ID.nl logo
Onbruikbare video's door oude codec? Converteer en geniet van de beelden
© local_doctor - stock.adobe.com
Huis

Onbruikbare video's door oude codec? Converteer en geniet van de beelden

Je hebt een flinke verzameling video’s. Helaas zitten er exemplaren tussen die nog oudere codecs gebruiken. Daardoor zijn ze inefficiënt en vooral erg groot. Kortom, het is tijd om deze bestanden om te zetten naar een moderner videoformaat. Hoe doe je dat en welke conversie heb je nodig?

In dit artikel laten we je zien hoe je met Prism en Switch video's en audiobestanden met verouderde codecs kunt omzetten naar een moderner en efficiënter formaat.

Ook Shutter Encoder kan video's converteren, en ze nog even bewerken is ook geen enkel probleem: Shutter Encoder: de gratis alleskunner op het gebied van videobewerking

Er zijn meerdere redenen om bestaande video’s om te zetten naar een andere indeling. Mogelijk beschik je over een flinke collectie video’s uit de oude doos die nog gebruikmaakt van een oudere en minder efficiënte codec. Zulke bestanden nemen aardig wat ruimte in. Ook zijn er videobestanden waarvan de codec steeds slechter wordt ondersteund. Je wilt natuurlijk voorkomen in de toekomst de inhoud niet meer afgespeeld kan worden. Of misschien heb je nog dvd’s liggen. Ook daarvan kun je de video-inhoud veiligstellen en online opslaan. Laten we aan de slag gaan!

Bestanden toevoegen

We gebruiken hiervoor een programma waarmee we videobestanden kunnen omzetten. Er zijn verschillende opties, maar de meeste software is op dezelfde principes gebaseerd. Voor het omzetten gebruiken wij Prism. Dit programma is beschikbaar in een gratis en een betaalde variant. We kiezen in eerste instantie voor de kosteloze versie. Let erop dat je echt de gratis versie kiest: je vindt deze in de sectie Get It Free.

Prism is opgebouwd uit verschillende tabbladen. Bij Start geef je aan welke bestanden je wilt omzetten naar een ander formaat. Klik op de knop Voeg bestand(en) toe linksboven in het venster. Heb je meerdere video’s die je wilt omzetten, kies dan voor Voeg map toe. Selecteer de map waarin je de verzamelde video’s hebt ondergebracht. Heb je nog dvd’s liggen? Ook deze kun je omzetten naar een ander formaat. Op de tab Start klik je op de knop Voeg DVD toe. Kies vervolgens voor Voeg DVD toe of Voeg Blu-Ray toe.

Alle bestanden komen terecht in de conversielijst. Bekijk deze en controleer of je tevreden bent met de selectie. Mogelijk worden niet alle bestanden ondersteund. Om een eventuele foutmelding voor te zijn, laat je Prism een controle vooraf uitvoeren. Klik met de rechtermuisknop op de lijst en kies in het menu voor Verwijder niet-ondersteunde bestanden uit lijst.

Prism helpt je bij het omzetten van je videobestanden.

Nog meer controle

Klik niet meteen op de knop Converteer, maar pas eerst de instellingen aan je persoonlijke voorkeuren aan. Klik op de knop Bestandsopties, rechtsonder in beeld. Op de tab AVI-coderingsinstellingen klik je op Compressie-instellingen. Bij Videokwaliteit bepaal je de kwaliteit van de video. Wil je niet op kwaliteit inleveren, dan selecteer je Hoog. Daarnaast kun je kiezen voor Standaard, Gemiddeld, Laag en Erg Laag.

Wil je nog preciezer te werk gaan en ben je een gevorderde gebruiker? Kies dan voor de gewenste bitrate van de video. Bijvoorbeeld 10000 kbps of 5000 kbps. Je hebt hiermee meer controle over het eindresultaat. In hetzelfde venster vind je de optie Export zonder verlies. Standaard bepaalt de software zelf in hoeverre compressie wordt uitgevoerd. Wil je een één-op-éénkopie op het gebied van kwaliteit, dan kies je voor Gebruik export zonder verlies.

Keer terug naar het venster Bestandsopties en werp een blik op de geluidsinstellingen. Bij Geluidscompressor kun je aangeven welke audiocodec je wilt gebruiken. Standaard is dit MP3, maar je kunt ook kiezen voor een alternatieve codec, zoals PCM Ongecomprimeerd of DV-audio.

