ID.nl logo
Verzorg uw eigen drukwerk
© Reshift Digital
Huis

Verzorg uw eigen drukwerk

Het gemak van online fotocentrales is inmiddels bekend. Ze zijn goed, snel en goedkoop. Maar voor uw uitnodigingen, aankondigingen, menukaarten en ander drukwerk kunt u er meestal niet terecht. Tenzij... u uw opgemaakte documenten vermomt als foto.

Het gemak van online fotocentrales is inmiddels bekend. Ze zijn goed, snel en goedkoop. Maar voor uw uitnodigingen, aankondigingen, menukaarten en ander drukwerk kunt u er meestal niet terecht. Tenzij... u uw opgemaakte documenten vermomt als foto. Als u een groot aantal zelf opgemaakte documenten wilt versturen, zou het mooi zijn als u die snel en goedkoop door een centrale kon laten afdrukken. Maar Word slaat geen documenten op als jpg-bestand, een vereiste van de meeste fotocentrales. Geen nood, met het programma Snagit installeert u een virtuele printer die 'afdrukt' naar allerlei grafische formaten, waaronder .jpg. Vergelijk het maar met de virtuele printerdriver die u installeert om pdf-documenten te maken. De hoofdtaak van Snagit is het maken van schermafdrukken en het bewerken daarvan. Met de meegeleverde editor voegt u bovendien eenvoudig commentaar toe aan bijvoorbeeld een landkaartje dat u vanuit Encarta 'print'. Want met Snagit maakt u vanuit ieder programma op uw pc dat afdrukken ondersteunt – en dat zijn er heel wat – een jpg-bestand!

Stap 1

©CIDimport

Snagit is niet gratis, maar de gevraagde 39,95 dollar meer dan waard. U krijgt namelijk een uitermate handig pakketje aan hulpprogramma's (onder meer virtuele printerdriver, schermfotomaker en editor) waarvan u heel lang plezier zult hebben. Wilt u eerst de kat uit de boom kijken, kies dan voor de gratis probeerversie (werkt 30 dagen) op dezelfde site. Vergeet na het downloaden en installeren niet even een kijkje te nemen bij de Accessories en download wat virtuele plakplaatjes onder Stamps. Als voorbeeld kiezen we een Word-document dat we als foto willen laten afdrukken. We gebruiken Word 2007, maar u kunt uw creatie in elk willekeurig programma in elkaar zetten, als het maar kan afdrukken. Word 2007 heeft een setje alleraardigste voorgedefinieerde tekstvakvormen, klik daarvoor in het lint op de tab Invoegen en vervolgens op het kleine, naar beneden gerichte pijltje onder Tekstvak. Kies een leuk exemplaar door op een voorbeeld te klikken.

Stap 2

©CIDimport

Kies een aardige vulstijl door gebruik te maken van het kleurenmenu (nog steeds op het tabblad Invoegen). Er zijn zelfs verloopvullingen die het aardig doen bij het door ons gekozen cirkelvormige tekstvak. Ook een vaste kleur kiezen is uiteraard mogelijk, experimenteer er maar eens lekker op los.

Stap 3

©CIDimport

Het standaard tekstvak is wat aan de kleine kant. Als u veel tekst kwijt wilt, is het beter om deze op te rekken tot een paginavullende ovaal. De tekst loopt vanzelf tijdens het typen passend in de vorm. Zorg allereerst dat de pagina in Afdrukweergave staat. Klik daarvoor in het lint op het tabblad Beeld en vervolgens op de knop Afdrukweergave (1). Om de hele pagina in een keer te zien klikt u op Een pagina (2) en mocht u de liniaal ook willen zien, dan schakelt u het selectievakje voor de optie Liniaal (3) in. Met de handgreepjes kneedt u de cirkel tot een forse ovaal (4), waarna het opmaakdeel weer achter de rug is.

Stap 4

©CIDimport

Als het tekstvak eenmaal de juiste afmetingen heeft, kunt u beter terugzoomen naar paginabreedte. Handig, want zo ziet u namelijk wat u typt. Klik daarvoor in het lint onder Beeld op In-/ uitzoomen, selecteer in het daarop geopende venster de optie Paginabreedte en klik op OK. Klik in het tekstvak op de voorbeeldtekst en typ uw eigen tekst. Liefst zodanig lang dat die de vorm netjes opvult. Uiteraard zijn lettertype en kleur geheel naar eigen smaak aan te passen. Vergeet uiteraard niet het document na afloop te bewaren met de knop bij de pijl in bijgaande afbeelding.

