ID.nl logo
Samsung The Freestyle - Overal projecteren
© PXimport
Huis

Samsung The Freestyle - Overal projecteren

Samsung ziet weer heil in de projectormarkt. Na hun eerste UST-projectoren gaan ze met The Freestyle een heel andere toer op, die van de draagbare projectoren. The Freestyle oogt erg leuk, is erg licht en biedt flink wat features. Kan hij die verwachtingen inlossen?

Bij Samsung hebben ze ongetwijfeld gedacht dat de boom van draagbare Bluetooth-speakers zich ook kan vertalen naar draagbare projectoren. We kijken per slot van rekening zelfs nog meer naar een scherm dan dat we naar muziek luisteren. 

The Freestyle oogt in elk geval erg hip. De kleine witte cilinder staat op een voet met beugel die toelaat de projector verticaal 180° te draaien. De behuizing is geperforeerd voor de verluchting, en onderaan voor de luidspreker. 

Aan de bovenzijde zitten er boven de lens een aantal tiptoetsen. Aan de zijkant vinden we naast de aansluitingen een schakelaar voor de ingebouwde microfoon.

Snel even opstellen en aansluiten

The Freestyle is met zijn 0,8 kg echt bijzonder licht. Je neemt hem zo even mee naar een andere kamer. En opstellen is al even snel gebeurd. Neerzetten, richten en de projector doet de rest. Auto-focus, auto-keystone en auto-levelling zorgen voor een correct beeld, zelfs als je op het plafond mikt (bijvoorbeeld wanneer je in bed ligt). 

Er zijn uiteraard beperkingen, maar de auto-keystone trekt zelfs vrij extreme projectiehoeken recht. Keystone en focus kan je eventueel ook manueel aanpassen mocht het echt mislopen. De auto-levelling leek ons het gemakkelijkst uit het lood te slaan. Maar al bij al is het echt een heel wendbare projector. 

Als enig minpunt merken we op dat de projector niet traploos draait in de beugel. Wanneer je bovendien bijna horizontaal projecteert, knikt hij soms verder naar beneden. We moesten de schroeven van de beugel even een extra draai geven, anders liet The Freestyle het hoofd wat hangen.

©PXimport

The Freestyle mikt volop op draadloze aansluitingen, dat merk je. De usb-c-aansluiting aan de zijkant dient voor de stroomvoorziening, niet voor media. Verder is er enkel een micro-HDMI-aansluiting. Voor je gewone HDMI-kabel heb je dus een verloopstukje nodig. Maar Samsung heeft de twee aansluitingen iets te dicht naast elkaar gezet, én de stroomconnector onnodig breed gemaakt. 

Het is dus best mogelijk dat je verloopstuk er net niet in past. Een HDMI-kabel met micro-HDMI connector of een andere stroomkabel zijn dan de oplossing. De HDMI-aansluiting ondersteunt ARC en eARC.

Volop streamen

De projector installeren ging helaas minder vlot dan hem gewoon opstellen. Bij de start krijg je de optie om Samsung Smartthings te gebruiken. Dat liep niet alleen heel traag, maar toen we de projector na een reset opnieuw wilden installeren lukte dat zelfs niet meer. 

Gelukkig is er altijd de optie om de installatie met de remote uit te voeren. De afstandsbediening is een slank witte versie in de stijl van de tv-remotes. Een minimaal aantal toetsen, en vier sneltoetsen om Netflix, Disney+, Prime Video en Samsung TV Plus op te starten. Ze werkt via bluetooth, en is oplaadbaar via usb-c.

Ook eenmaal geïnstalleerd leek de projector soms tergend langzaam te reageren. Een snellere chipset was naar onze smaak echt geen luxe geweest. Zeker voor een projector waar je vermoedelijk vaak zonder externe bron zult gebruiken.

