Wat is jouw verhaal? Zo creëer je een podcast
Je hebt boeiende verhalen die je graag wilt delen met anderen. Zit schrijven niet in je bloed, maar is vertellen wel helemaal je ding? Maak er dan audioverhalen van en zorg dat iedereen je podcasts makkelijk kan vinden.
Na het lezen van dit artikel weet je hoe je een audiopodcast kunt maken, wat je daarvoor nodig hebt en hoe je het de wereld instuurt:
- Waar wil je je podcast publiceren?
- Zoek informatie op over je onderwerp of laat een chatbot je helpen
- Kies een goede microfoon
- Zorg voor een stabiele internetverbinding
- Kies voor goede opnamesoftware
Lees ook: De beste producten voor een grandioos geluid in je thuisstudio
In 2024 bestaat de podcast alweer twintig jaar. De term ‘podcast’ is een combinatie van Apples draagbare mediaspeler iPod en ‘broadcast’, dat uitzenden betekent. Een podcast is een reeks digitale audiobestanden die de luisteraar kan downloaden of streamen. Tegenwoordig omvatten podcasts ook vaak videobeelden. Dit worden ‘videopodcasts’ of kortweg ‘vodcasts’ noemt. In dit artikel richten we ons op het maken en verspreiden van audiopodcasts. Veel van de beschreven stappen zijn ook van toepassing op vodcasts. We gaan alleen niet verder in op de specifieke video-elementen.
Voor wie nieuw is met podcasts, leggen we eerst uit waar je deze vindt. Het is namelijk nuttig om vertrouwd te raken met het medium voordat je er zelf aan begint. Daarna behandelen we het productieproces: de voorbereiding, de benodigde materialen en tools en het opnemen van de podcast. Tot slot bespreken we hoe je je podcast online plaatst, zodat anderen je creaties gemakkelijk vinden en beluisteren. Er is dus wat werk aan de winkel.
Criteria
Voordat je begint is het aan te raden om een breed scala aan podcasts te beluisteren. Dit gaat wellicht het makkelijkst via je smartphone. Er zijn hiervoor diverse apps beschikbaar. Let bij het kiezen voor een app op diverse aspecten, zoals de prijs, het gebruiksgemak, het aanbod en de zoekfunctionaliteit. Belangrijk is verder dat de app je in staat stelt je te abonneren op podcasts. Daarmee verschijnen nieuwe afleveringen automatisch.
Een limietinstelling voor opslag is nuttig om te voorkomen dat je apparaat snel vol raakt. Het is een plus als je een afspeellijst van favoriete podcasts kunt samenstellen. Audio-optimalisatiefunctionaliteiten, zoals het verbeteren van het stemgeluid of het overslaan van stiltes, zijn vaak ook handige extra’s.
Voorbeelden
Voor zowel iOS als Android is Pocket Casts een gratis optie. Deze app heeft een overzichtelijke interface. Hierop zie je direct op welke podcasts je bent geabonneerd en welke je al hebt beluisterd. Een goed alternatief voor iOS is Overcast; er is een gratis en een betaalde Premium-versie. Deze app ondersteunt slimme afspeellijsten en biedt de optie om korte clips van podcasts met medegebruikers te delen. Een andere sterke keuze is Downcast voor iOS, bekend om zijn uitgebreide functionaliteiten. Voor Android-gebruikers is er Podcast Addict, een gratis maar eenvoudige app. DoggCatcher (3,19 euro) biedt meer mogelijkheden.
Als je liever geen aparte app gebruikt, kun je terecht bij populaire muziekstreamingdiensten, zoals Spotify, Apple (Podcasts), Google (Podcasts) en Deezer. Deze diensten bieden zowel mobiele apps als web- of desktopversies, waardoor je podcasts ook eenvoudig via je pc kunt beluisteren. Verschillende van de genoemde mobiele apps hebben overigens ook een desktop- of webvariant.
