Sumo Paint 2.0

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 29 november 2010 - 13:16

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:27

U bent misschien geen Pablo Picasso maar u wilt wel graag aan de slag met een leuke schilder- en fotobewerkingstool die geheel gratis is en niet eens een installatie behoeft?

U bent misschien geen Pablo Picasso maar u wilt wel graag aan de slag met een leuke schilder- en fotobewerkingstool die geheel gratis is en niet eens een installatie behoeft? Sumo Paint zal u niet teleurstellen…

Sumo Paint is een rasechte - en tevens krachtige en snelle - Flash-applicatie. Meer dan een internetverbinding en een browser met Adobe Flash player 10 (http://get.adobe.com/flashplayer) hebt u dus niet nodig. Even afstemmen op http://www.sumopaint.com/ en met de knop Open Sumo Paint gaat u meteen van start. Een - gratis - account is niet vereist, maar biedt onder meer het voordeel dat u uw creaties ook online kunt opslaan zodat u er van overal bij kunt - handig ook als backup. In deze workshop gidsen wij u door een aantal leuke mogelijkheden.

 

1. Omgeving Verkennen

Bent u enigszins vertrouwd met ‘klassieke' fotobewerkingstools, dan zult u zich ook snel thuisvoelen in de online omgeving van Sumo Paint. Meer zelfs, u zult nauwelijks merken dat u in the cloud aan het werk bent. Bovenin treft u alvast de typische menustructuur aan, inclusief een help-knop met uitgebreide feedback. Links bevindt zich een indrukwekkende gereedschapskist en afhankelijk van de gekozen tool verschijnt bovenaan een aangepaste werkbalk. Aan de rechterzijde treft u een viertal vensters aan die zich individueel laten in- en uitklappen. Het middenpaneel is momenteel nog blanco, want dat wordt uw canvas...

 

2. Foto’s optimaliseren

Beginnen we met het oppoetsen van een van uw eigen foto's. Open het menu File en kies Open from My Computer -merk op dat het ook mogelijk is foto's uit uw online opslagruimte te halen of het webadres van een online afbeelding in te voeren. Haal een foto op die bij voorkeur enkele onvolkomenheden vertoont: onderbelicht of onscherp, bijvoorbeeld. U kunt ook verschillende foto's na elkaar laden: via het min-knopje rechtsboven opent of sluit u het canvas. Met de Ctrl-toets in combinatie met de + en - op uw numerieke toetsenbord zoomt u snel in (tot 1000%) of uit (tot 25%). Open nu het menu Adjustments: hier kunt u voor een hele reeks tools terecht om helderheid, contrast, verzadiging en diverse andere kleuraspecten te optimaliseren. De meeste laten zich via eenvoudige schuifbalken bedienen en via Auto levels kunt u de kleurverdeling volautomatisch aanpassen. Levert dat niet het gewenste effect op, dan maakt u met Ctrl+Z de handeling weer ongedaan (met Ctrl+Y diept u ze alsnog weer op). U treft hier zelfs meer geavanceerde functies aan, met name Curves en Levels (niveaus). Door die alleen op specifieke kleurkanalen los te laten (rood, groen of blauw), bent u sneller verlost van kleurzwemen. Oogt uw foto wat onscherp, dan moet u in het Filters-menu zijn, met name bij de optie Sharpen, die met behulp van een schuifbalk de foto wat scherper maakt.

 

3. Spelen met effecten

In ditzelfde menu kunt u trouwens voor nog een 30-tal andere effecten terecht. We bekijken nog een paar leuke exemplaren van dichterbij... Wat dacht u er bijvoorbeeld van een of ander object - letterlijk - in het spotlicht te plaatsen? Open een geschikte foto en kies Filters, Light effects, Lighting Effects. Er verschijnt een venster met 7 schuifbalken waarin u het lichteffect op allerlei manieren kunt bespelen (straal, afstand, focus, hoek, rotatie, hobbeligheid, omgeving) en bovendien kunt u de locatie van de lichtbron evenals de omgevingskleur aanpassen. Voelt u wel iets voor psychedelische effecten, dan kunt u terecht bij Distort: dit onderdeel bevat een 7-tal effecten waarmee u de afbeelding op ‘originele' wijze kunt vervormen. Ook 3D Effects nodigt uit tot experimenteren: u vervormt er uw foto snel mee tot een kubus, cilinder of bol, of speelt met reflecties en perspectief.

