ID.nl logo
Beste webcam voor thuiswerken: Zes camera's voor elk budget
© PXimport
Huis

Beste webcam voor thuiswerken: Zes camera's voor elk budget

Ben je op zoek naar de beste webcam voor thuiswerken? Daarmee blijf je toch in contact met collega's zonder dat je fysiek op de werkvloer aanwezig bent. We behandelen zes uiteenlopende webcams in verschillende prijsklassen.

Tot voor kort was de vraag naar losse webcams niet bijster groot. Via de geïntegreerde camera van een smartphone, tablet of laptop kun je tenslotte prima videogesprekken voeren. Sinds de coronapandemie hebben videovergaderingen een enorme vlucht genomen. Werknemers willen vanaf hun thuiswerkplek comfortabel kunnen vergaderen en daardoor komen de verplaatsbare webcams weer in beeld.

Nagenoeg alle webcams bezitten een flexibele standaard die je via een klem op een monitor kunt bevestigen. De goedkoopste modellen filmen in 720p, maar voor beter beeld zijn er volop 1080p- en 4K-webcams met een hoge framerate verkrijgbaar. 

Uiteraard is het belangrijk dat je goed verstaanbaar bent. De duurdere modellen bevatten om die reden twee of meer microfoons met ruisonderdrukking. Wie voor een thuiskantoor ook een nieuwe monitor nodig heeft, kan eventueel een exemplaar met geïntegreerde webcam overwegen. Kortom, er valt genoeg te kiezen!

Logitech StreamCam - Vloeiende Full-HD-beelden

©PXimport

Wie hoge eisen aan een webcam stelt, haalt met de Logitech StreamCam een prima exemplaar in huis. De compacte behuizing meet, inclusief monitorklem, 8,5 x 5,8 x 4,8 cm en kent een stijlvolle afwerking. De webcam is er in donkergrijs of gebroken wit. Met een maximale resolutie van 1920 × 1080 pixels en een framerate van 60 fps zit het met de beeldkwaliteit wel goed. 

Aansluiten op een pc of laptop gebeurt aan de hand van een usb-c-kabel van 1,5 meter. Het objectief heeft een diafragma van F 2,0 en een brandpuntsafstand van 3,7 millimeter. Met een diagonale kijkhoek van 78 graden geniet je tijdens videovergaderingen van enige bewegingsruimte, want je verdwijnt niet zomaar uit beeld. De autofocus-functie werkt al op een afstand van tien centimeter en concentreert zich met name op gezichten. Voor het vastleggen van geluid bevat de StreamCam aan de voorzijde twee omnidirectionele microfoons met ruisonderdrukking. Hiermee kun je audio in stereo opnemen.

De fabrikant levert in de vorm van Logitech Capture uitgebreide software mee. Daarmee kun je onder meer naar eigen smaak de belichting aanpassen en (achtergrond)effecten toepassen. Je gebruikt de software ook als doorgeefluik om de beelden live op bekende platformen als YouTube, Facebook en Twitch uit te zenden. Het witte statuslampje op de behuizing geeft aan dat je momenteel live bent.

Xiaomi Imilab Webcam - Goedkope full-hd-webcam

©PXimport

Waarom veel geld betalen als er ook spotgoedkope webcams in omloop zijn? Als je online even rondspeurt, is de Xiaomi Imilab Webcam voor minder dan drie tientjes te vinden. Plaats de behuizing op de rand van een scherm of monteer hem op het meegeleverde ministatief. Voor laatstgenoemde optie bevat de onderzijde schroefdraad. Dankzij de flexibele pootjes van het statief heb je alle vrijheid om de webcam te positioneren. Bovendien pas je de filmhoek volledig naar wens aan. Je kunt de webcam namelijk 360 graden horizontaal draaien en 30 graden kantelen.

Ondanks de lage aanschafprijs heeft de lens een resolutie van 1920 × 1080 pixels en een framerate van 30 fps. De kijkhoek bedraagt 85 graden. Voor het verwerken van beelden is de Sonix W88 S-chip verantwoordelijk. Functies als autofocus en lichtcorrectie zijn ingebakken, zodat je voor de configuratie weinig moeite hoeft te doen. De webcam is verder voorzien van een enkele microfoon met ruisonderdrukking. Aansluiten gebeurt via usb. 

Volgens Xiaomi werkt de Imilab Webcam vlekkeloos met Windows, macOS, Android en Chrome OS samen. Het apparaatje meet 7,15 x 3,5 x 12 centimeter en weegt 138 gram.

Hikvision DS-U18 - Filmen in 4K

©PXimport

De Hikvision DS-U18 is vers van de pers en onderscheidt zich door een hoge resolutie. Deze webcam neemt namelijk videobeelden op in maximaal 3840 × 2160 pixels met een framerate van 30 fps. Voor de opnames doet het apparaatje een beroep op het mjpeg-videoformaat. Vergeleken met andere producten is de behuizing van 13 x 5,32 x 5,66 cm wat aan de forse kant. Aan de hand van een klem bevestig je de behuizing op de bovenste rand van een laptopscherm of pc-monitor.

Het objectief heeft een diafragma van F1,2 en een brandpuntsafstand van 3,6 millimeter. De diagonale kijkhoek bedraagt 92 graden en dat is voor webcambegrippen behoorlijk ruim. Net zoals de meeste modellen bevat ook dit exemplaar een ingebouwde microfoon. 

Tijdens videogesprekken past de webcam de helderheid automatisch aan, zodat je ook ’s ochtends, ’s avonds of in een donkere kamer nog goed zichtbaar bent. Om de webcam met de pc of laptop te verbinden, is er een usb-c-kabel van twee meter inbegrepen. Volgens Hikvision is dit product compatibel met Windows, Android en Linux. Het is hierbij niet nodig om een stuurprogramma te installeren.

Op het moment van schrijven is de DS-U18 pas net op de markt en om die reden nog bij weinig verkoopadressen verkrijgbaar. Ben je geïnteresseerd in deze 4K-webcam, doe dan een goed vergelijkend onderzoek, want de prijzen lopen nogal uiteen.

Sandberg All-in-1 ConfCam 4K 4Mic - 4K-webcam voor online conferenties

©PXimport

Bestaat jouw werk voornamelijk uit vergaderen, overleggen en samenwerken, dan kun je niet om een hoogwaardige webcam heen. De onlangs verschenen Sandberg All-in-1 ConfCam 4K 4Mic is ideaal gereedschap om teamvergaderingen naar een andere afdeling, organisatie of bedrijf te streamen. Vier microfoons met ruisonderdrukking pikken stemmen van zo’n tien meter op. Daarnaast zijn er twee speakers van twee watt geïntegreerd. 

Hierdoor zijn er aan beide kanten online meetings met meerdere personen mogelijk. Plaats de langwerpige behuizing van ruim achttien centimeter op de bovenzijde van een televisie in de vergaderruimte en koppel vervolgens de webcam via usb aan een computer. Is de vergadering afgelopen? Dek dan via het privacyschuifje de cameralens af.

Bij online teambesprekingen is het natuurlijk belangrijk dat alle deelnemers duidelijk in beeld verschijnen. Gelukkig is dat met deze webcam geen probleem, want het bereik van de lens bedraagt negentig graden. In combinatie met de maximale resolutie van 3840 x 2160 pixels en een framerate van 30 fps weet je zeker dat iedereen scherp wordt vastgelegd. Hierbij zorgt de webcam automatisch voor de juiste belichting, witbalans en contrastwaarden. Net zoals de meeste webcams doet de All-in-1 ConfCam 4K 4Mic eveneens een beroep op de mjpeg-indeling om de beelden via internet te streamen.

Sandberg hanteert voor dit product weliswaar een stevige adviesprijs van zo'n 330 euro, maar een aantal webwinkeliers vraagt een lager bedrag. Het Deense merk belooft vijf jaar garantie.

