Logitech Brio 500 review: de slimste webcam?

Logitech Brio 500 review: de slimste webcam?

Computer accessoires

Geplaatst: 25 oktober 2022 - 08:01

Aangepast: 1 november 2022 - 21:01

Rens Blom

De Logitech Brio 500 is een webcam met Full-HD-resolutie, microfoons en slimme softwarefuncties. Gebruik je de webcam niet, dan draai je binnen een paar seconden een schuifje voor de camera om de cameralens te bedekken. Is dit dé webcam voor je (thuis)kantoor? Je leest het in deze Logitech Brio 500 review.

8,0

ONS OORDEEL

Logitech Brio 500

Pluspunten

Eenvoudige montage

Beeld- en geluidskwaliteit

Slimme software

Minpunten

Werkt alleen via een usb-c-poort

Hoge adviesprijs

Meer weten? Bekijk alle specificaties

Laagste prijzen & actuele levertijden

Bekijk alle prijzen en winkels

Conclusie

De Logitech Brio 500 is een webcam met goede beeld- en geluidskwaliteit en slimme functies om professioneler te videobellen. Onhandig is dat de webcam alleen werkt op een usb-c-poort, want niet alle computers en laptops hebben zo'n poort. We vinden de adviesprijs ook stevig, zeker in vergelijking met de originele Brio. Die filmt in 4K, kan je inloggen via Windows Hello en kost zo'n vijftig euro meer. ...
Lees meer

De Brio 500 draagt een adviesprijs van 139 euro, wat fors is voor een Full-HD-webcam. Je koopt de webcam in het zwart, wit en roze. Wat direct opvalt is dat alleen de webcam in kleurt verschilt. De meegeleverde magnetische bevestigingsklem is altijd zwart. Dat vind ik gek. Positiever is dat de webcam zelf deels gemaakt is van gerecycled plastic en dat Logitech zijn CO2-uitstoot compenseert via natuurprojecten. Lang niet alle fabrikanten van webcams doen dit.

In de doos vind je alleen de webcam en bevestigingsklem. De usb-c-kabel is aan de Brio 500 gemonteerd en niet los te halen. Houd er rekening mee dat Logitech geen usb-a-verloopstukje meelevert. De webcam werkt dus alleen op een usb-c-poort. Moderne laptops en computers hebben zo’n poort, maar oudere modellen niet altijd.

De webcam met bevestigingsklem

Het installeren van de Brio 500 is eenvoudig. Je klikt de webcam magnetisch vast aan de bevestigingsklem en plaatst die op de gewenste plek. Dat is waarschijnlijk aan de bovenste schermrand van je monitor. Maak de achterkant van de monitor even schoon met een doekje, verwijder de paarse sticker op de bevestigingsklem en plak de stickerzuignap tegen de achterkant van de monitor. Zo blijft de webcam goed zitten. De usb-kabel is met 1,5 meter lekker lang. De Brio 500 weegt inclusief kabel en bevestigingsklem slechts 121 gram, en vormt zo geen noemenswaardige belasting voor een monitor.

De webcam gemonteerd op een monitor.

Beeld- en geluidskwaliteit

De Windows-computer die ik gebruik, herkent de Brio 500 direct na het aansluiten van de usb-c-kabel. Een minuut later was de usb-functionaliteit geïnstalleerd en kon ik de webcam gebruiken in mijn favoriete video(bel)programma’s.

Met zijn 4 megapixels kan de Brio 500 scherpe foto’s maken. Het gezichtsveld is ook lekker groot, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je bovenlichaam uit beeld is. Sterker nog, het gezichtsveld is zo groot dat ik persoonlijk graag wat inzoom om mijn werkplek minder zichtbaar te maken. Dat kan via vier keer digitale zoom – die het beeld dichterbij haalt met wat kwaliteitsverlies. Prettig is de autofocus in de camera, zodat de Brio 500 je gezicht volgt en dus scherp houdt. Dit werkt goed.

Een foto gemaakt met de Brio 500 in een prima verlichte kamer.

