Sonos klaagt Google aan om speaker-patenten

Sonos klaagt Google aan om speaker-patenten

Hifi

Geplaatst: 8 januari 2020 - 09:20

Aangepast: 29 augustus 2022 - 16:44

Slimme speakers van Google maken mogelijk gebruik van technieken waar concurrent Sonos juist patent op heeft. Dat is althans de beschuldiging van Sonos richting Google. Het meningsverschil loopt nu uit op een rechtszaak.

De patenten hebben betrekking tot multiroom-audio. Daarmee zijn speakers die in verschillende kamers staan, tegelijkertijd aan te sturen omdat ze verbonden zijn met het wifi-netwerk van de woning. Sonos kwam er in 2005 voor het eerst mee en deelde de werking ervan in 2013 met Google. Dit met het idee om Google Play Music met Sonos-speakers te integreren.

Volgens Sonos ging Google daarna echter met de informatie aan de haal om er zijn eigen audio-producten mee te bouwen. Te beginnen met de Chromecast Audio die in 2015 uitkwam. Inmiddels zijn er nog veel meer slimme speakers van Google op de markt, waaronder de Google Home-speaker. Die zijn doorgaans ook veel goedkoper dan Sonos-speakers.

Oneerlijke concurrentie

Sonos kijkt naar eigen zeggen met lede ogen toe hoe Google de markt overspoelt met betaalbare speakers - je krijgt er tegenwoordig bij wijze van spreken al eentje bij een pakje boter. Dit terwijl de producten leunen op technologie die door Sonos ontwikkeld is, leest de aanklacht. Men meent zelfs dat Google er misbruik van maakt, met als doel nog meer persoonlijke data van gebruikers te ontfutselen.

Google spreekt de beschuldigingen tegen en betreurt het feit dat Sonos nu juridische stappen zet. Beide partijen konden er schijnbaar niet op een andere manier uitkomen. Sonos heeft daarnaast ook Amazon op de korrel, in verband met Alexa-speakers. Maar omdat rechtszaken veel geld kosten, focust men nu eerst op Google.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000