De nieuwe OpenOffice-versie dicht security-gaten voor onder meer Word-documenten en Microsofts ontwikkelpakket Visual Studio. Daarnaast start 3.2 sneller op.

Naast nieuwe functies en een bijna gehalveerde opstarttijd brengt versie 3.2 van OpenOffice ook security-patches. Details daarover zijn deze middag pas gepubliceerd. Dat is bewust gebeurd een dag na het uitbrengen van de nieuwe versie.

Word-documenten

Het gaat om gaten in xml-bibliotheken van derden en een lek dat via Word-documenten valt te misbruiken. Een aanvaller kan daarmee op afstand inbreken op een pc waarvan de gebruiker dan een besmet Word-document opent in OpenOffice. De aanvaller kan met de rechten van de lokale gebruiker malware draaien.

Dit misbruik is volgens het security-bulletin niet merkbaar voor de eindgebruiker. Het bulletin noemt nog wel een workaround: geen documenten openen van bronnen die niet vertrouwd zijn. Veel kwaadaardige software, waaronder ook besmette bestanden, komt echter via besmetting van andere pc's waarbij bijvoorbeeld het mail-adresboek wordt gebruikt voor verdere distributie.

Visual Studio-lek

OpenOffice 3 blijkt meer gaten aan Microsoft te danken te hebben. De software brengt op pc's namelijk een versie van Microsofts Visual Studio-runtime waarin een lek zit. Dat raakt niet OpenOffice zelf, stellen de ontwikkelaars gerust in het security bulletin voor dit gat.

Het open source-kantoorpakket brengt de lekke runtime echter wel binnen. Het gaat om het ATL-lek (Active Template Library) dat vorig jaar is ontdekt en dat onder meer Adobe al heeft gedwongen tot patches voor zijn eigen software.

ODF, XML en Word

De vorige versie 3.1.1 heeft ook al security-gaten gedicht die via documenten zijn te misbruiken. Ook dat zijn lekken waardoor kwaadwillenden malware kunnen uitvoeren op pc's van slachtoffers. Dit gebeurt door buffer overflows die voortkomen uit speciaal aangemaakte XML- of Microsoft Word-documenten. Eerstgenoemde betreft ook ODF-bestanden. De OpenOffice.org-ontwikkelaars adviseren dat alle gebruikers upgraden naar deze nieuwste release.

Downloaden

Versie 3.2 van OpenOffice wordt gepresenteerd als verbetering door betere compatibiliteit met het open bestandsformaat ODF. OpenOffice 3.2 te downloaden, onder meer in het Nederlands. Naast reguliere http-downloads biedt OpenOffice.org ook torrentlinks aan om het pakket via peer-to-peer (p2p) binnen te halen.

10 jaar

Het open source-applicatiepakket viert dit jaar zijn 10e verjaardag. In die tijd is het pakket in totaal 300 miljoen keer gedownload. Dat betreft dus ook downloads van nieuwe versies door gebruikers die de software al draaien.

Versie 3 is een jaar geleden uitgekomen en sindsdien 100 miljoen keer gedownload vanaf de centrale downloadsite van dit open source-project. Ondanks lichte groei van het OpenOffice-gebruik in Nederland, is Microsoft Office met voorsprong het meest gebruikte kantoorpakket.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000