Wil je nog meer controle? Kies dan in het vak Geluidsindeling de gewenste bitrate, bijvoorbeeld 44100 Hz, 192 kbps, Stereo. Heb je minder ervaring op dit vlak, kies dan voor de standaardinstellingen. Wil je alleen muziekbestanden omzetten? In de paragraaf ‘Audio omzetten’ lees je welke slimme tool en stappen je hiervoor gebruikt.

Aanvullende instellingen configureren voordat je video’s omzet.

Leuk voor later!

Met een vlogcamera leg je je leven vast

Omzetten

Ben je tevreden over de instellingen, dan kun je de videobestanden omzetten. Klik op de knop Converteer. Na de conversie kun je snel zien of de omzetten naar wens is: klik met de rechtermuisknop in het hoofdvenster op het videobestand en kies Preview conversie (of druk op Shift+F3). Je kunt het resultaat meteen beoordelen.

Zodra je de bestanden hebt omgezet, kun je ze uiteraard alleen lokaal opslaan. Je kunt ze ook delen, zie de tab Delen. Vanuit Prism kun je de bestanden delen op je eigen YouTube-kanaal, maar ook via andere sociale netwerken zoals Vimeo. Bovendien kun je de bestanden op een cloudopslag bewaren. Zo is er integratie met Google Drive, OneDrive en Dropbox.

Wil je een video op YouTube plaatsen, maar moet je er nog enkele bewerkingen op toepassen? YouTube Studio: maak van een gewoon filmpje een verfijnde video

Deel de video’s direct vanuit Prism.

Sneller converteren

Heb je een flinke hoeveelheid bestanden om te zetten, dan is het wel zo handig om tijdens het omzetten te kunnen doorwerken. Open de tab Opties en kies voor Algemene opties. Op de tab Conversies plaats je een vinkje bij Converteer in de achtergrond. Is snelheid niet belangrijk? Open dan de tab Algemeen en activeer de optie Met lage prioriteit uitvoeren en kies bij Aantal gelijktijdige conversies voor 2 of 3. Verwijder op deze tab eventueel ook het vinkje bij Breng Prism-venster naar voren zodra het conversieproces is voltooid, als je niet wilt worden gestoord tijdens het werken in een ander programma.

Ook is het fijn om de software automatisch te laten doorwerken bij eventuele foutjes tijdens de conversie. Je kunt het bestand waarbij de fout optrad dan vervolgens apart proberen om te zetten. In de sectie Fouten kies je voor Negeer fout en ga door met conversie van andere bestanden. Heb je veel bestanden en wil je niet dat de oorspronkelijke versies behouden blijven? Bijvoorbeeld omdat je hiervan al een back-up hebt of omdat deze nog op de bron-dvd blijven staan? Dan kun je de oorspronkelijke versies automatisch laten verwijderen. Dit scheelt kostbare schijfruimte. In het optievenster kies je voor de tab Conversies en zet je een vinkje bij Bronbestand verwijderen na conversie.

Optimaliseer de instellingen van Prism.

Audio omzetten

Beschik je over geluidsbestanden die je graag naar een moderne indeling omzet? Tijdens de installatie van het eerder besproken Prism kun je ervoor kiezen om het programma Switch mee te installeren. Dit programma is afkomstig van dezelfde makers. Met Switch zet je uiteenlopende audiobestanden om naar een andere indeling. Heb je Prism al geïnstalleerd en besluit je om ook Switch te gebruiken, dan kun je het programma ook los downloaden.

De vensterindeling is vergelijkbaar met die van Prism. Op de tab Start klik je op de knop Bestand(en) toevoegen. Voor meer mogelijkheden klik je op de pijl naast de knop Bestanden toevoegen, zodat een aanvullend menu verschijnt. Via dit menu kun je ook andere bronnen selecteren. Dat maakt het programma interessant, zeker als je het geluid van een video wilt gebruiken en wilt omzetten naar een andere indeling. Kies voor Videobestanden toevoegen en wijs het gewenste videobestand aan.

In hetzelfde menu kun je nog andere bronnen gebruiken. Zo kun je audiobestanden van een audio-cd toevoegen; kies voor Cd-tracks van een audio-cd toevoegen. Heb je een dvd met een film, dan kun je het geluid hiervan ook gebruiken. Kies voor Bestanden van een video-dvd toevoegen. Switch ondersteunt verder het omzetten van online bestanden die je hebt opgeslagen via cloudopslag. Kies voor Bestanden toevoegen van cloudservice en geef aan op welke dienst ze zijn opgeslagen. Het programma werkt samen met Dropbox, Google Drive en OneDrive. Volg de stappen van de wizard om de bestanden toe te voegen.

Lees ook: Wat is het verschil tussen lossy en lossless audio?

Gebruik Switch als je alleen audio wilt omzetten naar een andere indeling.

