Parrot Asteroid Tablet - Brengt multimedia naar je auto

Parrot Asteroid Tablet - Brengt multimedia naar je auto

Computer accessoires

Geplaatst: 10 december 2013 - 10:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:30

Redactie

Als je aan Parrot denkt, dan komt het carkit-systeem met de bekende draaiknop waarschijnlijk als eerste in je op. Maar ook Parrot is met zijn tijd meegegaan en lanceerde in 2012 de geavanceerde Asteroid-serie. Ik mocht met de nieuwe Asteroid Tablet aan de slag; een zeer compleet multimedia-systeem.

Parrot heeft binnen de Asteroid-lijn drie nieuwe producten op de markt gezet: de Parrot Asteroid Smart (dubbel DIN inbouw), de Asteroid Tablet en de Asteroid Mini - allen draaiend op Android. De hoogste tijd dus om de Asteroid Tablet, met zijn 5 inch-scherm (qua prijs de middenklasser van de drie), aan een uitgebreide test te onderwerpen!

Installatie

Met het aanschaffen van de Asteroid Tablet ben je er als gebruiker qua kosten in de meeste gevallen nog niet. Het is goed om te weten dat zelf-installatie niet voor iedereen is weggelegd, er moeten namelijk wel wat handelingen worden verricht die enige handigheid en technische kennis vereisen. Twijfel je over je kennis van zaken op dit vlak, dan is het raadzaam om dit proces bij een inbouwspecialist uit te besteden. In ons geval hebben we deze klus laten opknappen door InCar Support, waarbij rekening werd gehouden met mijn persoonlijke wensen en de eigenschappen van de auto.

De bevestiging van de tablet vindt standaard plaats met behulp van een tablet-houder zuignap. De ophangingsmogelijkheden worden hierdoor beperkt (alleen bovenop dashboard of aan het raam) en de tablet kan het zicht op de weg hinderen. InCar Support heeft er met een aparte beugel voor gezorgd dat de tablet naast het stuur is komen te hangen, aan het ventilatierooster in het midden. Let op; deze beugel wordt dus niet standaard meegeleverd.

Verbindingen

Bij het uitpakken van de doos valt meteen op dat ook 'ouderwetse' mogelijkheden voor het aansluiten van randapparatuur volop aanwezig zijn. Zo zitten er op de schakelkast (deze wordt in het dashboard uit het zicht gemonteerd) maar liefst drie usb-aansluitingen en is er een line-in (aux). Standaard meegeleverd worden een 3,5mm jack-kabel (audio), een usb-kabel en een iPhone/iPod-kabel (voor iPhone 4S en ouder).

De kabelspaghetti rondom het dashboard door externe navigatiesystemen, oplaadsnoeren en de radio/smartphone-verbinding behoren met de Asteroid Tablet definitief tot het verleden. En dan is een verademing. Alle snoeren kunnen worden weggewerkt in het dashboard en de aansluitingen worden geplaatst daar waar dit het meest praktisch is.

Draadloze verbindingsmogelijkheden zijn er in de vorm van bluetooth en wifi, je kunt dus verbinding maken met internet door in een wifi-zone te gaan staan met de auto of door je telefoon (of dongel) als wifi-hotspot te laten fungeren. Los van dit alles kan er in de tablet zelf een SD-kaart worden gestoken. Als er een apparaat of geheugenkaart met muziek aan het Parrot-systeem koppelt, dan wordt van de collectie verrassend snel een overzichtelijke bibliotheek gemaakt.

Functionaliteiten

De Parrot Asteroid Tablet draait op Android, wat dus ook alle gemakken van de goedgevulde app-winkel met zich meebrengt. Om apps te installeren moet je je natuurlijk wel even aanmelden bij de Play Store. Binnen dit platform zijn verschillende apps te vinden die goed samenwerken met de Parrot, zoals Waze, Flitsmeister, Voordelig tanken en Wikango.

