ID.nl logo
Wat is jouw verhaal? Zo creëer je een podcast
© J.R
Huis

Wat is jouw verhaal? Zo creëer je een podcast

Je hebt boeiende verhalen die je graag wilt delen met anderen. Zit schrijven niet in je bloed, maar is vertellen wel helemaal je ding? Maak er dan audioverhalen van en zorg dat iedereen je podcasts makkelijk kan vinden.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je een audiopodcast kunt maken, wat je daarvoor nodig hebt en hoe je het de wereld instuurt:

  • Waar wil je je podcast publiceren?
  • Zoek informatie op over je onderwerp of laat een chatbot je helpen
  • Kies een goede microfoon
  • Zorg voor een stabiele internetverbinding
  • Kies voor goede opnamesoftware

Lees ook: De beste producten voor een grandioos geluid in je thuisstudio

In 2024 bestaat de podcast alweer twintig jaar. De term ‘podcast’ is een combinatie van Apples draagbare mediaspeler iPod en ‘broadcast’, dat uitzenden betekent. Een podcast is een reeks digitale audiobestanden die de luisteraar kan downloaden of streamen. Tegenwoordig omvatten podcasts ook vaak videobeelden. Dit worden ‘videopodcasts’ of kortweg ‘vodcasts’ noemt. In dit artikel richten we ons op het maken en verspreiden van audiopodcasts. Veel van de beschreven stappen zijn ook van toepassing op vodcasts. We gaan alleen niet verder in op de specifieke video-elementen.

Voor wie nieuw is met podcasts, leggen we eerst uit waar je deze vindt. Het is namelijk nuttig om vertrouwd te raken met het medium voordat je er zelf aan begint. Daarna behandelen we het productieproces: de voorbereiding, de benodigde materialen en tools en het opnemen van de podcast. Tot slot bespreken we hoe je je podcast online plaatst, zodat anderen je creaties gemakkelijk vinden en beluisteren. Er is dus wat werk aan de winkel. 

Criteria

Voordat je begint is het aan te raden om een breed scala aan podcasts te beluisteren. Dit gaat wellicht het makkelijkst via je smartphone. Er zijn hiervoor diverse apps beschikbaar. Let bij het kiezen voor een app op diverse aspecten, zoals de prijs, het gebruiksgemak, het aanbod en de zoekfunctionaliteit. Belangrijk is verder dat de app je in staat stelt je te abonneren op podcasts. Daarmee verschijnen nieuwe afleveringen automatisch.

Een limietinstelling voor opslag is nuttig om te voorkomen dat je apparaat snel vol raakt. Het is een plus als je een afspeellijst van favoriete podcasts kunt samenstellen. Audio-optimalisatiefunctionaliteiten, zoals het verbeteren van het stemgeluid of het overslaan van stiltes, zijn vaak ook handige extra’s.

Voorbeelden

Voor zowel iOS als Android is Pocket Casts een gratis optie. Deze app heeft een overzichtelijke interface. Hierop zie je direct op welke podcasts je bent geabonneerd en welke je al hebt beluisterd. Een goed alternatief voor iOS is Overcast; er is een gratis en een betaalde Premium-versie. Deze app ondersteunt slimme afspeellijsten en biedt de optie om korte clips van podcasts met medegebruikers te delen. Een andere sterke keuze is Downcast voor iOS, bekend om zijn uitgebreide functionaliteiten. Voor Android-gebruikers is er Podcast Addict, een gratis maar eenvoudige app. DoggCatcher (3,19 euro) biedt meer mogelijkheden.

Als je liever geen aparte app gebruikt, kun je terecht bij populaire muziekstreamingdiensten, zoals Spotify, Apple (Podcasts), Google (Podcasts) en Deezer. Deze diensten bieden zowel mobiele apps als web- of desktopversies, waardoor je podcasts ook eenvoudig via je pc kunt beluisteren. Verschillende van de genoemde mobiele apps hebben overigens ook een desktop- of webvariant.

Chatbots

Met een breed scala aan podcasts als inspiratiebron (je favoriete televisiestation en krant bieden ze vast ook aan), ben je nu klaar om zelf aan de slag te gaan. Belangrijk is dat je een duidelijk idee hebt van je onderwerp en doelgroep, vooral als je van plan bent meerdere afleveringen te maken.

