Owl Labs Meeting Owl 3 – Iedereen in beeld
De Meeting Owl 3 is een 360graden-vergadercamera die in één keer de hele vergaderruimte in beeld brengt en deelnemers die aan het woord zijn uitlicht. Zo hebben zij die vanaf een andere locatie inbellen een beter overzicht van alle collega's in de normale vergaderruimte. Het ideale product voor je vergaderkamer?
De Meeting Owl 3 is de opvolger van de Meeting Owl Pro en is een 360graden-vergadercamera. Het apparaat heeft het formaat van een flinke bluetooth-luidspreker en lijkt afgezien van de camera op de bovenkant ook op de typische slimme speaker. Dat komt doordat de cilinder grotendeels met stof is omhuld. Aan twee kanten is er een inkeping in het stof gemaakt met daaronder het logo van Owl Labs.
Als de camera actief is, verschijnen er naast beide inkepingen twee lichtgevende oogjes en doet de inkeping dienst als neus. Het apparaat is dan zoals de naam suggereert een uil en dat is grappig gevonden. De camera krijgt zo ook wat meer persoonlijkheid, waardoor het wellicht minder ongemakkelijk is om er tegen te praten.
©PXimport
Eindelijk usb-c
Een belangrijk kritiekpunt op de vorige Meeting Owl Pro is verbeterd: de Meeting Owl 3 wordt via usb-c aangesloten. Er wordt een usb-c-naar-usb-c-kabel meegeleverd, een adapter naar usb-a ontbreekt dan overigens weer. De usb-kabel is twee meter lang en de kabel naar het voedingsblok is anderhalve meter, waarna het netsnoer ook nog eens zo’n anderhalve meter lang is. Die losse voeding is van het formaatje laptopvoeding en past niet helemaal bij het fraaie uiterlijk van het apparaat zelf.
Al met al heb je wel genoeg kabellengte om niet snel in de knoei te komen. Zowel de usb-c-poort als voedingspoort zijn weggewerkt op de onderkant. Fraai als het eenmaal staat, maar het is wel even pielen om de stekkertjes in de poortjes te krijgen. Op de onderkant is ook voorzien in een schroefdraad om de Owl op een statief of ondersteboven aan het plafond te installeren.
©PXimport
Eenvoudig in gebruik
Het is niet heel lastig om de meeting Owl in gebruik te nemen. Het apparaat wordt door je computer als een standaard webcam, luidspreker en microfoon herkend en kun je als camera- en geluidsbron selecteren in de door jou gebruikte videovergadersoftware. De computer zelf hoeft verder niets te doen voor de beeldverwerking, alle intelligentie gebeurt op de Owl zelf.
Wel moet je de Meeting Owl altijd op een computer aansluiten om hem te gebruiken, hij kan niet zelfstandig dienst doen als client voor bijvoorbeeld Microsoft Teams. Dat had in bepaalde situaties wel handig geweest.
©PXimport
Beheer via app
Je hebt voor de installatie wel een smartphone nodig waarmee je de Owl activeert. De app (voor iOS of Android) gebruik je ook om de instellingen aan te passen. De app maakt via bluetooth verbinding met de Meeting Owl en werkt dus alleen als je relatief dichtbij bent.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Daarnaast kun je een simpele applicatie downloaden voor Windows of macOS die werkt zodra je de camera via usb aansluit. Met deze applicatie kun je dezelfde instellingen aanpassen als met de smartphoneapp. Er draait helaas geen webinterface op het apparaat zelf. Jammer, want dat zou handig zijn als gebruikers die app niet hebben geïnstalleerd op hun smartphone of laptop.
De Windows-applicatie staat wel in de Microsoft Store waardoor ook gebruikers van dichtgetimmerde zakelijke laptops hem doorgaans wel kunnen installeren.
©PXimport
Flexibel
Omdat de Meeting Owl niet heel groot is en eenvoudig is te installeren, kun je hem zonder al teveel moeite in verschillende ruimtes gebruiken. Een beetje lastig is dan wel dat het even pielen is om de usb-kabel en voeding aan de onderkant in de aansluiting te steken. Je kunt de kabels natuurlijk ook aangesloten laten terwijl je de Owl verplaatst.
Het oppakken van de Meeting Owl voelt niet heel solide aan omdat praktisch het hele apparaat met stof omhuld is en die bekleding een beetje meegeeft. Het is lastig om het apparaat op te pakken zonder de stoffen bekleding vast te grijpen.