 

4. Werken met lagen (1)

Sumo Paint ondersteunt ook het werken met lagen en daar kunt u heel creatief mee aan de slag. Stel, u wilt een foto verkleind bovenop een andere foto kleven, als het even kan met enkele special effects. Open dan eerst de onderliggende afbeelding. Open vervolgens de tweede foto via File, Import to Layer: die komt nu op een tweede laag terecht, bovenop de achtergrondfoto. Met behulp van enkele tools uit de gereedschapskist kunt u het gewenste object uit de tweede foto bewerken: zo kunt u met de Eraser Tool overbodige delen weggummen (in de werkbalk selecteer u dan best eerst de optimale grootte en type van deze gum) of eventueel ook delen met de Lasso tool selecteren (wel het vinkje verwijderen dan bij Show Border in de werkbalk) en uw selecties vervolgens verwijderen met de Delete-toets.

 

5. Werken met lagen (2)

Het voorlopige resultaat is dat u van de tweede foto alleen nog het gewenste object ziet, bovenop de achtergrondfoto. Nu komt het er nog op aan (het object uit) de tweede foto een geschikte grootte en plaats bovenop de achtergrond te geven. Zorg dat de laag met de tweede foto actief is en selecteer dan de Free Transform / Rotate tool in de gereedschapskist. Trek een (blauw) kader rondom het betreffende object uit uw tweede foto. Klik een van de hoekpunten van het kader aan en versleep het tot het object de gewenste grootte heeft bereikt. Houd ondertussen de shifttoets ingedrukt om vervormingen te voorkomen. Om het object te roteren beweegt u de muispijl naar een hoekpunt tot u een symbool met een rond pijltje ziet verschijnen, waarna u het voorwerp kunt ronddraaien. Verplaatsen is niet moeilijker dan ergens in het kader klikken en het object verslepen. Druk bovenaan op de knop Apply Transform om de bewerking te bevestigen. Eventueel voorziet u deze laag ook van een of ander effect: selecteer de laag en klik dan helemaal onderaan rechts op de knop Layer Effects: u kunt dan uit negen sterk configureerbare effecten putten. Een tweede, identieke laag creëren - die u ook weer afzonderlijk kunt vervormen, verplaatsen, enz - kan heel eenvoudig via het menu Layer, Duplicate Layer. In ditzelfde menu vindt u overigens ook een optie om lagen samen te smelten: Merge Down (wordt dan gecombineerd met de onderliggende laag) of Flatten Image (alle lagen worden op de achtergrondlaag verankerd).

 

6. Opslaan

Uiteraard wilt u de bewerkte plaatjes veilig opslaan. Logischerwijze doet u dat via het menu File, waar u uw creatie opslaat hetzij naar uw eigen pc (in het formaat jpg, png of sumo), hetzij naar uw online opslagruimte. In dit laatste geval dient u wel nog aan te geven of de foto ‘privé' moet blijven dan wel of ook anderen er toegang toe krijgen en zo ja, of die uw creatie dan mogen ‘remixen'. Tijdens onze tests moesten we af en toe wel met een bug afrekenen: het opslagproces leek dan te stokken op 50%, waarna we Sumo Paint soms opnieuw moesten laden. Maar dat kon onze pret toch niet drukken... Er zijn natuurlijk nog veel meer functies en effecten. Die laten we u echter graag zelf ontdekken, maar weet alvast wel dat u ook nog terecht kunt op

voor een honderdtal instructieve videoclips. Veel plezier met Sumo Paint!

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000