AI-chatbots kunnen een waardevol hulpmiddel zijn bij het brainstormen, het ontwikkelen van verhaallijnen en het bedenken van titels. Platforms zoals ChatGPT, Copilot en Gemini (voorheen: Bard), geven je met gerichte prompts nuttige ideeën. Gemini is bijvoorbeeld bijzonder behulpzaam in het creëren van verhaallijnen voor opeenvolgende podcastafleveringen. Bij de volgende prompt gaf de chatbot ons meteen een bruikbare structuur, voor elke aflevering: “Ik wil een podcast maken over omgaan met je hond, zoals een goede verzorging, gezonde voeding, allerlei leervormen enzovoort. Ik voorzie een vijftal afleveringen, telkens van circa 15 minuten. Waarover kan ik het (nog) zoal hebben in deze podcastreeks?”.

Informatie

Chatbots kunnen inderdaad gebruikt worden voor het opzoeken van informatie, maar het is belangrijk om alert te zijn op onjuiste informatie (hallucinaties), bevooroordeelde informatie (bias) en auteursrechtenkwesties. Voor het raadplegen van betrouwbare bronnen zijn peer-reviewed bronnen aan te bevelen. Voor wetenschappelijke podcasts kan de plug-in ScholarAI nuttig zijn. Die biedt toegang tot een database van tweehonderd miljoen hoofdzakelijk Engelstalige artikelen. Dit is gratis tot vijfentwintig verzoeken per week voor betaalde versies van ChatGPT en Copilot.

Voor het overzichtelijk beheren van verzamelde informatie kun je diverse tools gebruiken. Microsoft OneNote, Evernote of Google Keep zijn populaire keuzes. Een onbekendere, maar handige app is TreeSheets. Dit is een wat eigenzinnige combinatie van een spreadsheet, tekstverwerker, takenplanner en mindmaptool.

Lees ook ons artikel over TreeSheets: TreeSheets: een kruising tussen het beste van Word en Excel

Zet je ook hier graag AI in? Bekijk dan zeker Notion AI. Daarmee kun je bestanden en gegevens van andere apps importeren, zoals Word, Evernote en Google Docs. En je kunt inhoud laten genereren, denk aan samenvattingen van verslagen, notities organiseren en data visualiseren.

Opzet

Je hebt nu alle benodigde informatie verzameld en deze in een logische structuur gegoten, mogelijk verdeeld over meerdere afleveringen. Nu is je script gereed om te worden omgezet in boeiende podcasts. Afhankelijk van je opzet zijn er diverse methoden en hulpmiddelen voor het productieproces.

Voor een solopodcast, waarbij één persoon spreekt, is offline werken aan te raden om internetproblemen te vermijden. Dit is ook mogelijk voor podcasts met meerdere sprekers, maar hier is online produceren vaak handiger. Doe je dit toch offline, dan raden we je voor een professioneel resultaat een audio-interface aan. Hieronder volgen enkele specifieke aanbevelingen voor je podcasthardware.

Benodigdheden

Voor een optimale podcastopname kies je een ruimte die goed is geïsoleerd, zodat je geen storende geluiden van buitenaf en een galm hebt. Je kunt eventueel geluidsabsorberende wandpanelen plaatsen. Het is essentieel dat je beschikt over een betrouwbare pc of laptop en over een kwalitatieve koptelefoon, bij voorkeur een met noise cancelling om imperfecties beter te horen.

Een goede microfoon is cruciaal. Overweeg een dynamische microfoon voor minder gevoeligheid en minimale vervorming bij hoge geluidsniveaus, of eventueel een condensatormicrofoon, als je vooral ook meer subtiele en hogere geluiden wilt opnemen. Op https://podcast.adobe.com vind je een handige Mic Check die verschillende geluidsaspecten controleert.

Voorbeelden van kwalitatieve, dynamische usb-microfoons zijn de Joby Wavo POD en de Sennheiser Profile Streaming Set, inclusief arm.

Een microfoonarm (vanaf circa 30 euro) is aan te raden voor nauwkeurige positionering, evenals een popfilter (tussen de 10 en 40 euro) om ongewenste plofgeluiden tijdens het spreken te onderdrukken.

Bij opnamen met meerdere personen is een audio-interface met multitrackrecording aan te bevelen. Hierop sluit je de nodige microfoons aan (met een xlr-connector), zodat je elke stem apart kunt beluisteren en bewerken. Voorbeelden zijn de Focusrite Scarlett 2i2 4th Gen (ongeveer 200 euro) en de duurdere Rode RODECaster Pro II (zo’n 670 euro).

Offline tools

Bij offline opnamen is het gebruik van goede opnamesoftware belangrijk. Professionele opties, zoals Adobe Audition of Avid Pro Tools Artist, zijn beschikbaar. Alleen deze abonnementen kunnen prijzig zijn. Gelukkig zijn er ook gratis alternatieven, zoals Ocenaudio, WavePad of het populaire Audacity. Met de laatste kun je eenvoudig audio bewerken, zoals trimmen, knippen en verplaatsen. Je kunt audio ook optimaliseren, bijvoorbeeld door klikgeluiden of ruis te verwijderen. Verder kun je diverse creatieve effecten toepassen.

