Verzorg uw eigen drukwerk

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 17 december 2008 - 13:12

Aangepast: 27 augustus 2022 - 17:01

Het gemak van online fotocentrales is inmiddels bekend. Ze zijn goed, snel en goedkoop. Maar voor uw uitnodigingen, aankondigingen, menukaarten en ander drukwerk kunt u er meestal niet terecht. Tenzij... u uw opgemaakte documenten vermomt als foto.

Het gemak van online fotocentrales is inmiddels bekend. Ze zijn goed, snel en goedkoop. Maar voor uw uitnodigingen, aankondigingen, menukaarten en ander drukwerk kunt u er meestal niet terecht. Tenzij... u uw opgemaakte documenten vermomt als foto. Als u een groot aantal zelf opgemaakte documenten wilt versturen, zou het mooi zijn als u die snel en goedkoop door een centrale kon laten afdrukken. Maar Word slaat geen documenten op als jpg-bestand, een vereiste van de meeste fotocentrales. Geen nood, met het programma Snagit installeert u een virtuele printer die 'afdrukt' naar allerlei grafische formaten, waaronder .jpg. Vergelijk het maar met de virtuele printerdriver die u installeert om pdf-documenten te maken. De hoofdtaak van Snagit is het maken van schermafdrukken en het bewerken daarvan. Met de meegeleverde editor voegt u bovendien eenvoudig commentaar toe aan bijvoorbeeld een landkaartje dat u vanuit Encarta 'print'. Want met Snagit maakt u vanuit ieder programma op uw pc dat afdrukken ondersteunt – en dat zijn er heel wat – een jpg-bestand!

Stap 1

Snagit is niet gratis, maar de gevraagde 39,95 dollar meer dan waard. U krijgt namelijk een uitermate handig pakketje aan hulpprogramma's (onder meer virtuele printerdriver, schermfotomaker en editor) waarvan u heel lang plezier zult hebben. Wilt u eerst de kat uit de boom kijken, kies dan voor de gratis probeerversie (werkt 30 dagen) op dezelfde site. Vergeet na het downloaden en installeren niet even een kijkje te nemen bij de Accessories en download wat virtuele plakplaatjes onder Stamps. Als voorbeeld kiezen we een Word-document dat we als foto willen laten afdrukken. We gebruiken Word 2007, maar u kunt uw creatie in elk willekeurig programma in elkaar zetten, als het maar kan afdrukken. Word 2007 heeft een setje alleraardigste voorgedefinieerde tekstvakvormen, klik daarvoor in het lint op de tab Invoegen en vervolgens op het kleine, naar beneden gerichte pijltje onder Tekstvak. Kies een leuk exemplaar door op een voorbeeld te klikken.

Stap 2

Kies een aardige vulstijl door gebruik te maken van het kleurenmenu (nog steeds op het tabblad Invoegen). Er zijn zelfs verloopvullingen die het aardig doen bij het door ons gekozen cirkelvormige tekstvak. Ook een vaste kleur kiezen is uiteraard mogelijk, experimenteer er maar eens lekker op los.

Stap 3

Het standaard tekstvak is wat aan de kleine kant. Als u veel tekst kwijt wilt, is het beter om deze op te rekken tot een paginavullende ovaal. De tekst loopt vanzelf tijdens het typen passend in de vorm. Zorg allereerst dat de pagina in Afdrukweergave staat. Klik daarvoor in het lint op het tabblad Beeld en vervolgens op de knop Afdrukweergave (1). Om de hele pagina in een keer te zien klikt u op Een pagina (2) en mocht u de liniaal ook willen zien, dan schakelt u het selectievakje voor de optie Liniaal (3) in. Met de handgreepjes kneedt u de cirkel tot een forse ovaal (4), waarna het opmaakdeel weer achter de rug is.