Tijd besparen Bespaar jezelf de nodige tijd als je meerdere geluidsbestanden wilt omzetten. Klik op de pijl naast Bestanden toevoegen. In het getoonde menu kies je voor Map toevoegen. In plaats hiervan kun je ook de toetscombinatie Alt+F gebruiken. Handig!

Converteren maar!

De bestanden worden nu toegevoegd aan het hoofdvenster. Tevreden met de selectie? Kies bij Opslaan in waar de omgezette bestanden worden bewaard. Uiteraard is het meest belangrijk de uiteindelijke indeling. Die kies je bij Uitvoerindeling. Klik op Opties als je een aangepaste bitrate wilt gebruiken (voor de meer gevorderde gebruikers). Op de tab Metagegevens geef je extra gegevens op, zoals opmerkingen en auteur. Ook kun je hier de naam van de software verwijderen, als je het niet op prijs stelt dat deze met elke conversie in het bestand wordt opgenomen.

We gaan terug naar het hoofdvenster. Via de knop Converteer zet je het proces in gang, maar door op de pijl ernaast te klikken kun je aanvullende acties uitvoeren. Hier kun je het geluid converteren en meteen uploaden naar een YouTube-kanaal of een cloudopslag. Ook kun je de bestanden converteren en vervolgens verzenden.

Welke standaardinstellingen wil je bij het converteren gebruiken?

Finetuning Grijp het moment van audioconversie ook meteen aan om eventuele optimalisaties toe te passen. Is het geluid van zichzelf zacht, dan kun je het standaardvolume aanpassen. Klik op Opties in het hoofdvenster en kies de tab Volume. In het vak Volume-aanpassing kies je voor Versterken en geef je aan met hoeveel decibel het moet worden versterkt. In de sectie Audio-effecten voer je aanvullende optimalisaties aan het geluid uit. Zo kun je hier onder meer ruisreductie toepassen en equalizerinstellingen aanpassen. Klik op Meer effecten en Effect toevoegen voor een grote keuze uit onder meer echo’s en lowpass-filters.

Handig: extra effecten voor de audiobestanden.

Streams omzetten

Kom je een interessante audiostream op internet tegen die je graag omzet naar een (offline) codec? Ook hiervoor zet je heel slim Switch in. In het hoofdvenster klik je op de knop Stream. Klik op Start SoundTap Recorder. Hierna geef je aan welke audiobron moet worden gebruikt.

Kies voor Ik wil een Internet Audiostream converteren en geef het internetadres op. Heb je die niet, dan kies je voor de tweede optie: Ik wil de audio spelen in mijn webbrowser of via Windows Media Player. De software start automatisch zodra het geluid klinkt. Na afloop van de audio klik je op de knop Opname stoppen. Keer terug naar het hoofdvenster en klik op Zoeken en afspelen: hier vind je het audiobestand.

Een podcast is ook een audiostream

Zo publiceer je je eigen verhalen

Internetvideo omzetten

Voor het omzetten van online videobestanden kun je op een andere manier te werk gaan. Dit is handig voor situaties waarin je een internetvideo tegenkomt en deze graag naar een ander en vooral lokaal formaat omzet. Je kunt de internetvideo binnenhalen met een apart programma, zoals Kabuu Video Downloader. Prettig is dat je de software gratis mag gebruiken.

Na installatie breng je een bezoek aan YouTube en open je de video die je wilt bewaren en omzetten. Klik met de rechtermuisknop op het webadres in de browser en kies Kopiëren. Dit adres heb je nodig om in Kabuu de video te downloaden en om te zetten. Klik in Kabuu op Paste Link, zodat deze wordt toegevoegd aan de wachtlijst. Klik nu op Download om de video te downloaden. Je kunt het bestandsformaat waarin de video wordt opgeslagen, nog aanpassen. Klik op MP4 en kies Download Video. Bij Format geef je het gewenste formaat op en bepaal je de resolutie van het videobestand.

Wil je in één keer meerdere video’s downloaden en omzetten? Klik op Add Link / Add Links in Batch. Vervolgens kopieer je alle adressen en gebruik je voor elke koppeling een aparte regel. Wil je een bestaande afspeellijst in één keer omzetten, dan kies je voor Add Link / Add Playlist/User. Geef nu de gewenste afspeellijst op. Video’s die je hebt gedownload en omgezet naar een formaat dat door Kabuu wordt ondersteund, kun je ook weer omzetten naar een ander formaat. Gebruik hiervoor het eerder besproken Prism.

