NSA bespiedt gewone burgers

Computer accessoires

Geplaatst: 7 juli 2014 - 07:03

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:15

Het grootste gedeelte van internetgebruikers die door de NSA wordt bespioneerd, zijn gewone, doodnormale burgers, geen ‘terroristen’ of andere legitieme doelwitten. Zo’n 90 procent van de mensen dat door de NSA via het internet in de gaten wordt gehouden, hebben niets met terrorisme te maken.

Dit concludeert The Washington Post na een maandenlange analyse van 160.000 e-mails en andere persoonlijke berichten, die de krant van klokkenluider Edward Snowden ontving.

Voyeuristisch

In de e-mails gaat het voornamelijk om privéberichten over liefdesrelaties, buitenechtelijke affaires en psychiatrische problemen die de NSA heeft bewaard. Het is informatie van ‘schokkende intieme, zelfs voyeuristische’ aard, aldus The Washington Post. Het doet denken aan de afluisterpraktijken ten tijde van het ijzeren gordijn.

Ook Nederlanders

De NSA verzamelt informatie over 193 landen, waaronder Nederland. Er zijn e-mails gelezen van en naar accounts bij providers zoals Google en Yahoo, waar ook Nederlanders klanten zijn. Snowden kon aan deze informatie komen omdat hij als systeembeheerder bij de NSA heeft gewerkt. Hij ontvluchtte de VS vorig jaar en leeft nu in Rusland. 

 

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000