Fabrikant Optoma houdt voor de consumentenmarkt liever vast aan de term Themescene. U kunt beide namen dus tegenkomen. Deze HD dlp-beamer voorkomt regenbogen met een 6x kleurenwiel, en brengt het contrast omhoog met DarkChip2 en vervolgens Image AI, dat de lamp dimt in donkere scènes.

Contrast

Deze techniek werkt trouwens niet in eco-mode, de lamp moet voluit staan, en dat betekent een duidelijk hoorbare ventilator om de 300 watt lamp koel te houden. Tot overmaat van ramp stookt het apparaat 13 watt op in standby. Het zal u dus niet verbazen dat de Themescene HD80 al langere tijd op de markt is.

Afstand

Lichtpuntje is de betaalbare beamerlamp met zijn adviesprijs van 265 euro (13 euro per 100 uur). De beamer heeft een tot 1,2 beperkte zoomfactor en geen lensverstelling, maar wel een projectie boven de middellijn van de lens (of eronder bij de aan te raden plafondmontage).
Het wordt nog iets gecompliceerder door de grote afstand. Voor een beeld van 3 meter breed moet de lens zo’n 490 tot 570 centimeter van het scherm staan opgesteld.

Beeldkwaliteit

De projector kent gelukkig ook veel goed nieuws: Absoluut hoge scores voor de beeldkwaliteit, en complimenten voor de prima contrasten. Dat is ook niet zo gek: De HD80 heeft weliswaar slechts DarkChip2, maar én Image AI, én dlp-techniek die van huis uit al niet slecht is in contrasten, én een handmatige iris voor de finishing touch.
PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Goede beeldkwaliteit

  • Mooie contrasten

  • Lawaaiig

  • Standbyvermogen veel te hoog

De prima beeldkwaliteit wordt in de totaalscore gedrukt door teveel lawaai en te weinig gebruiksgemak. Bovendien vinden we de prijs van de Themescene HD80 niet concurrerend genoeg meer.ProjectietechniekDLPAfmetingen (HxBxD)116 x 411 x 311Gewicht (kg)4.5Energieverbruik (Watt)385HDTV-compatibeljaBeeld: Verhouding16:9Beeld: Lichtopbrengst (ANSI Lumen)1300Beeld: Contrastverhouding (xxxx:1)10000Beeld: Optimale resolutie (pixels)1920 x 1080Beeld: Projectieafstand (min/max)1,5 - 12,5Beeld: FocushandmatigBeeld: Zoomfactor1.2Beeld: Rear ProjectionjaBeeld: Upside-down projectionjaVideo-ingangencomposiet
svideo
component
dvi
hdmi
Overige aansluitingenSeriële poort
Lamp: Lampuren (normaal)2000Lamp: Lampuren (eco-stand)3000Lamp: Aanschaf adviesprijs (€)265Afstandsbedieningja

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000