©PXimport

Want functionaliteit is er in overvloed. Met de nieuwste incarnatie van Samsungs Tizen Smart Hub levert The Freestyle alle smart tv-functies die je ook op Samsung tv’s vindt. Van Airplay2 en smartphone mirroring tot alle streamingdiensten die je op een Samsung tv vindt. Wie een Samsung TV in huis heeft kan het beeld van de tv naar de projector sturen. 

Je kan The Freestyle ook gebruiken met Ambient Mode, om allerlei rustgevende, of net feestelijke beelden op de muur te zetten. Samsung levert een matte lenskap mee die je kan gebruiken om de projector te veranderen in een sfeerlicht, maar echt geslaagd vonden we dat niet. Het is mogelijk om te gamen op deze projector. We meten een input-lag van 46,3 ms (2K60), dat is geen topresultaat, maar volstaat nipt.

Mooi beeld, maar mist wat licht

The Freestyle is een Full HD-projector (1.920 x 1.080). Hou er rekening mee dat hij geen 4K-signalen slikt. De DLP-chip levert scherpe beelden, al lijkt hij altijd een beetje extra scherpte te geven die je via de instellingen niet kunt uitschakelen. 

Waar The Freestyle echt wat teleurstelt is zijn lichtopbrengst. Samsung claimt 550 LED-lumen in de specificatie, maar dat is helaas niet hetzelfde als ANSI lumen. Wanneer we de projector uitmeten halen we maximaal 250 ANSI lumen. Dat zet onmiddellijk een aantal stevige randvoorwaarden voor het gebruik. 

Bij verduistering mik je best maximaal op een 75 inch beeldformaat. Dat is nog goed, maar deze projector mikt op meer universeel gebruik. Bij wat omgevingslicht moet je echter op 55 inch of kleiner mikken om nog redelijk beeld te tonen, en dat lijkt ons echt vrij klein.

©PXimport

Met een contrast dat afhankelijk van de beeldmode varieert tussen 350 en 450:1 kan je bij verduistering heel leuke beelden op de muur zetten. Alleen erg donker beeldmateriaal komt moeilijk uit de verf. Aarzel ook niet om te experimenteren met de ‘contrastverbetering’. Die is te vermijden op een tv, maar op deze projector kan het voor wat extra impact zorgen. 

We kiezen de Film beeldmode en die blijkt uitstekend gekalibreerd te zijn. Een neutrale grijsschaal en accurate kleurweergave zorgen voor mooie, realistische beelden. In de instellingen vinden we geen optie om de weergave aan te passen in het geval de muur waarop je projecteert niet wit is. Samsung heeft wel een ‘Slimme Kalibratie’ feature, waarmee je met behulp van een selecte lijst smartphones de projector kunt kalibreren.

De projector ondersteunt ook HDR10 en HLG, maar heeft niet echt capaciteiten om die echte HDR-impact te leveren. Daarvoor ontbreekt het aan contrast, licht en kleurbereik. De Samsung werkt wel goed binnen zijn beperkingen, dus je kan wel HDR beeldmateriaal bekijken, maar het oogt toch eerder als gewoon SDR-beeld.

Ook een 36-graden-speaker

Van het lawaai van de koeling zal je over het algemeen geen last hebben. Het zachte geruis blijft netjes op de achtergrond. De 5W speaker zorgt bovendien voor krachtiger geluid dan we gevreesd hadden. Zelfs met het volume tot boven 80 blijft de speaker zijn werk doen zonder echt overduidelijke vervorming. En ook wanneer we wat techno door de speakers jagen (Witches van Angemi), blijft de klank een goede indruk nalaten. 

Samsung bestempeld The Freestyle als een 360° speaker en daar kunnen we het mee eens zijn. De klank is rondom de projector vrij uniform. Als je dat wilt, kan je de projector via bluetooth of ARC/eARC aan een externe speaker koppelen.

