Tivoli Art – Schoonheid zit vooral van buiten

© PXimport

Tivoli Art – Schoonheid zit vooral van buiten

Computer accessoires

Geplaatst: 17 december 2017 - 07:07

Aangepast: 24 november 2022 - 12:55

Lub Snoek

Bij het woord ‘Tivoli’ denk je misschien aan een muziekgebouw of dat bekende pretpark in Kopenhagen. Vanaf vandaag kunnen we een derde optie aan dat woord toevoegen: een schitterend multiroomsysteem. Is de Tivoli Art-serie een gevalletje vorm boven functie, of klinkt en werkt het systeem net zo goed als het eruitziet?

Tivoli Audio is vooral bekend door zijn stijlvolle radio’s. Tivoli steekt de vertrouwde radio in een retro jasje en voegt de nodige functies toe die je in de 21ste eeuw zou verwachten zoals bluetooth, DAB+ en sinds kort ook een multiroom-functie. Voor deze laatste functie is onlangs een aparte lijn opgezet, genaamd Tivoli Art. Tijdens IFA 2017 mochten we de volledige set al bewonderen - met de nieuw toegevoegde Model Sub.

Retro en Scandinavisch

De set van Tivoli Art die we mochten testen ziet er geweldig uit. De Model One oogt retro en heeft de meeste knoppen voor een eenvoudige bediening, terwijl de Cube weer een vrij Scandinavisch ontwerp heeft – een beetje VTwonen. Zelfs de subwoofer heeft een herkenbaar stukje stof op op de behuizing.

© PXimport

© PXimport

Twee kampen

Nadat je de speakers van stroom hebt voorzien – dit kan via kabel of apart verkrijgbare accu – stel je het systeem in met de app van Tivoli Audio. Je drukt op de Setup-knop, maakt via de app verbinding met de speaker en geeft deze een naam. Een kind kan de was doen. Dit proces is echter niet altijd even overzichtelijk, afhankelijk van wat voor smartphone je gebruikt.

De app is onlangs in positieve zin flink op de schop gegaan, maar deze nieuwe versie is op het moment van schrijven alleen nog voor iOS beschikbaar. Op een iPhone of iPad is het instellen en gebruiken van de Tivoli Art-serie dan ook een fluitje van een cent. De strakke witte interface met duidelijke knoppen laat je meteen zien welke speaker wat afspeelt. Met één druk op de knop schakel je over naar Party-modus, waarbij alle speakers hetzelfde afspelen.

© PXimport

© PXimport

Heb je een Android-smartphone? Dan moet je het doen met een wat zakelijkere donkere variant van de app, die lang niet zo overzichtelijk is en nogal vervelende knoppen heeft. Tivoli gaf aan dat de nieuwe app ook naar Android komt, waardoor het gebruiksgemak op beide mobiele besturingssystemen binnenkort dik voor mekaar zal zijn.

© PXimport

Minimalistisch

Ondanks het formaat hebben de Model One en Cube dezelfde interne speaker, waardoor er geen verschil is in volume. Het verschil zit ‘m dan ook in de bediening en de aanwezigheid van een scherm. De Model One heeft een volumedraaiknop en handige display aan de voorkant. Andere knoppen zoals de Setup-knop en de Source-knop zitten aan de achterkant. Bij de Cube en Model Sub zitten ook de volumeknoppen aan de achterkant, waardoor je op de tast het volume moet aanpassen als je niet de app gebruikt. Deze knoppen voelen hetzelfde aan als alle andere knoppen, waardoor het even wennen is. Wel heeft de Cube een aanraakgevoelige bovenkant, waardoor je eenvoudig de muziek kunt pauzeren en afspelen. Het ontwerp zonder opvallende knoppen maakt het systeem een strak geheel, maar maken fysieke bediening wel lastiger. Een goed werkende app compenseert dit, wat gelukkig sinds kort het geval is voor iOS.

© PXimport

Tivoli Art verdient complimenten voor zijn connectiviteit. Je speelt muziek af via bluetooth, 3,5mm koptelefooningang en WiFi voor bijvoorbeeld Spotify, Deezer en TIDAL. Handig: je kunt ook Spotify Connect gebruiken om rechtsreeks vanuit Spotify de speakers te gebruiken. De Model One heeft naast deze opties ook nog een DAB/DAB+/FM-tuner. Genoeg opties dus.

Geluid

De kleine speakers hebben niet bijzonder veel in hun mars als het op geluid aankomt - daar is het formaat ook naar. Het geluid gedetailleerd en helder, maar niet altijd even vol, vooral wanneer de speaker in het midden van de ruimte staat. Met de subwoofer kun je het geluid iets meer body geven, wat vooral op hogere volumes en in grotere ruimtes goed merkbaar is. Maar: bouw je niet elke dag een feestje of woon je niet enorm groot? Dan kan een Art-systeem met enkel gewone speakers zeker voldoende zijn – die subwoofer kun je altijd nog toevoegen.

© PXimport

Conclusie

Tivoli Art ziet er mooier uit dan het klinkt, maar dat is helemaal niet erg. Er zijn namelijk genoeg consumenten die het belangrijk vinden dat een speaker opgaat in het interieur en waarbij volume en toeters en bellen minder hoog op het verlanglijstje staan. In onze optiek moet de app nog wel verbeterd worden, maar gezien de enorme sprongen van vooruitgang die Tivoli onlangs maakte met de iOS-app, zal dat niet lang duren.

6,0

ONS OORDEEL

Tivoli Art

Pluspunten

Ontwerp

Formaat

Minpunten

App voor Android

Knoppen

Conclusie

**Prijs** Model One Digital: 299 euro / Cube: 199 euro / Model Sub: 379 euro,- **Kleur** Walnut Grey, Black Ash, White Grey **Connectiviteit** Alle: Bluetooth, WiFi, Spotify Connect en 3,5mm koptelefooningang / Alleen Model One Digital: FM, DAB, DAB+ **App** Tivoli Audio Wireless App ([Android](https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tivoli Android)) & [iOS](https://itunes.apple.com/nl/app/tivoli-audio-wireless/id1149196274?mt=8) ) **Website** [www.tivoliaudio.nl](https://tivoliaudio.nl)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000