De NP215 maakt deel uit van de mobiele lijn van NEC, maar dat betekent niet dat het een lichte beamer is: we meten 2,5 kg schoon aan de haak. Maar de NP215 is wél goedkoop.

De NP215 is een wat onopvallende beamer, gericht op zakelijk gebruik. Aan de achterkant vinden we aansluitingen voor vga, svideo en composiet. NEC heeft een eenvoudige 7-watt speaker ingebouwd, aan te sturen via een line-in-poort. Een usb-poort ontbreekt, waardoor dit model zich niet leent voor presentaties vanaf een usb-stick.
Aan de bovenzijde van de beamer (en op de meegeleverde afstandsbediening) zitten bedieningstoetsen. Ook is de beamer te bedienen via het netwerk: dankzij een ingebouwde netwerkpoort is hij eenvoudig op te nemen in een bedrijfsnetwerk. De instelmogelijkheden via het netwerk zijn helaas beperkt. Het is mogelijk de beamer op gezette tijd in- en uit te schakelen, handig bij gebruik in een winkel of bij de receptie van een kantoor. Ook is het mogelijk het beeld te bevriezen, het geluid uit te schakelen of snel van input te wisselen. Nog praktischer is de mogelijkheid meerdere beamers via de meegeleverde software te beheren. Maar de meest in het oog springende omissie is dat het niet mogelijk is content via het netwerk naar de beamer te sturen.
De NP215 heeft een resolutie van 1024 x 768. Op de projectiekwaliteit valt weinig aan te merken. De kleuren zijn levendig en dankzij een gespecificeerde helderheid van 2500 ANSI Lumen weet de beamer ook in verlichte ruimtes een degelijk beeld te leveren. De lage resolutie maakt deze beamer wel minder geschikt voor films. Ook merken we een regenboogeffect bij scènes met een hoog contrast, maar dat zijn we gewend van dlp-beamers.
Vanuit een 'groen' oogpunt is de NP215 in ieder geval geen verkeerde keuze. In de eco-stand verliest u zo'n 10 procent van de helderheid. Leuk detail: de beamer geeft meteen de afname in emissie aan. In onze test zakt het energieverbruik van de beamer van 221 watt naar 198 watt in de eco-stand. De levensduur van de lamp stijgt in deze stand van 3500 naar 5000 branduren.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • goede beeldkwaliteit

  • via netwerk aan te sturen

  • beperkte netwerkmogelijkheden

  • erg zwaar voor een 'mobiele' beamer

Voor een mobiele beamer is de NP215 aan de forse kant, maar wie een handige baliebeamer zoekt die op afstand is aan te sturen zit goed bij NEC.

7,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000