©PXimport

Samsung voorziet heel wat accessoires. Sommige daarvan hadden we graag standaard bijgeleverd gezien. Zoals de draagtas, of een van de gekleurde siliconen skins. Er is ook een batterij als accessoire beschikbaar, die klikt onderaan de projector zodat de cilindrische vorm bewaard blijft. 

Waarschijnlijk een van de leukste opties is een opzetstuk waarmee je de projector in een standaard E27 lamp-fitting kunt draaien. Ideaal als je al jaren op zoek bent naar een interactieve oplossing voor je boardgames.

Conclusie

The Freestyle ziet er geweldig uit, maar in de afwerking en designkeuzes zijn er toch wat zaken fout gelopen. Deze projector zou echt baat hebben bij meer licht. En een meer responsieve interface. De beugel waarmee hij op zijn voet staat laat toe om hem te draaien, maar mist soms de nodige grip om de projector op zijn plaats te houden.

We vinden het idee van The Freestyle zeker geslaagd. Opstellen verloopt over het algemeen supervlot. En we hebben er geen enkele moeite mee om deze projector op allerlei plaatsen te gebruiken. Hij levert ook erg goede beelden, als je wat verduistert, en zolang je geen donker beeldmateriaal bekijkt. 

Met de Smart Hub heb je toegang tot zo goed als alle belangrijke streamingdiensten. Ook de audio is puik, en dat is voor zo’n kleine projector een prima prestatie. De prijs vinden we helaas redelijk fors, daarvoor hadden we graag een extra accessoire gehad, de case of de batterij bijvoorbeeld.

Goed
Conclusie

**Adviesprijs** € 999,- **Wat** Full HD draagbare DLP-projector **Opstelling** 1.920 x 1.080 (met pixelshifting), lichtopbrengst 550 LED-lumen, projectieverhouding 1,2 (100 inch diagonaal op 2,65 m) **Aansluitingen** 1x micro-HDMI (v1.4 ARC/eARC), 1x USB-c (power), Bluetooth, Airplay 2 **Lamp** LED lichtbron met 20.000 uur levensduur **Extra's** 5W 360° speaker, HDR10, HLG, WiFi ingebouwd, Tizen Smart Hub, DLNA-mediaspeler, 30dB **Afmetingen** 104 x 173 x 95 mm **Gewicht** 0,8 kg **Verbruik** 50 watt (max **Website** [www.samsung.com/nl](https://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-s22/)

Plus- en minpunten
  • Lichtgewicht
  • Eenvoudig en flexibel op te stellen
  • Hip design
  • Prima beeldkwaliteit
  • Puik Geluid
  • Iets te weinig lichtopbrengst
  • Interface reageert soms heel traag
  • Beugel slipt soms door naar een lagere positie
  • Batterij en draagtas optioneel
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 beveiligingscamera's met een hoge videoresolutie
© Reshoot
Zekerheid & gemak

Waar voor je geld: 5 beveiligingscamera's met een hoge videoresolutie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een bewakingscamera met een hoge beeldkwaliteit? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

TP-Link Tapo C325WB

De TP-Link Tapo C325WB is goedkoop en levert ook nog eens een scherp beeld. Met een resolutie van 2688 × 1520 pixels identificeer je moeiteloos personen en huisdieren. Aan weerszijden van de lens bevinden zich twee felle ledlampen. Die gaan na bewegingsdetectie in het donker vanzelf branden, zodat je nachtelijke opnames in kleur kunt maken. Overigens herkent de Tapo C325WB op eigen houtje mensen, voertuigen, honden en katten. Je ontvangt daarvan desgewenst pushberichten op je smartphone, waarna je in de TP-Link Tapo-app livebeelden opvraagt. Uiteraard kijk je net zo makkelijk eerdere opnames terug.