Chatbots
Met een breed scala aan podcasts als inspiratiebron (je favoriete televisiestation en krant bieden ze vast ook aan), ben je nu klaar om zelf aan de slag te gaan. Belangrijk is dat je een duidelijk idee hebt van je onderwerp en doelgroep, vooral als je van plan bent meerdere afleveringen te maken.
AI-chatbots kunnen een waardevol hulpmiddel zijn bij het brainstormen, het ontwikkelen van verhaallijnen en het bedenken van titels. Platforms zoals ChatGPT, Copilot en Gemini (voorheen: Bard), geven je met gerichte prompts nuttige ideeën. Gemini is bijvoorbeeld bijzonder behulpzaam in het creëren van verhaallijnen voor opeenvolgende podcastafleveringen. Bij de volgende prompt gaf de chatbot ons meteen een bruikbare structuur, voor elke aflevering: “Ik wil een podcast maken over omgaan met je hond, zoals een goede verzorging, gezonde voeding, allerlei leervormen enzovoort. Ik voorzie een vijftal afleveringen, telkens van circa 15 minuten. Waarover kan ik het (nog) zoal hebben in deze podcastreeks?”.
Informatie
Chatbots kunnen inderdaad gebruikt worden voor het opzoeken van informatie, maar het is belangrijk om alert te zijn op onjuiste informatie (hallucinaties), bevooroordeelde informatie (bias) en auteursrechtenkwesties. Voor het raadplegen van betrouwbare bronnen zijn peer-reviewed bronnen aan te bevelen. Voor wetenschappelijke podcasts kan de plug-in ScholarAI nuttig zijn. Die biedt toegang tot een database van tweehonderd miljoen hoofdzakelijk Engelstalige artikelen. Dit is gratis tot vijfentwintig verzoeken per week voor betaalde versies van ChatGPT en Copilot.
Voor het overzichtelijk beheren van verzamelde informatie kun je diverse tools gebruiken. Microsoft OneNote, Evernote of Google Keep zijn populaire keuzes. Een onbekendere, maar handige app is TreeSheets. Dit is een wat eigenzinnige combinatie van een spreadsheet, tekstverwerker, takenplanner en mindmaptool.
Lees ook ons artikel over TreeSheets: TreeSheets: een kruising tussen het beste van Word en Excel
Zet je ook hier graag AI in? Bekijk dan zeker Notion AI. Daarmee kun je bestanden en gegevens van andere apps importeren, zoals Word, Evernote en Google Docs. En je kunt inhoud laten genereren, denk aan samenvattingen van verslagen, notities organiseren en data visualiseren.
Opzet
Je hebt nu alle benodigde informatie verzameld en deze in een logische structuur gegoten, mogelijk verdeeld over meerdere afleveringen. Nu is je script gereed om te worden omgezet in boeiende podcasts. Afhankelijk van je opzet zijn er diverse methoden en hulpmiddelen voor het productieproces.
Voor een solopodcast, waarbij één persoon spreekt, is offline werken aan te raden om internetproblemen te vermijden. Dit is ook mogelijk voor podcasts met meerdere sprekers, maar hier is online produceren vaak handiger. Doe je dit toch offline, dan raden we je voor een professioneel resultaat een audio-interface aan. Hieronder volgen enkele specifieke aanbevelingen voor je podcasthardware.
Benodigdheden
Voor een optimale podcastopname kies je een ruimte die goed is geïsoleerd, zodat je geen storende geluiden van buitenaf en een galm hebt. Je kunt eventueel geluidsabsorberende wandpanelen plaatsen. Het is essentieel dat je beschikt over een betrouwbare pc of laptop en over een kwalitatieve koptelefoon, bij voorkeur een met noise cancelling om imperfecties beter te horen.
Een goede microfoon is cruciaal. Overweeg een dynamische microfoon voor minder gevoeligheid en minimale vervorming bij hoge geluidsniveaus, of eventueel een condensatormicrofoon, als je vooral ook meer subtiele en hogere geluiden wilt opnemen. Op https://podcast.adobe.com vind je een handige Mic Check die verschillende geluidsaspecten controleert.