▼ Volgende artikel
Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit
Huis

Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit

Dreame Technology heeft de H15 Pro Heat uitgebracht, een nieuwe nat- en droogstofzuiger die AI-technologie combineert met het gebruik van heet water. Deze stofzuiger is ontworpen om hardnekkig vuil zoals vetvlekken in de keuken gemakkelijker aan te kunnen pakken.

De H15 Pro Heat is de eerste steelstofzuiger van Dreame die reinigt met heet water. In combinatie met een zuigkracht van 22.000Pa en het TangleCut-systeem dat voorkomt dat haren zich ophopen op de borstel, zorgt dit voor een grondige reiniging van hoek tot hoek.

Dit nieuwe model beschikt over een RGB-sensor voor vuildetectie, een AI-gestuurde DescendReach-robotarm en kan handsfree worden bediend via een app. Het automatische reinigingssysteem zorgt ervoor dat de borstel na gebruik grondig wordt schoongemaakt door middel van een wascyclus van 100 graden en droging met hete lucht van 90 graden.

Handsfree bediening

Om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen, is het mogelijk om de H15 Pro Heat via een app te bedienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als er onder stoelen of lage tafels schoongemaakt moet worden, en je daar met het met de hand bedienen van de nat-droogstofzuiger niet bij kunt komen. Het slanke ontwerp zorgt ervoor dat de stofzuiger onder meubels met een hoogte vanaf 8,9 centimeter past.

De H15 Pro Heat is uitgerust met een slimme GapFree AI-robotarm die automatisch naar beneden beweegt om ook de ruimte aan de voorkant te reinigen. Deze arm zakt in slechts 0,2 seconden om stof en vuil op te nemen, zonder muren te beschadigen. Bij het terugtrekken zorgt een stevige trekker ervoor dat er nauwelijks waterresten achterblijven.

LEES OOK: Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau

De stofzuiger maakt gebruik van water van 85 graden om de borstelrol te reinigen en biedt een vloerreiniging met water van 55 graden. Door de combinatie van heet water en een speciale oliereinigingsoplossing wordt zelfs het meest hardnekkige vuil in één beweging verwijderd.

RGB-vuilherkenning

De ingebouwde RGB-vuilherkenning is volgens het bedrijf vijf keer gevoeliger dan die van eerdere modellen. De camera herkent verschillende soorten vuil en vlekken en past de zuigkracht automatisch aan. Of het nu gaat om kruimels of vloeistoffen, de stofzuiger detecteert het type vuil direct.

De H15 Pro Heat heeft een gebruiksduur tot 72 minuten in de stille modus en 20 minuten bij gebruik van heet water. Na gebruik wordt de borstel automatisch gereinigd in het oplaadstation, waarbij deze volledig wordt ondergedompeld in heet water.

Beschikbaarheid en prijzen

De Dreame H15 Pro Heat is verkrijgbaar vanaf 19 mei voor een adviesprijs van 699 euro via de officiële website van Dreame, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en Amazon. Tot 26 mei geldt bovendien een introductiekorting van 100 euro.

Bekijk het vorige model - de Dreame H15 Pro - op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Zo poets je de plaat: weg met stof, vet en gekraak
Huis

Zo poets je de plaat: weg met stof, vet en gekraak

Kaarsvet, kattenharen, nicotinevlekken, vette vingers… Wie graag tussen tweedehands lp’s snuffelt, weet dat niet elke plaat even fris uit de hoes komt. En zelfs spiksplinternieuwe exemplaren zijn niet altijd vrij van stofjes en minuscule restjes uit de perserij. Gelukkig hoef je geen labjas aan te trekken om je vinyl weer glanzend en schoon te krijgen — er zijn genoeg simpele manieren om je platen in topconditie te houden.

In dit artikel vertellen we je:

💿 Waarom het belangrijk is om schone lp’s te draaien 💿 Op welke manieren je platen kunt reinigen 💿 Welke schoonmaakproducten je voor vinyl kunt kopen

Ook lezen: 7 onmisbare onderhoudstips voor plaatjesdraaiers

Als er veel stof op de plaat ligt, hoor je tijdens het luisteren om de haverklap tikken en kraken. Bij hardnekkiger vuil kan de plaat zelfs overslaan. Hierbij springt de naald van de platenspeler uit de groef. Kortom, je doet er goed aan om een vuile lp voorafgaand aan de luistersessie altijd schoon te maken.

💡 Vegen met vinylborstel Ligt er op de plaat alleen een beetje stof? Met een eenvoudige platenborstel veeg je dat eenvoudig weg. In dat geval is het grondig reinigen van de lp niet nodig.

©Maikel Dijkhuizen

Als je een lp goed in het licht houdt, zie je of die erg vies is.