Stap 5

©CIDimport

Tijd om het document naar een .jpg-afbeelding om te zetten. Klik daarvoor op de Startknop helemaal links bovenaan in Word 2007. In het menu dat opent, klikt u onder Afdrukken op Afdrukken. Werk in andere software, zonder vermaledijde linten en dergelijke, via het menu Bestand en Afdrukken. Klik niet op een printerknopje (zoals in Internet Explorer is te vinden), want dan wordt het document direct op uw standaardprinter afgedrukt; precies wat u deze keer niet wilt. In het venster Afdrukken selecteert u ten eerste de Snagit 8-printer (1) met behulp van het daarvoor bestemde selectiemenu. Klik dan op Eigenschappen (2) en in het venster Eigenschappen van Document op Snagit 8 op de knop Geavanceerd (3).

Stap 6

©CIDimport

Laat u niet afschrikken door het ietwat ingewikkeld ogende venster dat u nu ziet. Het enige wat we willen doen is de resolutie van het grafische bestand instellen. In veruit de meeste gevallen zal een waarde van 300dpi voldoende zijn. Blijkt een foto op A4-formaat naar uw smaak wat te grof, porbeer dan een resolutie van 600 dpi. Dat is zeker ruim voldoende, maar bedenk dat de bestandsgrootte navenant groter wordt bij een hogere resolutie. Kwestie van een keertje uitproberen dus. De resolutie stelt u in met het selectiemenu achter Afdrukkwaliteit. Klik op OK in alle openstaande vensters nadat u uw keuze gemaakt hebt, waarna het virtuele afdrukken begint.

Stap 7

©CIDimport

De virtuele afdruk opent in de Snagit Editor. In dit geval hoeft er verder niks bewerkt te worden, alleen moet u het bestand als .jpg opslaan. Kies JPG - JPEG Image in het selectiemenu bij (1) en klik vervolgens op de knop bij (2) om de compressiewaarde in te stellen. Daarbij geldt: hoe hoger, hoe beter de kwaliteit maar ook hoe groter het bestand. Dat laatste maakt bij een snelle breedbandverbinding gelukgelukkig niet zo heel veel meer uit, dus kies een lekker hoge waarde (3) die nog wel acceptabel is voor uw fotocentrale. Klik op OK en daarna op de knop Save As. Bewaar uw creatie op terug te vinden plek. Ga vervolgens naar uw favoriete online fotocentrale, upload de net gemaakte .jpg en kies een bijbehorend afdrukformaat (of albumpagina).

Stap 8

©CIDimport

Deze virtuele plaatjesprinter werkt met elk programma dat kan afdrukken. Wilt u bijvoorbeeld een landkaart uit Encarta in uw fotoalbum verwerken (of iets uit een routeplanner), dan is dat geen enkel probleem. Kwestie van een printopdracht geven, de Snagit printerdriver selecteren, resolutie instellen en klaar. Leuk bij landkaarten is het toepassen van de editor-functie. Een tekstballon voegt u toe door op de knop bij (1) te klikken, tekst in te voeren (2), de ballon naar de gewenste grootte slepen en tot slot de zaak bewaren als jpg-bestand (3). Let op: als u uw 'print' overigens nog eens wilt bewerken in een fotobewerker, kies dan voor het bestandsformaat .tif. Dan voorkomt u verlies door compressie! 9In een fotobewerker als Paint Shop Pro snijdt u een virtuele print bij naar het gewenste fotoformaat. Klik daarvoor op de bijsnijdknop in de verticale knoppenbalk, kies het formaat ( bijvoorbeeld 10 x 15 cm) (1), de afdrukstand (staand of liggend) met knop (2), sleep de uitsnede (3) tot hij goed is en dubbelklik in de uitsnede. Weer als .jpg bewaren en klaar!

▼ Volgende artikel
In een half uur klaar: gourmetstel schoonmaken stap voor stap
© sara_winter - stock.adobe.com
Huis

In een half uur klaar: gourmetstel schoonmaken stap voor stap

Gezellig, zo'n avondje gourmetten. Maar na afloop blijft er op het gourmetstel vaak aangebakken vet, gesmolten kaas en saus achter. Logisch dat je niet meteen zin hebt om de boel schoon te maken. Als je het slim aanpakt, is alles binnen een half uurtje weer schoon!

In dit artikel

Je leest hoe je je gourmetstel stap voor stap schoonmaakt zonder de antiaanbaklaag te beschadigen. We leggen uit wanneer je het beste begint met schoonmaken, hoe je losse onderdelen en het elektrische deel veilig reinigt en welke fouten je beter niet kunt maken. Ook krijg je praktische tips om je tafel tijdens en na het gourmetten schoon te houden, zodat je na afloop snel klaar bent.

