Bestanden verwijderen in Windows 10 zonder de Prullenbak

© PXimport

Bestanden verwijderen in Windows 10 zonder de Prullenbak

Computer accessoires

Geplaatst: 11 november 2016 - 05:12

Aangepast: 24 november 2022 - 12:13

Chwhynny Overbeeke

Niet iedereen vindt het handig dat bestanden die je weggooit eerst in de Prullenbak komen te staan. Hier laten we zien hoe je in Windows 10 bestanden kunt verwijderen zonder de Prullenbak te gebruiken.

De Prullenbak in Windows 10 (en eerder, natuurlijk) is een plek waar bestanden die je van je computer wist komen te staan voordat ze daadwerkelijk verwijderd worden. Dit is handig omdat je op die manier bestanden die je per ongeluk verwijderd hebt gewoon zonder gedoe kunt herstellen. Lees ook:In 3 stappen overbodige bestanden verwijderen in Windows 10.

Grote bestanden

Bestanden die te groot zijn voor de Prullenbak worden wel direct verwijderd. Als je dit niet wilt, of als je juist graag wilt dat de Prullenbak minder opslagruimte in beslag neemt door alleen kleinere bestanden te accepteren, kun je het formaat van de Prullenbak aanpassen in de instellingen.

Klik met de rechtermuisknop op de Prullenbak en klik in het contextmenu op Eigenschappen. Hier kun je voor elke harde schijf in je computer kiezen hoeveel ruimte de Prullenbak in totaal in beslag mag nemen.

Als je meer ruimte toewijst kunnen er grotere individuele bestanden in worden opgeslagen, of een groter aantal kleinere bestanden. De toegewezen ruimte is de totale ruimte die door alle bestanden samen in de Prullenbak in beslag kan worden genomen.

Liever helemaal geen Prullenbak?

Als je liever wilt dat bestanden gewoon direct gewist worden, zonder tussenkomst van de Prullenbak, dan kan dat.

Je kunt dit voor individuele bestanden doen door de Shift-toets ingedrukt te houden terwijl je een bestand weggooit. Het komt dan niet in de Prullenbak te staan en is meteen verdwenen.

Wil je liever een permanente oplossing waarbij bestanden überhaupt nooit in de Prullenbak komen te staan? Klik met de rechtermuisknop op de Prullenbak en klik in het contextmenu op Eigenschappen. Zet een vinkje bij de optie Bestanden niet naar de Prullenbak verplaatsen, maar direct verwijderen en klik op Toepassen en vervolgens op OK.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000