©PXimport
Extra microfoon
Als je een wat langere tafel hebt, dan kan het zijn dat de microfoon niet alle deelnemers even goed oppikt. Wanneer dat het geval is, dan kun je een extra microfoon aansluiten. Deze kun je los kopen voor 349 euro. De Expansion Mic is net als de Owl zelf voorzien van een mute-knop zodat deelnemers die in de buurt van de microfoon zitten het geluid ook kunnen dempen.
Hiervoor heeft de Meeting Owl een aansluiting op de voorkant die normaal gesproken verstopt is onder een rubber blokje. De aansluiting is van het micro-HDMI-formaat, maar heeft verder niets met video te maken. De meegeleverde kabel is zo’n tweeënhalve meter lang. Helaas heb je bij gebruik van de Expansion Mic dan wel nog een kabel over je tafel lopen.
©PXimport
Beeldkwaliteit
De Meeting Owl 3 maakt gebruik van een Full HD-beeldsensor en zendt een 1080p-videosignaal uit. Het beeld heeft op zich een goede kwaliteit, al heeft de camera wel wat last van lichtere gedeelten zoals ramen. Die worden wat uitgebeten weergegeven. Het beeld van de uitgelichte personen is wellicht wel wat minder scherp dan je zou denken. Dat komt vermoedelijk doordat het Full HD-beeld voor het hele panoramische beeld gebruikt wordt en de personen die in beeld zijn een uitsnede uit dat beeld zijn.
De Meeting Owl probeert daarbij de personen in beeld te brengen die op dat moment actief aan de conversatie deelnemen. Er kunnen maximaal drie personen tegelijkertijd uitgelicht worden. Deelnemers mogen maximaal zo’n tweeënhalve meter van de Owl vandaan zitten om goed opgepikt te worden. In de praktijk zal je met maximaal twaalf personen kunnen vergaderen. Optioneel kan een tweede Meeting Owl gekoppeld worden voor grotere ruimtes of groepen.
©PXimport
Normaal gesproken is in een strook boven in beeld het hele 360graden-beeld zichtbaar en worden daaronder één tot drie uitsneden getoond. Via de app kun je dat 360graden-overzicht eventueel uitschakelen, maar dan verlies je wat ons betreft wel één van de handigste mogelijkheden.
Je kunt via de app verder instellen dat een deel van de ruimte genegeerd moet worden. Handig om bijvoorbeeld een deur af te dekken zodat de Owl daar niet onbedoeld op focust. Je kunt het formaat van de te negeren zone zelf aanpassen. Let er wel op dat het vervolgens niet de bedoeling is om de Owl te verplaatsen. Je kunt de Owl ook gebruiken om een presentatie te geven. Door hem wat verder van je af te zetten, zal de camera je ook automatisch volgens als je loopt en dat werkt verrassend goed.
Conclusie
De grote kracht van de Meeting Owl 3 is dat dit videovergadersysteem erg eenvoudig is te gebruiken: je sluit hem via usb aan op een pc of laptop en kunt hem vervolgens als normale camera selecteren. Alle functionaliteit werkt vervolgens vanzelf, in het dagelijks gebruik heb je de app eigenlijk niet nodig.
Die simpele werking is voor sommige gebruikers wellicht een nadeel, je hebt altijd een pc nodig om de Owl op aan te sluiten en te gebruiken. Dat zal in veel gevallen een laptop zijn van iemand die meedoet aan de vergadering, waardoor je de kabels nooit echt netjes in je ruimte kunt wegwerken en het altijd wat rommelig oogt.
Daar staat tegenover dat je hem in iedere ruimte kunt gebruiken. Het is uiteraard wel een echt zakelijk product, weinig consumenten zullen 1149 euro uitgeven aan een camera om te videobellen.
**Prijs** € 1149,- **Cpu** Qualcomm Snapdragon 605 **Camera** 360graden-beeld 1080p **Microfoons** 8 omnidirectionele microfoons **Luidspreker** Drie luidsprekers **Aansluitingen** Usb-c, micro-HDMI (microfoonverbinding) **Afmetingen** 11,1 x 11,1 (cirkel) x 27,2 cm **Gewicht** 1,2 kilogram **Website** [www.owllabs.nl]( https://owllabs.nl/products/meeting-owl-3)
- Eenvoudig in gebruik
- Flexibel te plaatsen
- Grappig uiterlijk
- Werkt zoals beloofd
- Beetje een kabelbende
- Altijd een pc nodig
- Beeldkwaliteit afdoende