Lees ook: Gourmetten zonder stank: 10 ideeën die écht werken

Laten afkoelen, maar wacht niet te lang

Zet het gourmetstel na gebruik uit en trek de stekker uit het stopcontact. Laat het geheel afkoelen tot het handwarm is. Wacht je te lang, dan koeken vet en kaas vast en wordt schoonmaken lastiger. Haal losse onderdelen zoals pannetjes, spatels en bakplaatjes eraf voordat je begint met schoonmaken.

Losse onderdelen schoonmaken

Gourmetpannetjes en bakplaatjes hebben meestal een antiaanbaklaag. Die blijft het mooist als je ze niet hardhandig schoon schrobt. Leg ze in warm water met een beetje afwasmiddel en laat ze tien tot vijftien minuten weken. Aangekoekte resten laten dan vanzelf los. Gebruik daarna een zachte spons of borstel en spoel alles goed af. Controleer altijd even de handleiding: sommige onderdelen kun je in de vaatwasser doen, andere juist niet.

©Saskia van Weert

Zo maak je het elektrische deel veilig schoon

Terwijl de pannetjes, spatels en losse bakplaatjes staan te weken, ga je door met het verwarmingselement. Dat element zelf mag nooit nat worden. Zie je vetspetters of etensresten, veeg die dan weg met keukenpapier zodra het gourmetstel is afgekoeld. Voor hardnekkiger vuil gebruik je een licht vochtige doek met een klein beetje afwasmiddel. Knijp de doek goed uit en zorg dat er geen water bij het snoer of in openingen komt. Droog alles direct na met een schone doek.

De bak- of grillplaat weer vetvrij krijgen

Heeft je gourmetstel een losse bak- of grillplaat, haal dan eerst het overtollige vet weg met keukenpapier. Leg de plaat vervolgens in warm water, zodat aangekoekte resten kunnen losweken. Is de bakplaat vast onderdeel van het gourmetstel, dan kun je deze uiteraard niet in water onderdompelen. Neem in dat geval de plaat af met een licht vochtige doek zodra hij is afgekoeld, eventueel met een beetje afwasmiddel. Zo voorkom je dat vet tijdens het schoonmaken uitsmeert. Gebruik vooral geen schuursponsjes of schrapers om het vet weg te krijgen, want die beschadigen de coating en zorgen ervoor dat eten de volgende keer sneller blijft plakken. 

Watch on YouTube

Veelgemaakte fouten bij het schoonmaken van een gourmetstel

Aangekoekte resten wegkrabben met een mesje of staalwol lijkt misschien slim (want: snel), maar beschadigt de antiaanbaklaag blijvend. Ook bij het elektrische deel gaat het vaak mis. Het verwarmingselement onderdompelen in water is onveilig en kan het gourmetstel onbruikbaar maken. Alles direct in de vaatwasser zetten is ook geen goed idee. Vaatwasprogramma's duren vaak lang en werken op hoge temperaturen. Antiaanbaklagen en dunne metalen onderdelen kunnen daardoor sneller slijten of kromtrekken. Twijfel je, dan is met de hand afwassen altijd de veiligste keuze.

Vergeet je tafel niet!

Vetspetters en gemorste saus zijn bijna niet te voorkomen. Leg daarom vooraf een afwasbaar tafelkleed of gebruik een papieren tafelkleed. Dat kan na het gourmetten rechtstreeks de vuilnisbak in. Houd tijdens het eten keukenpapier of doekjes bij de hand om gemorste resten meteen weg te vegen. Is de tafel toch vies geworden, neem hem dan zo snel mogelijk af met warm water en een mild schoonmaakmiddel.

Schoon wegzetten voor de volgende keer

Laat alle onderdelen volledig drogen voordat je het gourmetstel opbergt. Berg je alles nog vochtig op in de doos of kast, dan kunnen er snel muffe geurtjes ontstaan. Bewaar pannetjes en platen apart van elkaar, eventueel met een vel keukenpapier ertussen. Berg pannetjes en platen apart op, eventueel met een velletje keukenpapier ertussen. Zo voorkom je krassen. Zo is het volgende keer alleen nog maar een kwestie van de boel weer tevoorschijn halen en lekker gaan eten. Veel gourmetplezier!

▼ Volgende artikel
Wat is HDR10+ en wanneer zie je het verschil?
© ER | ID.nl
Huis

Wat is HDR10+ en wanneer zie je het verschil?

