De beste Navigatie apps deel 6: Waze

© PXimport

De beste Navigatie apps deel 6: Waze

Geplaatst: 9 mei 2013 - 09:25

Aangepast: 16 november 2022 - 10:04

Robin Smit

De zomervakantie staat weer voor de deur en dat betekent dat een groot deel van de Nederlanders er binnenkort weer op uit gaat trekken met de auto voor een onvergetelijke vakantie. Het mag geen geheim zijn dat de reis naar onze vakantiebestemming weleens de nodige stress kan veroorzaken. Om je een relaxte autoreis te bezorgen, testen wij de komende zes weken elke donderdag een navigatie-app voor de iPhone. Zo kun jij straks met een gerust hart op vakantie.

De laatste navigatie-app die we testen in deze vergelijking is Waze. Waze is een gratis app die erg sterk leunt op een actieve community. De app kent veel trouwe gebruikers die zweren bij de app, maar weet Waze zich ook staande te houden tussen onze eerder geteste apps?

De filosofie achter Waze is dat je nooit alleen op de weg bent. De app onderscheidt zich door niet alleen navigatie-functionaliteit te bieden, maar je ook te vertellen waar er flitsers, file of andere ongeregeldheden op de weg te vinden zijn. Deze gegevens zijn afkomstig van andere gebruikers van de app. Doordat je in de app punten kunt verdienen door bij te dragen aan de informatie die andere weggebruikers te zien krijgen, is het erg leuk om actief deel te nemen aan de community.

Kaarten

De kaarten van Waze maken, net als de meldingen van onder andere flitsers en files, deel uit van de community. Zo kun je onderweg of thuis eventuele fouten in de kaarten direct aanpassen. In de praktijk heeft dit als gevolg dat wij geen enkele keer fouten hebben kunnen ontdekken tijdens het testen van de app. Wel zijn de kaarten redelijk kaal. Dit wil zeggen dat er op de snelweg bijvoorbeeld niet bekend is hoeveel rijbanen er aanwezig zijn. Uiteraard kun je jezelf de vraag stellen in hoeverre je dit mag verwachten bij een gratis app, maar dit kan toch soms wat verwarrend werken tijdens de navigatie.

Interface

Waze maakt gebruik van een relatief kale interface. Zo zie je tijdens het rijden alleen de kaart en twee kleine knoppen in beeld. Wanneer je de navigatie start komt hier nog informatie over de route bij, maar ook hiermee blijft de interface overzichtelijk. Dit hebben we tijdens het rijden als erg prettig ervaren.

De beide knoppen die in beeld worden weergegeven wijzen je door naar het algemene menu en het menu waarin je melding kunt maken van een ongeregeldheid. Alle opties en submenu’s zijn duidelijk aangegeven met iconen, waardoor snel en makkelijk door de app kan navigeren. Ook het invoeren van een locatie werkt snel en soepel door de integratie van onder andere Google, Bing en Foursquare.

 

© PXimport

Aanwijzingen

Wanneer we de navigatie starten wordt er op het startscherm informatie over de route en aanwijzingen weergegeven. De visuele aanwijzingen zijn binnen de bebouwde kom duidelijk en hier valt verder weinig op aan te merken. Op de snelweg hadden we echter wat meer problemen met de aanwijzingen. Zo zijn afslagen minder duidelijk aangegeven dan in de eerder geteste apps. Hierdoor is het, zeker op onbekende wegen, niet onoverkomelijk dat je de verkeerde afslag pakt als je even niet goed oplet.

De gesproken aanwijzingen van Waze zijn over het algemeen voldoende te noemen. Zo zet Waze tekst om naar spraak. Dit levert niet altijd de beste resultaten op, maar in principe zijn de stemmen in de app goed te verstaan.

Extra diensten

Zoals eerder in de intro werd beschreven biedt Waze haar gebruikers veel extra diensten in de vorm van community functies. Naast de meldingen van ongeregeldheden onderweg is het hiermee bijvoorbeeld ook mogelijk om te zien hoe lang je vrienden nog onderweg zijn wanneer je met twee auto’s naar dezelfde locatie rijdt. Ook is het mogelijk om meer aanzien te krijgen binnen de community wanneer je hier actiever aan deelneemt. Zo kun je bijvoorbeeld speciale extra’s vrijspelen die je laten zien hoe actief je bent geweest. Hiermee is Waze bij verre de meest sociale navigatie-app die we hebben getest.

Kortom

Waze is een gratis navigatie-app die voornamelijk draait om de community. De filosofie achter de app is dat je met Waze nooit alleen op de weg bent en dat merk je. Zo krijg je tijdens het rijden waarschuwingen voor files, flitsers en andere ongeregeldheden. De navigatie zelf van Waze is iets minder goed dan veel apps die we eerder hebben getest in deze reeks en dat is zeker iets dat je voor lief zou moeten nemen. Hier krijg je echter wel de de meest sociale navigatie-app voor terug.

 

© PXimport

Beschikbaar voor: iPhone, iPad, Android

Getest op: iPhone

Prijs: Gratis

Online/Offline: Online

Download Waze in de AppStore of op Google Play

Bekijk ook de eerder geteste apps uit deze reeks:

Apple Maps

TomTom

Google Maps

Navigon

GPS Navigatie 2 - Skobbler

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten