Hoe stel je NL-Alert in op je smartphone?

Hoe stel je NL-Alert in op je smartphone?

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 4 december 2017 - 09:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 16:30

De overheid stuurt vandaag om 12.00 een controlebericht uit voor NL-Alert. Je telefoon moet daarvoor wel worden ingesteld. Hoe je NL-Alert op jouw telefoon instelt, laten we je hier zien.

Wat is NL-Alert?

NL-Alert is een waarschuwingssysteem van de Nederlandse overheid. Het wordt ingezet tijdens rampen, zoals overstromingen, brand, of erg heftig noodweer. Het systeem is bedoeld om burgers in een bepaald gebied te waarschuwen als er iets aan de hand is, zodat ze weten wat er aan de hand is of zich kunnen voorbereiden door bijvoorbeeld ramen en deuren te sluiten.

NL-Alert werd in 2012 geïntroduceerd, en is sindsdien al meer dan 30 keer ingezet.

Het systeem stuurt een tekstbericht als er iets aan de hand is, met daarin informatie over de ramp én wat je eraan kunt doen. Het gaat daarbij niet om een sms-bericht, maar om een tekstbericht dat via cell broadcast wordt verstuurd. Cell broadcast is dezelfde technologie als sms, maar werkt op een andere frequentie en kan naar een grote groep mensen in één keer worden gestuurd. Op die manier wordt het netwerk niet overbelast wanneer er in één keer veel berichten worden verstuurd.

De providers hebben de plicht om hun netwerken geschikt te maken om NL-Alerts te ontvangen. Dat zou per 1 december 2015 gebeurd moeten zijn, dus als het goed is is het bij alle providers mogelijk een alert te ontvangen.

Instellen op Android:

Op de meeste moderne apparaten is NL-Alert standaard al ingesteld. Dat heeft te maken met je besturingssysteem. Op Android 5 (Lollipop) en Android 6 (Marshmallow), maar ook op het oudere Android 4.4 en 4.3 staan de controleberichten meestal standaard aan.

Je kunt dat controleren door naar je 'Instellingen' te gaan, en bij 'Draadloos en netwerken' op 'Meer' te klikken. Daar kun je onderaan naar het menu 'Nooduitzendingen'. Je ziet hier een aantal opties, waaronder ook Amber Alerts.

Er staan hier twee opties die erg veel op elkaar lijken: 'Extreme dreigingen weergeven' en 'Ernstige dreigingen weergeven'. Zet die allebei aan, en je kunt NL-Alerts ontvangen.

Kun je bovengenoemde opties niet vinden, dan kan het zijn dat het op jouw toestel net even anders in elkaar steekt. Wellicht biedt in dat geval de instelhulp van onze overheid uitkomst.
 

Instellen op iOS

NL-Alert werkt op de iPhone alleen met iOS 7, iOS 8, iOS 9, iOS 10 en iOS 11. Bovendien kun je de alerts alleen ontvangen op de iPhone 4s of hoger.

Je doet dat door naar 'Instellingen' te gaan, dan naar 'Berichtgeving' te gaan, en daar naar onderen te scrollen. Je ziet daar 'Noodmeldingen' staan. Zet dat aan, en je iPhone is ingesteld om NL-Alerts te ontvangen!

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000