Voorbeelden van kwalitatieve, dynamische usb-microfoons zijn de Joby Wavo POD en de Sennheiser Profile Streaming Set, inclusief arm.
Een microfoonarm (vanaf circa 30 euro) is aan te raden voor nauwkeurige positionering, evenals een popfilter (tussen de 10 en 40 euro) om ongewenste plofgeluiden tijdens het spreken te onderdrukken.
Bij opnamen met meerdere personen is een audio-interface met multitrackrecording aan te bevelen. Hierop sluit je de nodige microfoons aan (met een xlr-connector), zodat je elke stem apart kunt beluisteren en bewerken. Voorbeelden zijn de Focusrite Scarlett 2i2 4th Gen (ongeveer 200 euro) en de duurdere Rode RODECaster Pro II (zo’n 670 euro).
Offline tools
Bij offline opnamen is het gebruik van goede opnamesoftware belangrijk. Professionele opties, zoals Adobe Audition of Avid Pro Tools Artist, zijn beschikbaar. Alleen deze abonnementen kunnen prijzig zijn. Gelukkig zijn er ook gratis alternatieven, zoals Ocenaudio, WavePad of het populaire Audacity. Met de laatste kun je eenvoudig audio bewerken, zoals trimmen, knippen en verplaatsen. Je kunt audio ook optimaliseren, bijvoorbeeld door klikgeluiden of ruis te verwijderen. Verder kun je diverse creatieve effecten toepassen.
Voor het exporteren van audio voor podcasts bevelen de makers van Audacity aan om mp3-codering met een constante bitrate-modus (CBR) te gebruiken. Voor alleen stemopnamen is mono voldoende, waarbij 96 kilobit per seconde kan volstaan. Is er ook muziek, dan is 192 kilobit per seconde in stereo aan te raden. Voor streaming valt 256 kilobit per seconde niet aan te bevelen.
Linkjes:
Online extra’s
Heb je achtergrondmuziek of geluiden nodig, dan kun je hiervoor terecht bij diverse online collecties, zoals Freesound, Incompetech, ccMixter, Bensound en Free Music Archive. Houd er wel rekening mee dat sommige attributie vereisen of beperkingen hebben voor commercieel gebruik.
Je kunt ook de AI-audiogenerator Soundraw inzetten. Nadat je de lengte van de muziektrack, tempo, genre, stemming en thema hebt ingesteld, kun je al direct verschillende tracks beluisteren, of vergelijkbare muziek opvragen. Downloaden kan helaas alleen met een betaald abonnement, vanaf 16,99 dollar per maand. Voor stemopnamen kun je de gratis tool Enhance Speech van Adobe Podcast uitproberen. Die verbetert op basis van AI merkbaar de geluidskwaliteit. Ook wordt je opname van storende achtergrondgeluiden verlost. Je haalt het resultaat op als wav-bestand. Er zijn gratis convertors die je audio vervolgens naar mp3 kunnen omzetten, zoals VSDC Free Audio Converter.
Hosting
Nu je een of meer podcastafleveringen klaar hebt, is de volgende stap deze online beschikbaar maken. Je wilt dat luisteraars ze eenvoudig kunnen vinden en zich erop kunnen abonneren via hun favoriete podcastapp. Hoewel je de audiobestanden in principe op een online opslagplaats kun zetten, zoals cloudopslag of webruimte, vereist dit het zelf creëren van een rss-feed 2.0 met specifieke parameters. Dit heb je nodig voor de koppeling met andere platforms en zogeheten podcast directories. Daar vertellen we zo meer over.
Je server byterange moet ook verzoeken kunnen verwerken, eventueel in combinatie met adaptieve streamingtechnologieën, zoals HLS (HTTP Live Streaming).