Ben je op zoek naar een nieuwe televisie? Grote kans dat de afkortingen je om de oren vliegen. 4K, OLED, QLED... en dan ook nog die eindeloze lijst aan HDR-formaten. Vandaag zoomen we in op een specifieke term die je vaak op de doos ziet staan, vooral bij televisies van Samsung, Panasonic en Philips: HDR10+. Is het een marketingkreet of zie je het echt?

Het is een bekend scenario: je staat in de elektronicawinkel of scrolt door een webshop, en de specificatielijst van je droomtelevisie lijkt wel een geheimtaal. Fabrikanten beloven gouden bergen met termen die indrukwekkend klinken, maar waarvan de betekenis vaak vaag blijft. Toch is het zonde om deze termen zomaar te negeren, want achter die cryptische afkortingen gaan technieken schuil die je filmavond aanzienlijk kunnen upgraden. Het gaat tegenwoordig namelijk niet meer alleen om hoeveel pixels je scherm heeft, maar vooral om de kwaliteit van die pixels. Om te begrijpen waarom die plus in de naam HDR10+ zo belangrijk is, moeten we terug naar de basis.

Eerst even terug: Wat is HDR ook alweer?

HDR staat voor High Dynamic Range. Simpel gezegd zorgt deze techniek ervoor dat de beelden op je tv een groter contrast en meer kleuren hebben. Het zwart is dieper zwart en de felle lichten, zoals een explosie of de zon, knállen echt van je scherm zonder dat de rest van het beeld flets wordt. De standaardvorm hiervan heet HDR10. Dit is de basislaag die bijna elke moderne 4K-televisie ondersteunt. Maar HDR10 heeft één beperking: hij bepaalt aan het begin van de film de instellingen voor helderheid en contrast, en houdt die vervolgens de hele film vast.

©ER | ID.nl

De plus maakt het dynamisch

Hier komt HDR10+ om de hoek kijken. Die plus staat eigenlijk voor dynamische metadata. In plaats van één instelling voor de hele film, stuurt HDR10+ extra informatie mee naar je tv. Hierdoor kan de televisie het beeld scène voor scène of zelfs frame voor frame aanpassen. Zie het als een lichttechnicus die continu aan de knoppen draait om te zorgen dat elk specifiek shot er perfect uitziet, in plaats van dat hij het licht aan het begin instelt en daarna rustig koffie gaat drinken.

Wanneer zie je het verschil echt?

Klinkt goed op papier, maar merk je dit in de praktijk? Het antwoord is ja, vooral in films met veel wisselingen tussen licht en donker. Stel, je kijkt een film die begint met een scène in een zonovergoten woestijn, gevolgd door een scène in een pikdonkere grot. Bij standaard HDR10 stelt de tv zich in op het gemiddelde van de hele film. Omdat die woestijn zo fel is, kan de grot-scène er daarna wat te donker of dichtgelopen uitzien, waardoor details in de schaduw wegvallen.

Bij HDR10+ krijgt je tv, zodra de camera de grot in gaat, een seintje dat het donker wordt en het contrast moet worden aangepast. Hierdoor zie je opeens wél de details op de rotswanden en de texturen in de schaduw, terwijl de felle scènes nog steeds spathelder blijven. Kortom, HDR10+ haalt meer detail uit zowel de donkerste schaduwen als de felste hooglichten, precies op het moment dat het nodig is.

©Gorodenkoff - stock.adobe.com

Wat heb je nodig?

Om van HDR10+ te genieten, moeten alle schakels in de ketting kloppen. Allereerst heb je een geschikte televisie nodig. Vooral Samsung is de grote aanjager van HDR10+, maar ook merken als Panasonic, Philips en TCL ondersteunen het vaak. Let er wel op dat LG en Sony meestal kiezen voor de concurrent Dolby Vision.

Daarnaast moet de content (de film of serie die je kijkt) in HDR10+ geschoten zijn. Amazon Prime Video is de grootste aanbieder van HDR10+-materiaal op streaming-gebied, maar ook Apple TV+ en Google Play Movies bieden het aan. Netflix gebruikt helaas voornamelijk concurrent Dolby Vision. Tot slot ondersteunen veel 4K Ultra-HD Blu-rays het formaat ook als je liever fysieke schijfjes kijkt.

Direct aanschaffen dan maar...?

Is HDR10+ een reden om je huidige tv direct bij het grofvuil te zetten? Nee, dat niet. Maar sta je op het punt een nieuwe tv te kopen, bijvoorbeeld een Samsung, dan is het wel een hele fijne bonus. Het zorgt ervoor dat je films en series ziet zoals de regisseur ze bedoeld heeft: levendig, contrastrijk en vol detail. En ze hoeven tegenwoordig al helemaal niet meer de wereld te kosten.