Platen handmatig wassen

Het is belangrijk om een lp zorgvuldig te reinigen. Ga je te ruw met het vinyl om, dan kun je hem namelijk onherstelbaar beschadigen. Ben je bereid om platen handmatig te wassen, dan kost het je alleen een beetje afwasmiddel en wat water. Een voorwaarde is dat het afwasmiddel geen residu achterlaat. Doe eerst een beetje sop in een volledig schone afwasteil en vul die met gedestilleerd water. In kraanwater zit doorgaans te veel kalk, dus gebruik dat beslist niet. Wil je liever geen afwasmiddel gebruiken? Er zijn als alternatief ook speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Verder heb je nog een pluisvrije doek nodig. Hiermee ga je de plaat schoonmaken.

Leg de plaat voorzichtig op een schone theedoek of vergelijkbare ondergrond. Je doopt nu een punt van het schoonmaakdoekje in het sop en veegt daarna met de groeven mee over de lp. Gebruik zo weinig mogelijk water en maak het middelste label niet nat. Zodra je alle groeven hebt gehad, draai je de plaat voorzichtig om. Herhaal vervolgens de poetsbeurt. Na afloop laat je de plaat volledig opdrogen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een druiprek.

Lees ook: Lp’s luisteren? Zo vind je de beste platenspeler

Speciaal afwassysteem kopen

Als je regelmatig meerdere platen reinigt, is de aanschaf van een speciaal afwassysteem geen overbodige luxe. De Knosti Disco Antistat, Knosti Disco Antistat Generation 2 en Pro-Ject Spin Clean Record Washer zijn hiervan bekende voorbeelden. Hierbij draai je de lp rond in een smalle spoelbak met reinigingsvloeistof. Aan de binnenzijde van het reservoir zitten borstels die het vuil uit de groeven verwijderen. Goed om te weten is dat de geïntegreerde houders de kwetsbare platenlabels tegen het vocht beschermen.

Na afloop laat je de gewassen platen in de bijgesloten afdruiprek drogen. Deze methode gaat een stuk sneller dan handmatig wassen. De aanschafprijzen vallen bovendien mee. Afhankelijk van welk product je koopt, ben je tussen de 65 en 110 euro kwijt. Een bijkomend voordeel is dat deze afwassystemen de statische elektriciteit van platen verminderen. Het vinyl trekt hierdoor minder stof aan.

Dit afwassysteem van Knosti is een effectieve methode om snel meerdere platen achter elkaar te wassen.

Gemotoriseerde platenwasser

Voor de serieuze vinylfan is een gemotoriseerde platenwasser een waardevolle investering. Hiermee maak je je lp’s grondig schoon en kun je ze daarna direct weer afspelen. De meeste modellen draaien de plaat automatisch in beide richtingen. Je begint door de lp stevig vast te zetten met de meegeleverde klem. Vervolgens breng je met een klein flesje reinigingsvloeistof aan op het oppervlak.

Meestal zit er een speciale borstel van geitenhaar bij. Daarmee druk je voorzichtig op de draaiende plaat, zodat de vloeistof goed in de groeven komt. Daarna zuigt een krachtige afzuigarm het vuil en de vloeistof weg. Het vocht wordt opgevangen in een reservoir, waardoor je lp na afloop vrijwel direct droog is dankzij het ingebouwde ‘stofzuigersysteem’.

Handig om te weten: lang niet elke platenwasser kan overweg met alle vinylformaten. Voor 12-inch lp's zit je meestal goed, maar 10- en 7-inch platen zijn niet altijd compatibel. Controleer dus goed welk apparaat je koopt. Voor kleinere formaten heb je mogelijk een speciale zuigarm nodig. Dat geldt soms ook voor platen die afwijken van het standaard toerental, zoals 45 of 78 toeren.

Bekende merken op dit gebied zijn Okki Nokki, Watson's, Tonar en Pro-Ject. De prijzen liggen gemiddeld tussen de 400 en 600 euro. Er zijn ook luxere modellen verkrijgbaar die beide kanten van de plaat tegelijk kunnen reinigen.

©Maikel Dijkhuizen

Deze populaire platenwasmachine van Okki Nokki bedien je via twee knoppen aan de voorzijde.

Gewassen lp's opbergen

Zodra jouw vuile lp's eenmaal zijn gewassen, stop je ze bij voorkeur in een nieuwe antistatische binnenhoes. Daarmee voorkom je dat het schone vinyl weer stof aantrekt. Verder bewaar je de platen rechtop in de originele kartonnen buitenhoes. Veel luisterplezier!