Blije Foxconn-arbeiders maken iPads (video)

© CIDimport

Blije Foxconn-arbeiders maken iPads (video)

Televisie

Geplaatst: 12 april 2012 - 12:38

Aangepast: 16 november 2022 - 10:19

Redactie

Het werk in de iPad-fabriek van Foxconn in Shenzhen is eentonig, elke werknemer verricht maar één handeling aan de lopende band. Maar toch is een baan bij Foxconn zeer gewild.

In reactie op een gedeeltelijk verzonnen verslag over misstanden bij Foxconn, mocht journalist Rob Schmitz van Marketplace met de camera de iPad-fabriek in.

Zo zien we hoe stapje voor stapje de tablet van Apple vorm krijgt. De robotisering in de fabriek is beperkt, omdat arbeid nog overvloedig en goedkoop is. Desondanks zijn de omstandigheden bij Foxconn relatief goed, aldus Schmitz. De meeste handelingen worden na een paar dagen gerouleerd tussen de medewerkers, die rond de 14 dollar per dag verdienen. Genoeg om honderden Chinezen elke dag naar het complex te lokken op zoek naar een baan bij Foxconn.

Misstanden

Schmitz gaat in de video niet in op de misstanden, kinderarbeid en ongelukken die eerder zijn gerapporteerd. Daarbij ging Mike Daisey over de scheef door verschillende incidenten te verzinnen. Aanhoudende misstanden werden echter wel bevestigd door onder meer de New York Times en de Fair Labor Association.

[youtube]5cL60TYY8oQ[/youtube]

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000