Voor het opslaan van beeldmateriaal kun je kiezen tussen verschillende opties. De eenvoudigste methode is om een microSD-kaart van maximaal 512 GB in het apparaat te plaatsen. Als alternatief kun je de video's op een geschikte NAS of (tegen betaling) in de cloud bewaren. Je verbindt de Tapo C325WB via een ethernetkabel of wifi met het (draadloze) thuisnetwerk. De IP66-gecerificeerde behuizing is weerbestendig, waardoor je hem ook buiten kunt ophangen.

TP-Link Tapo C225

Als je alleen binnenshuis wilt opnemen, is deze goedkope pan- en tilt-camera een goede keuze. Het camerahoofd van de TP-Link Tapo C225 kan op eigen houtje horizontaal (340 graden) en verticaal (60 graden) bewegen. Je hebt in een kamer dus geen last van dode hoeken. Bepaal bijvoorbeeld dat de camera een huisdier of (klein)kind automatisch moet volgen. Vervolgens neem je in de TP-Link Tapo-app live een kijkje. Dankzij een respectabele resolutie van 2560 × 1440 pixels ogen de beelden scherp. Bepaal in de app in hoeverre je meldingen wilt ontvangen van bewegende objecten, personen, huisdieren en geluiden.

Een opvallende functie is de privacyknop. Wanneer je daarop drukt, stopt de Tapo C225 meteen met filmen. Verder voer je op afstand een gesprek, want de behuizing bevat een speaker en microfoon. Voor de opslag van video's plaats je een microSD-kaart van maximaal 512 GB in de behuizing. Een andere mogelijkheid is om de beelden naar een geschikte NAS door te sluizen. Lees hier een uitgebreide review over deze veelzijdige camera.

Eufy Eufycam E330 (2-pack + basisstation)

Met dit starterspakket van Eufy bewaak je de voor- en achterkant van je woning. En hoe, want de twee bijgesloten camera's ondersteunen een 4K-resolutie van 3840 × 2160 pixels. Hierdoor herken je zelfs na digitaal inzoomen moeiteloos personen. Zodra de bewakingscamera's met netstroom zijn verbonden, bewaar je opnames op het inbegrepen basisstation. Standaard is er een opslagcapaciteit van 16 GB beschikbaar, maar dat breid je met een eigen interne schijf optioneel uit naar maximaal 16 TB. Zeker wanneer je continu wilt opnemen, is extra opslagruimte een vereiste. Je kunt als alternatief ook alleen filmpjes van gebeurtenissen opslaan.

Naast een hoge resolutie biedt de Eufycam E330 ook nog eens nachtzicht in kleur. Er zijn namelijk een lichtgevoelige sensor en ledlamp geïntegreerd. Verder is de functie gezichtsherkenning de moeite waard. Je ontvangt desgewenst pushmeldingen zodra er familie of vrienden bij je op de stoep staan. Woon je groot? Overweeg dan een bewakingssysteem met vier camera's. Daarnaast is de Eufy Eufycam E330 ter uitbreiding los te koop.

Lees ook: 5 fouten met je beveiligingscamera die je hierna nooit meer maakt

EZVIZ BC1c 4K

Deze oplaadbare 4K-bewakingscamera van Ezviz is momenteel goedkoper dan ooit. Zodra je de BC1c 4K met wifi verbindt, kijk je naar opnames en livebeelden in een resolutie van 3840 × 2160 pixels. Je hangt de IP65-gecertificeerde behuizing zo'n beetje overal op. In de behuizing bevindt zich namelijk een accu met een riante capaciteit van 10.400 mAh. Dat scheelt weer stroomdraden trekken! Ben je van plan om de beveiligingscamera op een locatie met veel zonlicht te monteren? Koop de BC1c 4K dan inclusief zonnepaneel, zodat je de batterij niet of nauwelijks via netstroom hoeft op te laden.