Stap 4

Als het tekstvak eenmaal de juiste afmetingen heeft, kunt u beter terugzoomen naar paginabreedte. Handig, want zo ziet u namelijk wat u typt. Klik daarvoor in het lint onder Beeld op In-/ uitzoomen, selecteer in het daarop geopende venster de optie Paginabreedte en klik op OK. Klik in het tekstvak op de voorbeeldtekst en typ uw eigen tekst. Liefst zodanig lang dat die de vorm netjes opvult. Uiteraard zijn lettertype en kleur geheel naar eigen smaak aan te passen. Vergeet uiteraard niet het document na afloop te bewaren met de knop bij de pijl in bijgaande afbeelding.

Stap 5

Tijd om het document naar een .jpg-afbeelding om te zetten. Klik daarvoor op de Startknop helemaal links bovenaan in Word 2007. In het menu dat opent, klikt u onder Afdrukken op Afdrukken. Werk in andere software, zonder vermaledijde linten en dergelijke, via het menu Bestand en Afdrukken. Klik niet op een printerknopje (zoals in Internet Explorer is te vinden), want dan wordt het document direct op uw standaardprinter afgedrukt; precies wat u deze keer niet wilt. In het venster Afdrukken selecteert u ten eerste de Snagit 8-printer (1) met behulp van het daarvoor bestemde selectiemenu. Klik dan op Eigenschappen (2) en in het venster Eigenschappen van Document op Snagit 8 op de knop Geavanceerd (3).

Stap 6

Laat u niet afschrikken door het ietwat ingewikkeld ogende venster dat u nu ziet. Het enige wat we willen doen is de resolutie van het grafische bestand instellen. In veruit de meeste gevallen zal een waarde van 300dpi voldoende zijn. Blijkt een foto op A4-formaat naar uw smaak wat te grof, porbeer dan een resolutie van 600 dpi. Dat is zeker ruim voldoende, maar bedenk dat de bestandsgrootte navenant groter wordt bij een hogere resolutie. Kwestie van een keertje uitproberen dus. De resolutie stelt u in met het selectiemenu achter Afdrukkwaliteit. Klik op OK in alle openstaande vensters nadat u uw keuze gemaakt hebt, waarna het virtuele afdrukken begint.

Stap 7

De virtuele afdruk opent in de Snagit Editor. In dit geval hoeft er verder niks bewerkt te worden, alleen moet u het bestand als .jpg opslaan. Kies JPG - JPEG Image in het selectiemenu bij (1) en klik vervolgens op de knop bij (2) om de compressiewaarde in te stellen. Daarbij geldt: hoe hoger, hoe beter de kwaliteit maar ook hoe groter het bestand. Dat laatste maakt bij een snelle breedbandverbinding gelukgelukkig niet zo heel veel meer uit, dus kies een lekker hoge waarde (3) die nog wel acceptabel is voor uw fotocentrale. Klik op OK en daarna op de knop Save As. Bewaar uw creatie op terug te vinden plek. Ga vervolgens naar uw favoriete online fotocentrale, upload de net gemaakte .jpg en kies een bijbehorend afdrukformaat (of albumpagina).

Stap 8

Deze virtuele plaatjesprinter werkt met elk programma dat kan afdrukken. Wilt u bijvoorbeeld een landkaart uit Encarta in uw fotoalbum verwerken (of iets uit een routeplanner), dan is dat geen enkel probleem. Kwestie van een printopdracht geven, de Snagit printerdriver selecteren, resolutie instellen en klaar. Leuk bij landkaarten is het toepassen van de editor-functie. Een tekstballon voegt u toe door op de knop bij (1) te klikken, tekst in te voeren (2), de ballon naar de gewenste grootte slepen en tot slot de zaak bewaren als jpg-bestand (3). Let op: als u uw 'print' overigens nog eens wilt bewerken in een fotobewerker, kies dan voor het bestandsformaat .tif. Dan voorkomt u verlies door compressie! 9In een fotobewerker als Paint Shop Pro snijdt u een virtuele print bij naar het gewenste fotoformaat. Klik daarvoor op de bijsnijdknop in de verticale knoppenbalk, kies het formaat ( bijvoorbeeld 10 x 15 cm) (1), de afdrukstand (staand of liggend) met knop (2), sleep de uitsnede (3) tot hij goed is en dubbelklik in de uitsnede. Weer als .jpg bewaren en klaar!

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000