Conceptronic AMDIS08B - Scherpe groothoeklens

©PXimport

Als je een webcam met een groot bereik zoekt, is de Conceptronic AMDIS08B het overwegen waard. De groothoeklens heeft namelijk een kijkhoek van 120 graden. Alle ruimte dus om bijvoorbeeld een online presentatie te geven. Wanneer je de resolutie op 3840 x 2160 pixels instelt, is er een maximale framerate van 30 fps haalbaar. Wil je vloeiender beeld? Schroef de resolutie dan terug naar 1080p, dan kun je profiteren van een framerate van 60 fps.

 De dubbele microfoon ondersteunt ruisonderdrukking en neemt geluid in stereo op. Voor de verwerking van livebeelden doet dit rechthoekige apparaatje een beroep op de mjpeg-indeling. Zodra je de webcamsessie beëindigd hebt, scherm je de lens met de geïntegreerde privacycover af.

Met behulp van de aanwezige monitorklem kun je de AMDIS08B eenvoudig op een monitor bevestigen. De onderzijde bevat daarnaast schroefdraad van zes millimeter voor montage op een statief. Het is mogelijk om de cameralens 360 graden te roteren. De usb-kabel om de webcam met de computer te verbinden heeft een lengte van 1,5 meter. Een usb-c-adapter is in de productdoos inbegrepen. 

Volgens Conceptronic kan deze webcam overweg met Windows, macOS, Linux, Android en Chrome OS. Het product is kortgeleden uitgebracht en is op het moment van schrijven nog maar bij enkele verkoopadressen verkrijgbaar voor ongeveer 150 euro.

Trust Doba - Webcam met headset

©PXimport

Voor prijsbewuste thuiswerkers bracht Trust onlangs een aantrekkelijk product uit. De productdoos van de Doba bevat namelijk een webcam én headset. De resolutie van 1280 x 720 pixels is vergeleken met de andere producten in dit overzicht wel wat aan de lage kant. Hoef je niet zo vaak te videobellen, dan voldoet de beeldkwaliteit voor de meeste mensen prima. 

Handig is dat de webcam zowel een monitorklem als statiefje bevat. Je kunt het apparaat dus overal op je bureau kwijt. Tijdens een videogesprek kiest de Doba op eigen houtje de juiste witbalans, waardoor je ook in een donkere omgeving online kunt vergaderen. Verder bevat de behuizing een knop waarmee je foto’s van jezelf kunt maken.

In tegenstelling tot de meeste webcams bevat dit exemplaar geen microfoon. Maar door de toevoeging van de on-ear-headset met zachte oorkussens is dat ook niet nodig. Dankzij de verstelbare hoofdband kies je de gewenste pasvorm. Door de microfoonarm dichter naar je mond te bewegen, ben je voor je online gesprekspartners duidelijk verstaanbaar. 

In de usb-kabel is een compacte afstandsbediening verwerkt waarmee je het volume aan kunt passen en de microfoon kunt dempen. De Doba is geschikt voor Windows, macOS en Chrome OS. Een voorwaarde is wel dat het beoogde systeem twee vrije usb-poorten bevat.

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy S25 – Goed, maar saai
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy S25 – Goed, maar saai

De Samsung Galaxy S25 is een smartphone die we velen kunnen aanraden, want hij werkt als een trein en doet alles wat je wilt. Maar het is ook een smartphone die al heel snel vertrouwd aanvoelt, want serieuze innovaties ontbreken. Daar kan Samsungs nadruk op gave AI-functies geen verandering in brengen.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy S25 is een erg prettige en complete smartphone waar je jaren plezier van kunt hebben. De prijs vinden we dan ook gerechtvaardigd. Maar daar moeten we meteen bij zeggen dat het ook kan lonen om de S24 van het jaar ervoor te nemen, aangezien die op veel punten vergelijkbaar presteert en circa 200 euro goedkoper is dan de S25.

Plus- en minpunten
  • Relatief handzaam
  • Complete, premium gebruikerservaring
  • Lang updatebeleid
  • Basisvariant heeft slechts 128 GB opslag
  • Mogelijk per 2026 betalen voor ingebouwde AI-functies
  • Weinig innovatie t.o.v. de Galaxy S24

De Galaxy S25-serie bestaat op moment van schrijven uit drie modellen: de S25, S25 Plus en S25 Ultra. De S25 is het kleinste en goedkoopste model en komt in deze review aan bod. Lees hier onze review van de S25 Plus of hier onze review van de S25 Ultra.

