Windows-gewoonten die tijd en gedoe schelen

Windows-gewoonten die tijd en gedoe schelen

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 9 september 2022 - 08:59

Windows biedt een hoop mogelijkheden aan. In veel gevallen is dat een positief punt, maar soms kan dat ook een beetje tegenwerken. Hoe meer functies er zijn, hoe meer er mis kan gaan – helemaal wanneer je er slechte gewoontes op nahoudt.

Daarom kan het geen kwaad om zo nu en dan een check bij jezelf uit te voeren. Zo kun je voor jezelf nagaan of wat je doet nog wel handig is of dat je misschien iets moet veranderen aan het gebruik van Windows 10 of Windows 11. In dit artikel kijken we naar een aantal handige dingen die je kunt doen om het gebruik van Windows veilig, snel en effectief te houden. Dat scheelt een hoop gedoe en tijd.

Laten we eerst even wat open deuren intrappen. Je voorkomt een hoop ellende door tijdig je systeem te updaten. Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat een update voor problemen zorgt, maar over het algemeen test Microsoft zijn Windows-updates zorgvuldig genoeg om te kunnen weten dat er weinig mis kan gaan. Dat je nieuwe functies binnenhaalt met een update is misschien niet het belangrijkste; maar dat je up-to-date bent qua beveilig wel.

Verder raden we natuurlijk aan om geregeld een back-up te maken van de bestanden op je computer. Dit kan middels een externe schijf (hdd of ssd) of via de cloud. En dan hebben we ook nog de algemene tips dat je altijd moet opletten wat je downloadt en installeert. Want voor je het weet heb je iets te pakken wat voor ontzettend veel hoofdpijn zorgt. Verder hoeven we je niet te vertellen dat je geregeld tijdelijke bestanden kunt verwijderen om je systeem snel te houden.

Goede gewoontes voor Windows-gebruikers

Eén andere goede gewoontes is een systeemherstelpunt aanmaken. Hiermee maak je een digitaal punt aan waar Windows naartoe terugkeert wanneer je daarom vraagt. Dit kun je doen nadat je merkt dat een update voor een app of het systeem voor problemen zorgt. Het is in feite een gemakkelijk bereikbare back-up van je complete computer. Hoe recenter dit punt is, hoe minder werk je eraan hebt, uiteindelijk. Doe dit dus geregeld.

Overweeg daarnaast je dagelijkse taken eens uit te voeren op Windows-account dat geen administratorrechten heeft. Als je gewoon werkt of mailt of gamet dan heb je die rechten waarschijnlijk niet nodig. Wanneer iemand dan op dat moment je systeem binnendringt (we gaan even uit van een overdreven situatie), dan heeft die persoon dus ook geen toegang tot die administratieve rechten. Dat is dus iets om over na te denken. Overweeg dus om je primaire account minder rechten te geven, zodat je iets veilig je systeem kunt gebruiken.

Vergeet daarnaast de third-party onderhoudstools. Je hebt namelijk geen programma’s nodig om het register schoon en netjes te houden. Veel van deze zogenaamde cleaners claimen je computer op te kunnen ruimen en problemen op te kunnen lossen, maar niets is minder waar. Je computer wordt er alleen maar langzamer van. En soms moet je daar ook nog voor betalen. Niet doen, dus. Tot slot geven we de tip mee om je computer eens wat vaker opnieuw op te starten. Je computer kan daardoor verschillende, kleine ergernissen verhelpen en de nodige updates installeren.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000