Filmen kan de Brio 500 op twee manieren. In 1920 x 1080 pixels (Full-HD) met 30 frames per seconde en in 1280 x 720 (HD) met 60 frames per seconde. De Full-HD-resolutie levert het scherpste plaatje op, maar met iets minder soepel beeld. De HD-modus maakt je gezicht iets minder scherp maar toont wel weer soepeler beeld. Mijn voorkeur gaat uit naar de Full-HD-resolutie. Als ik met iemand videobel, beweeg ik immers niet veel en maakt het dus weinig uit hoe soepel het beeld loopt. Ik ben dan liever scherper zichtbaar op de laptop of monitor van de persoon met wie ik praat. Zo kom ik ‘echter’ over.

Door aan de schuifknop op de rechterzijkant van de Brio 500 te draaien, bedek je de camera met een schuifje. De draaibeweging gaat soepel en kan met één hand, ook de andere kant op om de camera weer vrij te geven.

De stereomicrofoon in de webcam vangt je stem op tot een afstand van 1,22 meter, aldus Logitech. De afstand tussen de microfoon en mijn gezicht is korter. Mensen met wie ik videobel, zeggen dat ik goed verstaanbaar ben en prima neutraal klink. In ieder geval niet ver weg en ook niet alsof ik op de wc inbel. Omgevingsgeluiden worden door de microfoons zoveel mogelijk gefilterd.

De stereomicrofoon in de webcam vangt je stem op tot een afstand van 1,22 meter, aldus Logitech. De afstand tussen de microfoon en mijn gezicht is korter. Mensen met wie ik videobel, zeggen dat ik goed verstaanbaar ben en prima neutraal klink. In ieder geval niet ver weg en ook niet alsof ik op de wc inbel. Omgevingsgeluiden worden door de microfoons zoveel mogelijk gefilterd.

Met oog op het videobellen heeft Logitech de Brio 500 – slim – laten certificeren door Zoom, Microsoft Teams en Google Meet. Ook is de webcam gecertificeerd voor het gebruik met een Chromebook.

De webcam als het schuifje gesloten is

De functies van Logi Tune

Om alle functies van de Brio 500 te kunnen gebruiken, dien je de Logi Tune-software te downloaden. Dit programma is beschikbaar voor Windows en macOS maar (ondanks de certificering) niet voor Chrome OS. Eenmaal geïnstalleerd voeg je de Brio 500 en kun je diverse instellingen aanpassen. Denk aan het gezichtsveld (65, 78 of 90 graden),  eventuele zoom en HDR. Je controleert via de software ook of er een update klaarstaat voor de webcam en kunt optionele functies inschakelen.

Een interessante functie is RightSight. Die volgt je gezicht tijdens het videobellen en past het gezichtsveld van de camera aan als je een stukje naar links schuift of bijvoorbeeld opstaat. De groothoeklens brengt je dan weer recht in beeld, voor zover mogelijk. De functie werkt aardig en doet denken aan een camerafunctie van Apple op de iPad.

Zo ziet de Logi Tune-software eruit. Afbeelding via Logitech

© Rens Blom

Ook nuttig – en vergelijkbaar met Apple-software – is de Weergavemodus. Als je de webcam helemaal naar beneden kantelt tijdens een presentatie, filmt hij je bureau. Zo kun je bijvoorbeeld je aantekeningen of schets laten zien zonder je notitieboek voor de webcamera vast te houden. Het kantelen van de webcam kan prima met één hand, mits de webcam via de stickerzuignap vast zit. Gebruik je de losse bevestiging, dan kan de Brio 500 losschieten en dat wil je niet tijdens een vergadering.

Conclusie: Logitech Brio 500 kopen?

De Logitech Brio 500 is een webcam met goede beeld- en geluidskwaliteit en slimme functies om professioneler te videobellen. Onhandig is dat de webcam alleen werkt op een usb-c-poort, want niet alle computers en laptops hebben zo'n poort. We vinden de adviesprijs ook stevig, zeker in vergelijking met de originele Brio. Die filmt in 4K, kan je inloggen via Windows Hello en kost zo'n vijftig euro meer.

Koop de Logitech Brio 500 hier bij Bol.com

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000