Voor het exporteren van audio voor podcasts bevelen de makers van Audacity aan om mp3-codering met een constante bitrate-modus (CBR) te gebruiken. Voor alleen stemopnamen is mono voldoende, waarbij 96 kilobit per seconde kan volstaan. Is er ook muziek, dan is 192 kilobit per seconde in stereo aan te raden. Voor streaming valt 256 kilobit per seconde niet aan te bevelen.

Online extra’s

Heb je achtergrondmuziek of geluiden nodig, dan kun je hiervoor terecht bij diverse online collecties, zoals Freesound, Incompetech, ccMixter, Bensound en Free Music Archive. Houd er wel rekening mee dat sommige attributie vereisen of beperkingen hebben voor commercieel gebruik.

Je kunt ook de AI-audiogenerator Soundraw inzetten. Nadat je de lengte van de muziektrack, tempo, genre, stemming en thema hebt ingesteld, kun je al direct verschillende tracks beluisteren, of vergelijkbare muziek opvragen. Downloaden kan helaas alleen met een betaald abonnement, vanaf 16,99 dollar per maand. Voor stemopnamen kun je de gratis tool Enhance Speech van Adobe Podcast uitproberen. Die verbetert op basis van AI merkbaar de geluidskwaliteit. Ook wordt je opname van storende achtergrondgeluiden verlost. Je haalt het resultaat op als wav-bestand. Er zijn gratis convertors die je audio vervolgens naar mp3 kunnen omzetten, zoals VSDC Free Audio Converter.

Hosting

Nu je een of meer podcastafleveringen klaar hebt, is de volgende stap deze online beschikbaar maken. Je wilt dat luisteraars ze eenvoudig kunnen vinden en zich erop kunnen abonneren via hun favoriete podcastapp. Hoewel je de audiobestanden in principe op een online opslagplaats kun zetten, zoals cloudopslag of webruimte, vereist dit het zelf creëren van een rss-feed 2.0 met specifieke parameters. Dit heb je nodig voor de koppeling met andere platforms en zogeheten podcast directories. Daar vertellen we zo meer over.

Je server byterange moet ook verzoeken kunnen verwerken, eventueel in combinatie met adaptieve streamingtechnologieën, zoals HLS (HTTP Live Streaming).

Het is daarom aan te raden een hostingplatform te gebruiken dat specifiek op podcasting is gericht. Er zijn verschillende opties, zoals PodBean, Fusebox, Captivate, Simplecast en Buzzsprout. Zulke platforms bieden vaak extra diensten; onder meer eenvoudige koppelingen naar podcastdirectories, analyse en statistieken, mogelijkheden voor monetisatie en ondersteuning bij marketing en promotie.

Buzzsprout

Buzzsprout is een gebruiksvriendelijk platform en prima geschikt als voorbeeld. Het biedt een gratis optie met tot twee uur upload per maand, met een retentie van maximaal negentig dagen. Ook zijn er betaalde abonnementen, vanaf 12 dollar per maand, met meer mogelijkheden.

Selecteer om te beginnen Get Started Free, registreer je en klik je op Create My Podcast. Kies voor I’m a New Podcaster en voer een passende titel en omschrijving in. Bevestig met Done. Let’s start podcasting. Voor het uploaden van een aflevering, klik je op Upload a New Episode en selecteer je het audiobestand van je podcast.

Voeg een titel en beschrijving toe voor deze aflevering. Je kunt hier ook een footer en een bijbehorende afbeelding (podcastartwork) uploaden, eventueel via een directe link naar de online dienst Canva. Onderaan is er een link voor extra informatie, zoals artiestgegevens en metatags. Kies voor Publish Immediately (of eventueel Schedule for Future) en bevestig met Save Episode Details. Je podcast is nu te vinden bij Episodes en staat online. Met Upload a New Episode kun je meer afleveringen toevoegen.

Directories

Op het tabblad Players van Buzzsprout kun je de code vinden om je podcast op je website of blog te plaatsen. Om je podcast ook toegankelijk te maken via verschillende podcastdiensten en -apps, moet je de rss-feed delen met podcastdirectories.

Hoewel je dit handmatig kunt doen bij elke dienst, vereenvoudigt een platform als Buzzsprout dit proces. Je kunt de rss-feed van je podcast bekijken bij Podcast Info en dan RSS Feed. Klik eventueel ook even op de url en kies Paginabron bekijken in je browser, maar dit is niet noodzakelijk. Ga in plaats naar het tabblad Directories, waar je een lijst vindt met diensten, zoals Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts en iHeartRadio. Klik op Get Listed bij de gewenste directory en volg de instructies.