Het is daarom aan te raden een hostingplatform te gebruiken dat specifiek op podcasting is gericht. Er zijn verschillende opties, zoals PodBean, Fusebox, Captivate, Simplecast en Buzzsprout. Zulke platforms bieden vaak extra diensten; onder meer eenvoudige koppelingen naar podcastdirectories, analyse en statistieken, mogelijkheden voor monetisatie en ondersteuning bij marketing en promotie.
Linkjes:
Buzzsprout
Buzzsprout is een gebruiksvriendelijk platform en prima geschikt als voorbeeld. Het biedt een gratis optie met tot twee uur upload per maand, met een retentie van maximaal negentig dagen. Ook zijn er betaalde abonnementen, vanaf 12 dollar per maand, met meer mogelijkheden.
Selecteer om te beginnen Get Started Free, registreer je en klik je op Create My Podcast. Kies voor I’m a New Podcaster en voer een passende titel en omschrijving in. Bevestig met Done. Let’s start podcasting. Voor het uploaden van een aflevering, klik je op Upload a New Episode en selecteer je het audiobestand van je podcast.
Voeg een titel en beschrijving toe voor deze aflevering. Je kunt hier ook een footer en een bijbehorende afbeelding (podcastartwork) uploaden, eventueel via een directe link naar de online dienst Canva. Onderaan is er een link voor extra informatie, zoals artiestgegevens en metatags. Kies voor Publish Immediately (of eventueel Schedule for Future) en bevestig met Save Episode Details. Je podcast is nu te vinden bij Episodes en staat online. Met Upload a New Episode kun je meer afleveringen toevoegen.
Directories
Op het tabblad Players van Buzzsprout kun je de code vinden om je podcast op je website of blog te plaatsen. Om je podcast ook toegankelijk te maken via verschillende podcastdiensten en -apps, moet je de rss-feed delen met podcastdirectories.
Hoewel je dit handmatig kunt doen bij elke dienst, vereenvoudigt een platform als Buzzsprout dit proces. Je kunt de rss-feed van je podcast bekijken bij Podcast Info en dan RSS Feed. Klik eventueel ook even op de url en kies Paginabron bekijken in je browser, maar dit is niet noodzakelijk. Ga in plaats naar het tabblad Directories, waar je een lijst vindt met diensten, zoals Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts en iHeartRadio. Klik op Get Listed bij de gewenste directory en volg de instructies.
Voor Apple Podcasts klik je op Get Listed en vervolgens op Launch Apple Podcasts Connect Website. Log in met je Apple ID of maak er gratis een aan. Je RSS Feed URL verschijnt dan automatisch. Klik op Add, vul de gevraagde gegevens in en druk op Publish. Na goedkeuring wordt je podcast opgenomen en verschijnt ook de knop Listed naast Apple Podcasts in het tabblad Directories, inclusief een link naar je podcast-aflevering.
Online productie
Het online produceren van podcasts is een handig alternatief voor als je met meerdere personen werkt die niet fysiek kunnen samenkomen. Je hebt nog steeds een goede microfoon en een geschikte ruimte nodig. Een online studio, zoals die van Adobe Podcast, biedt mogelijkheden voor opnemen, bewerken en optimaliseren direct vanuit je browser. Je vindt Adobe Podcast via https://podcast.adobe.com. Er is alleen helaas een wachtlijst. Alternatieven zijn Spotify for Podcasters (voorheen Anchor), PodBean, Riverside en Zencastr. De laatste is vooral handig bij het doen van interviews.
Riverside biedt uitgebreide opties voor audio en video. Maak een account aan, vul je profiel in en kies voor Upload recording of Go to studio. Geef toestemming voor het gebruik van je microfoon (en camera) en bevestig met Join Studio. Riverside neemt lokaal op en uploadt je audio vervolgens naar de online studio. Bekijk je opnamen via View Recordings. De betaalde versie (15 dollar per maand) biedt extra’s, zoals het verwijderen van watermerken, meerdere deelnemers en de mogelijkheid om live te streamen naar verschillende platforms en sociale media.