De behuizing heeft plek voor een microSD-kaart tot maximaal 512 GB. Verder is de behoorlijke diagonale kijkhoek van 135 graden een pluspunt. Hierdoor vangt de lens een groot deel van de kamer, tuin of oprit in beeld. Zodra de camera een persoon of voertuig detecteert, ontvang je hiervan een melding op je smartphone. Bovendien begint de BC1c 4K automatisch met opnemen. Overige voordelen zijn de ondersteuning voor tweewegaudio en nachtzicht in kleur.

Foscam G4P-B

De Foscam G4P-B heeft een stevige behuizing, waardoor je hem gerust op een drukke of risicovolle plek kunt ophangen, zoals aan de straatzijde waar kinderen spelen. Het apparaat werkt op netstroom, waardoor je 24/7 kunt opnemen. Kies voor het opslaan van videomateriaal tussen drie mogelijkheden, namelijk een microSD-kaart (max 256 GB), een geschikte NAS of cloudopslag. Voor laatstgenoemde optie moet je wel een betaald abonnement afsluiten.

De G4P-B heeft een ethernetaansluiting, zodat je het apparaat op een bekabeld netwerk kunt aansluiten. Dat verhoogt de betrouwbaarheid van de beeldoverdracht. Is er geen bekabelde netwerkaansluiting beschikbaar, dan verbind je deze beveiligingscamera net zo makkelijk met wifi. Gunstig is verder de ruime videoresolutie van 2560 × 1440 pixels. Daarnaast reikt de nachtzichtfunctie tot ongeveer twintig meter. Onder de productnaam G4P-W is er ook een witte uitvoering verkrijgbaar.

▼ Volgende artikel
Let op deze 5 dingen als je een elektrische deken gebruikt
© Alina Stor
Huis

Let op deze 5 dingen als je een elektrische deken gebruikt

Op koude dagen is er niets lekkerder dan jezelf op te krullen onder een warme elektrische deken. Maar pas op: het gebruik van een elektrische deken is niet zonder risico's. We geven je een aantal tips om brand en kortsluiting te voorkomen.

Elektrische dekens mogen dan wel heerlijk warm en zacht zijn, maar ze zijn niet altijd onschuldig. Zo kan er bij verkeerd gebruik kortsluiting en zelfs brand op de loer liggen. Maar hoe gebruik je een elektrische deken dan wél veilig? Dit artikel geeft 5 handige tips. 1. Niet opvouwen maar oprollen 2. Gebruik de timer 3. Verwijder de stekker uit het stopcontact 4. Vervang de deken op tijd 5. Plaats een rookmelder

Lees ook: ❄️ Koud hè? Zo vind je jouw perfecte elektrische deken

Als je denkt dat brand en kortsluiting door elektrische dekens een zeldzaamheid zijn, heb je het helaas mis. Zo'n tien keer per jaar ontstaat er brand door een elektrische deken die te warm wordt. En nog veel vaker zorgen elektrische dekens voor kortsluiting in huis. Zelfs als je een hoogwaardige deken van een betrouwbaar merk in huis haalt, kunnen dit soort ongelukken gebeuren. Iedere deken kan na verloop van tijd immers gaan slijten, en ook de elektrische bedrading kan om allerlei redenen kapotgaan. Wil je dus zo lang én veilig mogelijk genieten van je elektrische deken, houd dan de volgende tips in het achterhoofd.

🚩 Let op: er is een verschil tussen elektrische bovendekens en onderdekens. Een bovendeken gebruik je bijvoorbeeld op de bank om jezelf warm te houden. Een onderdeken leg je op je bed om je matras voor te verwarmen. Voor beide soorten elektrische dekens gelden andere veiligheidsadviezen.

Tip 1: Niet opvouwen maar oprollen

Veel mensen vouwen hun elektrische bovendeken na gebruik op, maar volgens de brandweer is het veiliger om de deken op te rollen. Door de deken op te vouwen, kunnen er namelijk knikken in de elektrische bedrading ontstaan, wat kan leiden tot kortsluiting. Ook de manier waarop je je elektrische deken opbergt is belangrijk. Dat wil zeggen: niet in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid, niet in de buurt van vloeistoffen (pas dus op met glazen water naast de bank) én niet onder zware objecten, want ook die kunnen de bedrading in de deken beschadigen.