Uiteraard zijn er veel verschillende navigatie-apps verkrijgbaar. Aan de meeste hiervan hangt echter een prijskaartje, zoals TomTom (€ 69,99) en iGO (€ 69,-). Ik heb gekozen voor de gratis app Navfree, deze functioneert prima en heeft kaarten beschikbaar van over de hele wereld. Het downloaden van deze app en/of losse kaarten kost aardig wat MB's, dus zorg dat je hiervoor in de buurt bent van een wifi-hotspot.

Naast ondersteunende apps zijn er natuurlijk ook apps voor amusement en informatie. Zo kan je op de Asteroid Tablet aan de slag met apps als Spotify, Deezer, Facebook, VLC Video, Weer en Asteroid Mail.

Bellen

We hebben hier te maken met een product van Parrot, dus uiteraard kan er met dit systeem ook gebeld worden. Zit je veel op de weg, hang je daarbij veel aan de lijn (en heb je geen ingebouwd carkit-systeem) dan is dit product zeker een uitstekende oplossing.

Bij het opstarten is er direct een bluetooth-verbinding, waarbij het mogelijk is om twee telefoons tegelijkertijd te gebruiken voor de carkit. In totaal kunnen er tien telefoons worden aangesloten, en bij elkaar kunnen er tot 50.000 contacten automatisch worden geïmporteerd en opgeslagen. Door middel van een stembediening, die opvallend nauwkeurig werkt, kan je het telefoonboek raadplegen en iemand bellen (dit geldt ook voor het opzoeken van een artiest of de titel van een liedje). Handig dus!

Geluid

De geluidskwaliteit is perfect, voor zowel muziek als bellen. Bij het bellen zijn de stemmen aan de andere kant van de lijn uitstekend te verstaan. Achtergrondgeluiden worden goed weg gefilterd, ook bij hoge snelheid en veel wind. Bij het afspelen van muziek blijkt dat de Parrot qua geluid beter presteert dan een gemiddelde autoradio. Vooral bij het luisteren naar radiozenders of een cd is het kwaliteitsverschil opvallend.

Standaard wordt er een kleine afstandsbediening meegeleverd die je op het stuur kunt monteren. Deze kleine afstandsbediening maakt automatisch verbinding met de tablet en beschikt over een rond touch-gedeelte met daaromheen vier knoppen. Met deze knoppen kan er gekozen worden tussen de verschillende bronnen. Ook kan hiermee het volume en de muziek geregeld worden. Een gemiste kans is dat je hiermee niet de gehele tablet kunt bedienen maar slechts enkele (standaard-)functionaliteiten.

Conclusie

De Asteroid Tablet van Parrot is een product dat de multimedia-toepassingen van jouw auto in één keer een flinke upgrade geeft. Het is daarnaast een goede vervanging voor het navigatiesysteem en de carkit, die misschien al aanwezig zijn in je auto. Is dit het geval, dan zal je moeten nagaan of de apps en multimedia-opties de hoge aanschafprijs waard zijn. Feit is wel dat de talloze functionaliteiten van de Asteroid Tablet een zeer volwaardig systeem maken. En met de periodieke software-updates (via wifi of usb) zal het systeem ongetwijfeld nog uitgebreider en gebruiksvriendelijker worden. Naast de forse prijs is een klein nadeel dat je wel over enige technische kennis moet beschikken om het systeem te installeren.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Veel functionaliteiten

Eenvoudig in gebruik

Veel aansluitingen

Geluidskwaliteit

Minpunten

Plaatsing beperkt

Geen opberghoes

Conclusie

Parrot Asteroid Tablet ---------------------- **Prijs:** ca € 349,- **Besturingssysteem:** Android **Scherm:** 5 inch touchscreen **Verbindingen:** Wifi, bluetooth, GPS, usb, iPhone/iPod, line-in (3,5 mm jack), SD-kaart **Muziek formaten:** MP3, AAC, WMA, WAV, OGG **Afmetingen tablet:** 133 x 89 x 16,5 mm **Gewicht:** 218 gram **Afmetingen afstandbediening:** 49 x 45 x 21 mm...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000