Gebruik je oude telefoon als dashcam met Autoguard

Een oude telefoon als dashcam inzetten, dat kan met de app Autoguard. In dit artikel vertellen we je hoe je ermee aan de slag gaat.

Lees eerst: Oude Android-smartphone voorbereiden op tweede leven

Steeds meer Nederlanders plaatsen een dashcam in de auto, een camera achter de voorruit die als een soort zwarte doos continu opnames maakt van de verkeerssituatie. Je kunt er natuurlijk ook mooie autoroutes mee vastleggen.

Let erop dat een dashcam in sommige landen verboden is of wordt afgeraden, zoals in Duitsland, Luxemburg, Spanje, Portugal en Oostenrijk. Meestal kom je er mee weg, maar er kúnnen hoge boetes worden opgelegd.

Het belangrijkste doel van een dashcam is het terugzien van verkeerssituaties. Opnames kunnen als bewijsmateriaal dienen, zelfs als ze de privacy schenden. Verzekeringsmaatschappijen accepteren de beelden en moedigen het gebruik aan, net als politie en justitie. Vooral in Rusland zijn ze populair: het is daar een gebruikelijke vorm van bewijslast bij een ongeluk en helpt ook tegen corrupte verkeersagenten.

Pas op als je beelden op bijvoorbeeld YouTube wilt zetten, vanwege privacywetgeving mogen er geen herkenbare personen of kentekens op staan. Een dashcam neemt niet alleen beelden op maar legt ook je snelheid en route vast, als een soort gps-logger. Zulke opties zien we in onze ‘smartphone-dashcam’ graag terug!

Voordelen van Android

Bij een dashcam ben je gewoonlijk gebonden aan de (vaak tegenvallende) systeemsoftware. Met een smartphone ben je flexibeler: Android is stabiel en er zijn meerdere apps om uit te kiezen. Wij geven de voorkeur aan AutoGuard Dash Cam. Deze app kan eventueel op de achtergrond werken met het scherm uit.

Bij een niet te trage smartphone kun je tijdens het opnemen ook prima een navigatie-app op de voorgrond gebruiken zoals Google Maps, TomTom of Waze. Dit ‘multi-tasken’ is wel exclusief voor de Pro-versie (€2,79) die als bonus advertentievrij is en video’s met YouTube kan synchroniseren. Je kunt de functies van Pro een week gratis proberen. Bij smartphones is de kwaliteit van de camera een aandachtspunt, net als de vaak kleinere beeldhoek (zie kader).

Kies als smartphone voor je dashcam liefst een exemplaar dat video in 720p of 1080p kan opnemen bij minimaal 25/30 frames per seconde. Ook het diafragma is van belang, met liefst f/2.0 of een lager getal (en dus groter diafragma) voor nog betere resultaten bij schemering of als het donker wordt. Dat vind je echter niet zo snel op oudere smartphones.

We haalden een Sony Xperia Z1 Compact uit de kast die mooie opnames maakt. Wel is de beeldhoek bij dashcams meestal veel breder (veelal 140 tot 160 graden) wat ze een bredere blik op de weg geeft. Je zou het bij een smartphone kunnen oplossen met een simpele opzet-groothoeklens of, voor een nog sterker effect, een fish-eye lens. Dit gaat wel ten koste van de beeldkwaliteit. We vonden dit zelf in de praktijk niet nodig.

Toguard en MiVue Mirror R30

Je zult wat moeten experimenteren om de beste plek voor de smartphone te vinden. Belangrijk is dat je zicht niet wordt belemmerd, net zomin als dat van het cameraoog natuurlijk. Zorg voor een stevige autohouder om schokkerige beelden te voorkomen. Wij bevestigden de smartphone overigens gewoon achter de achteruitkijkspiegel, in eerste instantie provisorisch met elastiekjes.

Ook dashcams worden meestal achter of naast de binnenspiegel gemonteerd. Er bestaan zelfs complete achteruitkijkspiegels waarin Android is ingebouwd, bijvoorbeeld van Toguard, met dashcam en navigatie. Je vindt ze vooral in Chinese webshops, al levert Mio hier ook de MiVue Mirror R30, een dashcam die je over de binnenspiegel heen bevestigt. Voor je zelfbouwoplossing heb je verder natuurlijk een lange voedingskabel nodig die tot de sigarettenaansteker rijkt, liefst met ruimte om deze weg te werken langs het dashboard.

© PXimport

AutoGuard instellen

Na het starten van AutoGuard kun je enkele basisinstellingen kiezen, bijvoorbeeld of geluid moet worden opgenomen, hoe vaak de video wordt opgeslagen (bijvoorbeeld iedere 5 minuten), hoeveel ruimte moet worden gereserveerd en waar video’s bewaard worden (het interne geheugen of de geheugenkaart). Als de gereserveerde opslaglimiet is bereikt worden oude opnames overschreven. Standaard is, bij een bitrate van 4 Mbps, ongeveer 2 GB nodig per uur video.

Wil je in 1080p opnemen dan is het aan te raden de bitrate te verhogen naar 8 Mbps. De video’s worden daarmee wel twee keer groter. Na het doorlopen van de basisinstellingen kom je in het hoofdscherm waar je, via menu’s aan de bovenkant, onder meer nog de videoresolutie, scherpstelmodus, bitrate, framerate en witbalans kunt aanpassen.

Automatisch video opnemen

Met de grote button in het hoofdscherm kun je handmatig opnames starten en stoppen. Wij gaan AutoGuard zo instellen dat opnames automatisch starten en stoppen. Druk op de terugknop om in het overzicht met opgenomen video’s te komen. Open van hieruit het menu en kies Instellingen. Bij Automatisch stoppen en Automatisch starten kies je voor Opladen in de autohouder. De app wordt dan automatisch gestart zodra de smartphone op de lader wordt aangesloten (na het starten van de auto) en naderhand ook weer gestopt. Vink ook de optie Opnemen wanneer app op achtergrond draait aan. Ga dan naar Geavanceerde instellingen en vink Direct starten aan, zodat het opnemen direct start als AutoGuard start. Je hebt er dan geen omkijken meer naar.

Bij het terugkijken van een opname via de app zie je op een kaart wat je locatie en snelheid op dat moment waren; een leuke optie die je mist bij het bekijken van de opname op de pc. De app kan eventueel ook video’s direct op YouTube publiceren. De privacy-instellingen ontbreken niet: desgewenst zijn video’s alleen toegankelijk via een link of blijven ze helemaal privé.

Tekst: Gertjan Groen

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000