Voor een elektrische onderdeken, ofwel een deken die je op je matras legt, geldt dat je hem na het slapen weer zo glad mogelijk over je bed legt - dus zonder vouwen of opgepropte delen. Anders kan de warmte zich ophopen en wordt de deken bij het volgende gebruik mogelijk te heet. Berg je je onderdeken na ieder gebruik op? Ook dan geldt het advies om de deken op te rollen in plaats van te vouwen (lees hierboven) om de bedrading intact te houden.

Tip 2: Gebruik de timer

De meeste elektrische dekens (zowel onder- als bovendekens) hebben een automatische uitschakelfunctie om oververhitting te voorkomen. Bij sommige modellen houdt dat in dat de deken zich áltijd na een specifiek aantal uur (bijvoorbeeld twee of drie) uitschakelt, maar bij andere modellen is het de bedoeling dat je de timer zelf op een gewenst aantal minuten of uren instelt. Geldt dat laatste ook voor jouw deken, maak er dan een gewoonte van om de timerfunctie bij ieder gebruik in te schakelen, ook als je denkt dat dit niet per se nodig is. Hoe vaak gebeurt het niet dat je van de bank afspringt om 'even' de afwas te gaan doen, en vervolgens verzeild raakt in allerlei andere klusjes die nog op je to do-list stonden? Vergeet je daarna ook nog de deken uit te schakelen voordat je naar bed gaat, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Neem dus altijd het zekere voor het onzekere en gebruik de timer.

©Mariana Rusanovschi

Tip 3: Verwijder de stekker uit het stopcontact

Ook als jouw elektrische deken zich na verloop van tijd vanzelf uitschakelt, is het slim om de deken helemaal uit het stopcontact te halen als je hem niet gebruikt. Zolang de stekker in het stopcontact zit, bestaat er namelijk nog steeds een klein risico op oververhitting of kortsluiting. Dit is ook een stuk veiliger mocht de deken in contact komen met water of andere vloeistoffen. Heb je een elektrische onderdeken? Haal deze dan standaard uit het stopcontact wanneer je 's ochtends je bed opmaakt. Gebruik je een bovendeken op de bank, dan kun je door de dag heen even checken of de deken is losgekoppeld van het stopcontact.

Tip 4: Vervang je deken op tijd

Elektrische dekens gaan gemiddeld zo'n zeven jaar mee, maar dat geldt alleen als ze in de tussentijd niet beschadigd raken. Helaas zijn er veel manieren waarop een elektrische deken toch vroegtijdig schade kan oplopen, bijvoorbeeld als er vloeistoffen overheen worden gemorst, huisdieren aan de deken kauwen of krabben of als de deken niet juist wordt opgeborgen. Om er zeker van te zijn dat jouw elektrische deken nog helemaal naar behoren werkt en er geen scheuren of gaten in de stof zitten, is het belangrijk dat je de deken regelmatig even controleert. Ook als een elektrische deken de hele zomer opgevouwen in de kast heeft gelegen, kan het zijn dat de bedrading is beschadigd en dat de deken het niet meer goed doet. Zet je een elektrische deken na lange tijd weer aan, blijf er dan altijd even bij staan. Mocht het toch misgaan, dan ben je er in elk geval op tijd bij.

Tip 5: Plaats een rookmelder

Nog een tip van de brandweer: plaats een rookmelder in de ruimte(s) waarin je je elektrische deken gebruikt. Vooral in de slaapkamer is dit verstandig, zodat je bij rook of brand op tijd wordt gewekt. Met die gedachte in het achterhoofd zul je vast ook een stuk lekkerder slapen.


Ook lekker:

Voetenwarmers!