Driverproblemen oplossen in Windows 10

© PXimport

Driverproblemen oplossen in Windows 10

Computer accessoires

Geplaatst: 31 oktober 2016 - 13:16

Aangepast: 24 november 2022 - 12:12

Chwhynny Overbeeke

Als je van een oudere versie van Windows naar Windows 10 geüpgraded hebt, kan het zijn dat niet alle drivers even goed meer werken. Hier laten we zien hoe je problemen met je drivers in Windows 10 kunt oplossen, door ze opnieuw te installeren of te updaten.

Driverproblemen na een upgrade doen zich meestal voor op oudere laptops, omdat de fabrikant vaak de verantwoordelijkheid draagt voor de drivers en ondersteuning van de onderdelen. Als een laptopmodel verouderd raakt heeft het voor de fabrikant weinig nut om de drivers voor dat model te blijven ondersteunen en updaten. Lees ook: Zo kun je het startmenu in Windows 10 repareren.

Componenten in laptops zijn vaak niet los verkrijgbaar of werken net een beetje anders dan de reguliere versie, waardoor het kan gebeuren dat de drivers op een nieuw besturingssysteem niet goed werken. Dit is voornamelijk het geval bij grafische kaarten.

Als er door Windows 10 geen passende driver gevonden kan worden, wordt een ingebouwde driver van Windows zelf gebruikt, soms met niet al te beste resultaten.

Drivers updaten

Om te beginnen kun je proberen om de driver die problemen geeft te updaten. Om dit te doen moet je naar Apparaatbeheer gaan en met de rechtermuisknop op het apparaat klikken dat niet goed functioneert. Klik op Stuurprogramma bijwerken om Windows 10 naar een nieuwere versie van de driver te laten zoeken.

Kan Windows er geen vinden? Dan kun je proberen om de fabrikant van het niet werkende apparaat te achterhalen en naar hun website te gaan om een geschikte driver te zoeken. Probeer echter eerst de volgende tip.

Drivers opnieuw installeren

Het is mogelijk dat bepaalde drivers niet helemaal goed geïnstalleerd zijn tijdens het upgraden van het besturingssysteem. In dat geval is het een goed idee om de driver in kwestie te deïnstalleren.

Ga naar Apparaatbeheer en klik met de rechtermuisknop op het apparaat dat niet goed functioneert. Kies in het contextmenu de optie Verwijderen. Start de computer opnieuw op om het stuurprogramma automatisch opnieuw te installeren.

© CIDimport

Andere oplossingen

Als bovenstaande oplossingen niet werken en het de grafische kaart is die voor problemen zorgt, zou je kunnen proberen om deze te vervangen door een nieuwer model dat wel Windows 10-drivers heeft. Maar vaak is dit voor een oudere laptop helaas de moeite en het geld niet waard.

Heb je met onoverkomelijke problemen te kampen, dan zou je kunnen proberen om Windows 10 opnieuw te installeren, zodat je niet te maken hebt met een geüpgrade versie maar een schone, verse installatie.

Werkt dit ook niet, dan is het misschien beter om terug te gaan naar een vorige Windows versie waarin je drivers nog wel goed functioneerden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000