Voor Apple Podcasts klik je op Get Listed en vervolgens op Launch Apple Podcasts Connect Website. Log in met je Apple ID of maak er gratis een aan. Je RSS Feed URL verschijnt dan automatisch. Klik op Add, vul de gevraagde gegevens in en druk op Publish. Na goedkeuring wordt je podcast opgenomen en verschijnt ook de knop Listed naast Apple Podcasts in het tabblad Directories, inclusief een link naar je podcast-aflevering.

Online productie

Het online produceren van podcasts is een handig alternatief voor als je met meerdere personen werkt die niet fysiek kunnen samenkomen. Je hebt nog steeds een goede microfoon en een geschikte ruimte nodig. Een online studio, zoals die van Adobe Podcast, biedt mogelijkheden voor opnemen, bewerken en optimaliseren direct vanuit je browser. Je vindt Adobe Podcast via https://podcast.adobe.com. Er is alleen helaas een wachtlijst. Alternatieven zijn Spotify for Podcasters (voorheen Anchor), PodBean, Riverside en Zencastr. De laatste is vooral handig bij het doen van interviews.

Riverside biedt uitgebreide opties voor audio en video. Maak een account aan, vul je profiel in en kies voor Upload recording of Go to studio. Geef toestemming voor het gebruik van je microfoon (en camera) en bevestig met Join Studio. Riverside neemt lokaal op en uploadt je audio vervolgens naar de online studio. Bekijk je opnamen via View Recordings. De betaalde versie (15 dollar per maand) biedt extra’s, zoals het verwijderen van watermerken, meerdere deelnemers en de mogelijkheid om live te streamen naar verschillende platforms en sociale media.

▼ Volgende artikel
Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt
© DigitalGenetics | Adobe Stock
Energie

Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt

Door de stijgende energieprijzen en het verdwijnen van de salderingsregeling moeten we meer dan ooit op ons verbruik letten en bewuster om moeten gaan met het gebruik van elektrische apparaten. Dat is niet altijd even makkelijk, want hoe weet je nu hoeveel energie elk apparaat verbruikt? In dit artikel nemen we je mee door de lijst van apparaten die meer verbruiken dan je denkt.

🔌 Na het lezen van dit artikel weet je welke apparaten in huis je meer geld kosten dan je denkt en hoe het zit met energielabels. Weten welke duurzame maatregelen je nog meer kunt treffen voor jouw woning? Lees dan Energieneutraal wonen, kan ik dat ook?

Check altijd het energielabel

Als het tijd is om een apparaat in huis te vervangen, werp dan in de winkel eerst een blik op het energielabel. Dat zegt namelijk alles over het stroomverbruik. Wil je nog zeker een paar jaar door met het huidige apparaat, dan is het slim om te kijken hoe je er zuiniger mee om kunt gaan. Bijvoorbeeld door naar de instellingen van de standby-stand te kijken of het door apparaat alleen aan te zetten op momenten dat je minder energiekosten betaalt. Dat kan je echt tientallen euro’s schelen.

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een apparaat is. Een A+++-label is het zuinigst, label G het minst zuinig. Het energielabel is er voor wasmachines, drogers, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen, maar zal aan steeds meer apparaten worden toegevoegd. Bekijk hier een uitgebreide uitleg over de energielabels.

©Lenti Hill - stock.adobe.com

1. Kokendwaterkraan - 138 euro per jaar

Tuurlijk, zo'n kraan is erg handig en als je hem eenmaal hebt, dan wil je nooit meer zonder. Dat zo'n Quooker-kraan ervoor zorgt dat je direct heet water krijgt. Maar, het addertje onder het gras is wel dat die kraan niet alleen het water kookt, maar ook op temperatuur moet houden. Dat kost energie. Een voorbeeld: een gezin van drie personen gebruikt gemiddeld zo’n 10 liter kokend water per dag via een Quooker. Om dit water te verwarmen, is jaarlijks ongeveer 423 kWh aan energie nodig (bron: ANWB Energie) . Daarnaast kost het op temperatuur houden van het water nog eens 87,5 kWh per jaar. Dit komt neer op een totaal energieverbruik van 511 kWh per jaar. Stel dat je een energiecontract hebt waarbij je gemiddeld € 0,27 cent per kWh betaalt, dan kost die Quooker je 138 euro per jaar.

Tóch een kokendwaterkraan in huis?

Hier vind je de nieuwste modellen voor de beste prijs!

2. Wifi-versterker - 32 euro per jaar

Overal goede wifi in huis is een must, zeker als je veel thuiswerkt en veelgebruikers in huis hebt. Zitten er op strategische plekken in huis wifi-versterkers of repeaters in de stopcontacten? