Philips 65OLED903/12 review - Z'n hoge prijs waard

© PXimport

Philips 65OLED903/12 review - Z'n hoge prijs waard

Televisie

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 17 november 2022 - 09:55

Eric Beeckmans

Circa 3.000 euro smijt je niet zomaar even over de balk. Heb je het echter wel over voor een nieuwe televisie, dan is het zaak om goed te vergelijken. In deze Philips 65OLED903/12 review lees je of dit model zijn hoge prijs waard is.

Philips koos opnieuw voor een sober maar stijlvol design. De ultraslanke staafvoetjes in chroom zijn een mooi luxedetail onder de luidsprekerstof van de ingebouwde soundbar.

Aan de achterzijde is hij uitgerust met twee HDMI-aansluitingen en een component video-aansluiting. Aan de zijkant vind je twee HDMI-aansluitingen die klaar zijn voor Ultra HD HDR bronnen (zoals een Ultra HD Blu-ray-speler of recente spelconsoles), twee USB-aansluitingen en de hoofdtelefoonaansluiting. Het toestel is uitgerust met Bluetooth, maar die kan je enkel gebruiken voor draadloze toetsenborden of gamepads.

Beeldkwaliteit

De 65OLED903 is uitgerust met de tweede generatie van Philips’ eigen beeldverwerkingschip, de P5. Die levert uitstekende ruisonderdrukking, zet al je bronnen om naar Ultra HD resolutie en accentueert heel mooi scherpte en detail. De P5 levert ook uitstekende bewegingsscherpte en snel bewegende beelden blijven veel detail tonen, en zweven vloeiend over het scherm zonder overmatige beeldartefacten.

Bij een OLED-scherm levert elke pixel zelf licht, en kan individueel uitgeschakeld worden zodat hij perfect zwart is. Daardoor geniet je van een enorm contrast. De Films beeldmode is uitstekend gekalibreerd, en levert prachtig beeld met rijke kleuren. Enkel het laatste tikje zwartdetail verdwijnt, maar dat zal je zelden merken.

De nieuwe P5 chip biedt bovendien met Perfect Natural Reality de mogelijkheid om al je niet-HDR beelden een erg knappe HDR-look te geven. Je kunt de sterkte in drie stappen bepalen.

HDR

Het OLED-scherm is uitstekend geschikt voor HDR-weergave dankzij de perfecte zwartwaarde, enorm contrast en zeer rijk en uitgebreid kleurpalet. Deze Philips flirt in sommige testen met de 1.000 nits grens, een mooie prestaties voor een OLED-tv, al blijven de top LCD-tv’s beter presteren op dit vlak.

© PXimport

Met behulp van HDR Perfect kan je de weergave wat aanpassen, hogere instellingen maken het beeld iets helderder, ten kost van wat witdetail. Dat kan een goede keuze zijn bij veel omgevingslicht. HDR Perfect heeft ook een automatische stand, waarbij de Philips het beeld in real time aanpast voor optimale weergave. De 65OLED903 ondersteunt HDR10, HDR10+ en HLG, maar geen Dolby Vision.

Smart TV

Philips maakt gebruik van Google’s Android TV. Het levert een goede gebruikservaring maar moet op dat vlak wel de oplossingen van LG en Samsung laten voorgaan die een betere en overzichtelijker structuur gebruiken. Door de Android tv-menu’s bladeren mocht ook iets vlotter gaan, zeker bij een high end model zoals dit. De ingebouwde Chromecast maakt het gemakkelijk om video of muziek van je smartphone op tv te spelen. Philips vult Android TV aan met een eigen tv-menu dat snel toegang geeft tot een hele reeks tv-functies.

Remote

De OLED903 wordt geleverd met twee remotes. De eerste gebruikt de typische Philips layout, met achteraan een toetsenbord. Hij is vrij breed en ligt daardoor wat minder leuk in je hand, en de toetsen hebben een iets te harde aanslag. Hij gebruikt infrarood, ook voor het toetsenbord, dus richten blijft belangrijk.

De tweede remote is een kleine staaf met een aanraakgevoelige pad en ingebouwde microfoon en een zeer beperkte set toetsen. De touchpad reageert vaak ongewenst (klikken als je wilt swipen, of omgekeerd) en dus prefereren we de gewone afstandsbediening.

Ambilight

Ambilight is een unieke feature van Philips televisies. Piepkleine leds aan de achterzijde van het scherm werpen een gekleurde gloed op de wand achter de televisie. Ambilight kan die kleuren mee laten evolueren met het beeld op het scherm, waardoor het scherm groter lijkt. Of je kunt de kleuren laten veranderen op basis van muziek of instellen als een lounge licht. Deze televisie is uitgerust met een driezijdige Ambilight en je kunt er ook je Philips Hue-lampen aan koppelen.

© PXimport

Geluidskwaliteit

De slanke soundbar onderaan het toestel is vergezeld van een krachtige woofer-module in de rug van het toestel. De volledige geluidsoplossing is ontworpen door B&W, de gerenommeerde Britse speakerfabrikant. En dat hoor je. De klank is zuiver, maar erg krachtig en heeft een uitstekende baslijn. Zelfs bij hoge volumes is er nauwelijks sprake van vervorming, en blijft de dynamiek van de soundtrack bewaard. Niet alleen film, maar ook je muziekcollectie klinkt uitstekend op deze televisie.

Conclusie

Wie op zoek is naar een 65 inch televisie voor veel filmplezier zowel op audio- als beeldvlak zit gebeiteld met deze Philips. Ook gamers en sportliefhebbers zullen de rijke klank en knappe beelden smaken, zeker aangezien hij ook zeer goede bewegingsscherpte biedt.

Philips koos bij de 65OLED903 voor een samenwerking met B&W, gerenommeerd Brits speakerfabrikant, om zo prachtig beeld te combineren met indrukwekkende audio. Het OLED-scherm, aangedreven door de P5 processor, biedt beeld om van te smullen en heeft dankzij Ambilight en Perfect Natural Reality een paar unieke troeven in huis. De B&W geluidsoplossing levert op zijn beurt fenomenale klank. Enkel een paar kleine minpunten en het ontbreken van Dolby Vision beletten de Philips een perfecte score te halen. De prijs is pittig, maar correct.

Ons oordeel

9Score

Philips 65OLED903/12

Prijs
2.999 euro
Website
www.philips.nl

  • Pluspunten

  • Zeer ruime kijkhoek

  • Perfecte zwartweergave, enorm contrast

  • Driezijdige Ambilight

  • Prachtige audioprestaties

  • Minpunten

  • Niet zo helder als top lcd-modellen

  • Verbergt wat zwartdetail

  • Geen Dolby Vision

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000