 5 of Intel Core i5-7400.

Hoewel we de extra investering voor eenvoudige thuisgebruikers en licht zakelijk gebruik niet direct aanbevelen, doen we dat wel voor zij die actief met foto of video aan de slag gaan, zware officetaken draaien (denk aan zware Excel-berekeningen) of intensief multitasken (denk aan gamen en streamen en het produceren van content) in dat geval is een AMD Ryzen 5 1500X à 199 euro (de 20 euro goedkopere 1400 is de besparing zelden waard) een flink krachtigere oplossing. De extra cores kunnen hun kracht in dergelijke gelijktijdige taken namelijk goed uiten.

Toch kunnen we de Intel Core i5-7400, prijs 179 euro, niet direct afschrijven. De iets hogere prestaties per core, gecombineerd met het feit dat er nog voldoende games en applicaties zijn die de extra threads van de Ryzen 5 niet goed kunnen inzetten, maakt het de iets snellere oplossing voor wie puur en alleen gamet op z’n computer.

Ook in Photoshop verlopen veel taken nog iets vlotter, dus enkel voor de foto’s is dat ook de veilige keuze. Combineer je meerdere activiteiten, of kijken we een paar jaar vooruit, dan wordt de keuze voor de quad-core quad-thread i5 versus de quad-core octa-thread Ryzen 5 echter wel een lastige afweging, helemaal voor wie niet bang is z’n AMD Ryzen-processor een beetje te overklokken.

©PXimport

Processors tot 300 euro

Kijken we voorbij de 200 euro, dan komen we onmiskenbaar in de ‘enthousiast-class’. Je zult dan goede argumenten hebben om meer te investeren wat de Ryzen 5 1500X of Intel Core i5-7400 te bieden hebben. Hoewel de meest luxe processor in dit artikel maar liefst 1800 euro kost, belanden we nu al in het segment waarbij er feitelijk nog slechts twee primaire groepen zijn voor wie het zinvol is dergelijke bedragen te investeren. Gamers die enkel met het beste genoegen nemen en creatieve (semi) professionals, of gebruikers die onder beide noemers vallen. We zullen niet aan de iets kleinere doelgroepen voorbij gaan zoals liefhebbers van virtuele machines en zij die echt extreme berekeningen uitvoeren, maar dan belanden we feitelijk bij servergebruik..

De strijd in deze klasse vindt zich plaats rond het prijspunt van 250 euro, waar Intel de Core i5-7600K aanbiedt en AMD de Ryzen 5 1600X. De afwegingen tussen die twee zijn in feite niet heel anders dan in de klasse tot 200 euro: Intel kiest met de 7600K voor een hogere snelheid per core en voegt nu de optie tot overklokken toe, terwijl AMD de snelheid per core van de Ryzen 5 1500X iets verhoogt en twee extra cores toevoegt. Zo komt die op zes cores, twaalf threads, versus de vier/vier-opstelling van Intel.

Het komt dan niet als verrassing dat voor de intensieve creatieve taken de Ryzen 5 1600X de Intel declasseert. Ga jij met iets als Adobe Premiere aan de slag voor videobewerking, dan krijg je bij AMD veel waar voor je geld. Ook voor andere zware creatieve applicaties zoals blender (een video-renderapplicatie) ligt de keuze onmiskenbaar bij ‘meer’ cores, wat de Intel Core i5-7600K vooral de logische keuze maakt voor specifieke applicaties die niet profiteren van extra cores, en een processor voor wie enkel en alleen games speelt. Ga je echter gamen en streamen tegelijk, dan adviseren we je toch naar het AMD-team over te stappen.

Houd er rekening mee dat zowel de Ryzen 5 1600X als de Core i5-7600K beide zonder processorkoeler worden geleverd, je zult voor beide dus minimaal enkele tientjes extra moeten uitgeven. Let er bij AMD op dat de koeler AM4-compatibel is en bij de Intel op compatibiliteit met LGA 1151-socket.

Lees verder op de volgende pagina.

©PXimport

Processors tot 400 euro

De kans is groot dat je om budget-technische redenen reeds bent afgehaakt. In de inleiding gaven we aan dat de uitdaging van de processorkeuze vandaag de dag zit in het vinden wat het best past bij jouw gebruik, en we zijn hier inmiddels in het domein van de echte luxepaarden beland. De inhoudelijke vergelijking is eigenlijk wederom niet heel spannend, want die is namelijk weer gelijk aan het segment tot 300 euro: kies je voor meer cores en meer threads bij AMD of de hogere per-core prestaties van Intel.

Bij de Intel Core i7-7700K van 379 euro, een quad-core, octa-thread, overklokbare processor bereiken we ook voor gamers het absolute hoogtepunt van wat de grote processorbouwers te bieden hebben. Waar een Core i5 nog een beperking kent vanwege het ontbreken van multi-threading heeft de i7 dat wel in huis, wat hem niet alleen de snelste gaming-processor maakt vandaag de dag, maar ook voldoende overcapaciteit geeft voor games die de komende jaren uit zullen komen.