©Rens Blom

Krappe basisvariant, lang updates

De S25 lijkt qua ontwerp veel op zijn grotere en duurdere broers, maar doet ook erg veel denken aan zijn voorganger: de S24. Die blijft voorlopig ook gewoon te koop, en is met zijn lagere prijs een interessant alternatief voor wie de S25 aan de dure kant vindt. De S25 draagt een adviesprijs van 849 euro voor het model met 128 GB opslagcapaciteit. Die variant raden we weinig mensen aan, want je kunt minder dan die 128 GB gebruiken. En als je jaren met de smartphone wilt doen, raakt de opslagcapaciteit door je foto's, video's, apps snel vol. Helemaal omdat elke update die de telefoon veiliger en beter maakt, ook ruimte inneemt. En je kunt heel wat updates verwachten, want Samsung belooft zeven jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates. Een uitstekend updatebeleid dat vergelijkbaar is met Apple (iPhone) en Google (Pixel). Om daadwerkelijk jaren te kunnen doen met de S25, raden we je daarom niet de 128GB-variant maar de 256GB-versie aan. Die is eenmalig wat duurder, maar verzekert je op de lange termijn van meer opslagcapaciteit.

©Rens Blom

Drie goede camera's

Sowieso is de Galaxy S25 een smartphone waar je – als het goed is – jaren mee vooruit kunt. Het toestel heeft een degelijke behuizing van glas en aluminium, is waterdicht en stofbestendig en beschikt over krachtige, toekomstbestendige hardware. We noemen een razendsnelle Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, maar liefst 12 GB werkgeheugen en ondersteuning voor technieken als wifi 7. De smartphone is erg snel in gebruik, doet alles wat je wilt en gaat een lange dag mee op een accubeurt. Opladen kan via de usb-c-poort of – langzamer – draadloos. Tel er drie goede camera's bij op en je hebt een complete telefoon waar je elke dag op kunt vertrouwen.

©Rens Blom

Van boven naar onder: hoofdcamera, groothoekcamera en drie keer zoom via de telelens.

©Rens Blom

Verschillende cameramodi op de S25, waaronder de maximale zoomfunctie (onderaan).

Lijkt erg veel op de S24

Bij dat laatste wringt de schoen echter ook. De Samsung Galaxy S25 is namelijk een hele typische Samsung-smartphone, en doet ons wel héél erg veel denken aan de S24 en de modellen ervoor. Het toestel oogt dusdanig herkenbaar dat niemand in onze omgeving doorhad dat we een nieuwe smartphone gebruikten. Ook qua scherm, accucapaciteit en oplaadsnelheid verschilt het nauwelijks van de S24. De camera's presteren íets beter, maar dat merk je eigenlijk alleen als je nu een (Samsung)smartphone van een paar jaar geleden gebruikt. Begrijp ons niet verkeerd: de Samsung Galaxy S25 is een hele fijne smartphone die we aan heel veel mensen kunnen aanraden als je een relatief handzame, nieuwe topsmartphone zoekt. Maar we moeten er ook bij zeggen dat de kans groot is dat je binnen een paar dagen vergeten bent dát je een nieuwe topsmartphone in je handen hebt.

©Rens Blom

De S25 is een fijne smartphone, maar de nieuwigheid is er al heel snel af.

De S25 is vertrouwd goed, zonder op te vallen. Hij gaat niet uitzonderlijk lang mee op een accubeurt, blaast je niet omver met zijn camera's, laadt de accu niet razendsnel op en heeft ook geen ontwerp dat de aandacht trekt. Dat is niet erg, maar maakt de S25 ook een beperkte upgrade ten opzichte van de S24. De S24 is weliswaar technisch íets minder goed en de softwareondersteuning stopt een jaar eerder, maar het actuele prijsverschil van circa 200 euro kan terecht een doorslaggevende factor zijn om voor het toestel van vorig jaar te gaan.  

Mogelijk betalen voor AI-functies

Samsung weet zelf natuurlijk ook dat de S24 en S25 veel op elkaar lijken. Het bedrijf zet in op kunstmatige intelligentie (AI) om de S25 meer te onderscheiden van zijn voorganger. Die had al wat AI-functies om je telefoonervaring slimmer en efficiënter te maken, en de S25 zet die trend voort. In de S25-software zijn meer handige foefjes gebouwd om de gebruikerservaring te verbeteren. Ons advies: verwacht daar niet te veel van. Sommige functies zijn handig, maar werken ook al op de S24 of komen via een software-update alsnog beschikbaar voor dit toestel. Andere AI-functies op de S25 werken nog niet in het Nederlands of voegen naar onze mening weinig toe.

©Rens Blom

Samsung houdt de deur open om zijn AI-functies per 2026 achter een betaalmuur te zetten.

Daar komt nog bij dat Samsung aangeeft dat zijn AI-functies ten minste tot eind 2025 gratis te gebruiken zijn. Of dat daarna zo blijft, laat het merk in het midden. Mogelijk moet je vanaf 2026 dus betalen om gebruik te kunnen (blijven) maken van geadverteerde AI-functies, nadat je al betaald hebt voor de smartphone. Samsung is er vooralsnog vaag over, wat naar ons idee geen verkoopargument is voor de AI-functies.

Conclusie: Samsung Galaxy S25 kopen?

De Samsung Galaxy S25 is een erg prettige en complete smartphone waar je jaren plezier van kunt hebben. De prijs vinden we dan ook gerechtvaardigd. Maar daar moeten we meteen bij zeggen dat het ook kan lonen om de S24 van het jaar ervoor te nemen, aangezien die op veel punten vergelijkbaar presteert en circa 200 euro goedkoper is dan de S25.  

▼ Volgende artikel
Wordt dit de populairste emoji van het jaar?
© Unicode
Huis

Wordt dit de populairste emoji van het jaar?

Apple heeft iOS 18.4 uitgebracht. Daarin zitten zoals altijd de nodige beveiligingsupdates, probleemoplossingen en verbeteringen, maar ook acht nieuwe emoji. Daarbij zit er een waarvan het ons niet zou verbazen als die binnen no time de meest gebruikte emoji aller tijden zou worden.

Nieuwe emoji's komen er niet zomaar. Iedereen mag een voorstel indienen bij het Unicode Consortium, de organisatie die digitale tekens wereldwijd standaardiseert. Zij beoordelen of het idee bruikbaar, relevant en onderscheidend genoeg is. Eén keer per jaar stellen ze een nieuwe set samen. De emoji's die nu zijn verschenen, horen allemaal bij de set Emoji 16.0. Heb je iOS 18.4 geïnstalleerd, dan kun je ze vanaf nu gebruiken. Het zijn een vingerafdruk, een radijsje, een kale boom, een harp, een schep, een spetter en de vlag van het piepkleine Kanaaleiland Sark staan. Leuk allemaal, maar het is natuurlijk de achtste nieuwe emoji die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Die emoji, dat zijn wij allemaal

We hebben het dan over de emoji met donkere wallen en kringen onder zijn ogen. Die blik van: ik ben er nog, maar vraag me niet hoe. Het is de werkende ouder die op zijn enige uitslaapdag om vijf over half zes wordt gewekt door een vrolijke peuter die ontdekt heeft dat je met pannendeksels zo'n leuk geluid kunt maken. De horeca-medewerker die vijf minuten voor sluitingstijd nog een groep van vijftien man ziet binnenkomen. Een kantoormedewerker die zijn e-mail opent na een weekendje weg en 83 ongelezen berichten ziet. Het is januari. Het is maandag. Het zijn wij allemaal.

©Unicode

Kun jij hem al gebruiken?

Pas na een systeemupdate verschijnen de emoji's op je toestel. Het kan dus zijn dat je nog even moet wachten. Goed om te weten: Apple, Google en andere fabrikanten verwerken de nieuwe emoji's op hun eigen moment en in hun eigen stijl. Op een Android-toestel kan een emoji er dus net iets anders uitzien dan op een iPhone, ook al gaat het om hetzelfde Unicode-teken.