Zodra we de 300 euro voorbij zijn, zien we AMD wederom vooral extra cores toevoegen: de Ryzen 7 serie komt namelijk met acht cores, zestien threads vanaf zo’n 330 euro met de Ryzen 7 1700, waar we acht cores bij Intel op het moment van schrijven pas vanaf circa 1130 euro aantreffen. Hoewel AMD gamers die tevens streamen nog wel probeert te strikken met die extra cores, komt de i7-7700K eigenlijk niets tekort om van dat gameradvies af te wijken.

Vanuit de creatieve hoek begint het concept ‘afnemende opbrengsten’ ook zeker in beeld te komen. Niet alle taken in de populaire Adobe software zoals Photoshop en Premiere kunnen optimaal gebruikmaken van alle aanwezige kracht die de acht cores van een Ryzen 7 biedt, terwijl de snelheid per core iets lager ligt dan bij de Ryzen 5 1600X. Voor de zwaardere gebruikers die bijvoorbeeld zowel creatief werken, virtualiseren als gamen, is de extra investering voor meer cores soms echter best de moeite waard.

Ben jij een (semi) pro en mis je inkomsten wanneer je systeem staat te pruttelen, dan zal die extra 100 euro je vermoedelijk ook minder interesseren. De Ryzen 7 toont zich bijvoorbeeld nog altijd overtuigend krachtiger in het renderen van video en beeldmateriaal, taken die traditioneel de meeste cores goed benutten. Doe je dat dagelijks en hoef je niet op enkele tientjes te letten? Kies dan voor een AMD Ryzen 7 1700 of 1700X.

©PXimport

Processors duurder dan 400 euro

Gaandeweg hebben we tal van praktische doeleinden hun processor hoogtepunt zien bereiken, en waar gamers en creatieve (semi) professionals lang profiteerden van een grotere investering liepen ook zij richting die 350 à 400 euro wel tegen de zinvolle top aan. Meer dan 400 euro uitgeven aan je desktop-processor doe je als gevolg enkel wanneer wachttijd geld kost, wanneer een paar honderd euro jou gewoon niets doet, of wellicht dat je overweegt om iets te kopen wat voor de meeste mensen weinig zinvol, of wellicht ook maar betaalbaar is. Hoe dan ook: de prijs-prestatieverhouding loopt snel scheef.

Het voornaamste probleem is dat het weinig zinvol is om slechts ‘iets’ meer uit te geven dan 400 euro. De circa 530 euro kostende AMD Ryzen 7 1800X is nog te overzien, die 5 tot 10 procent extra prestaties op de 20 tot 25 procent meerprijs zijn nog redelijk te noemen in het hoge segment en die krijgt dan ook een eervolle vermelding als je toch wat extra budget hebt. Die Ryzen 7 1800X zet de Intel octa-core tegenhanger Core i7-6900K nipt buitenspel Die is veelal even snel, soms iets trager en soms weer iets sneller, maar het prijsverschil van een factor twee is daarmee niet in verhouding.

Daarbij moeten we opmerken dat AMD de Ryzen 7 1800X ook precies zo op de markt heeft gepositioneerd dat de Intel-processor buitenspel komt te staan. Intel heeft zoals je elders in dit nummer hebt kunnen lezen op computerbeurs Computex de nieuwe Core X-reeks geïntroduceerd met onder andere een flink goedkopere octa-core tegenhanger in de vorm van de Core i7-7820X. Met deze chip hebben we op het moment van schrijven nog geen ervaring, maar deze zorgt vermoedelijk wel voor wat spanning.

Dan rest enkel nog de Intel Core i7-6950X met tien cores, van ca 1850 euro die op het moment van schrijven de krachtigste processor voor consumenten is. Deze chip biedt met tien cores en twintig threads pure rekenkracht voor drieënhalf keer de prijs van de Ryzen 7 1800X. Voor dergelijke verschillen komen wij superlatieven tekort. Op het moment van schrijven heeft AMD geen direct antwoord op die i7-6950X, wat de Intel simpelweg de krachtigste consumentenprocessor op de markt maakt.

De situatie is op het moment dat je dit leest vermoedelijk wel net even anders door de introductie van Intels nieuwe Core X-processorreeks en AMD’s Ryzen Threadripper. Intels nieuwe processor met tien cores, de i9-7900X, wordt een stuk goedkoper dan voorganger i7-6950X terwijl er ook modellen met nog meer cores tot maar liefst achttien cores zullen volgen. AMD’s Ryzen Threadripper zet daar maximaal zestien cores tegenover. Hoewel de extreem scheve prijs-prestatieverhouding van meer dan acht cores hierdoor iets gunstiger komt te liggen, blijven dergelijke processors voorbehouden aan de meest vermogende gebruikers.

©PXimport

Conclusie

Hoewel er honderden processors beschikbaar zijn valt de keuze uiteindelijk toch reuze mee. Met enkele echte hoogvliegers, zoals de Intel Pentium G4560 in het budgetsegment, de AMD Ryzen 5 1500X en 1600X als alleskunners in de middenklasse, de Intel Core i7-7700K als ultieme gamer-cpu en de Ryzen 7 1700 en 1700X als luxe alleskunners is er voor het gros van de doeleinden al snel een veilig advies te geven. Uiteraard blijft het zaak voor zeer specifieke applicaties te controleren of je de juiste keuze maakt: zeker als het budget beperkt is wil je voorkomen dat je jezelf in de vingers snijdt.

Tekst: Stephan Overbeeke en Nada Overbeeke

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch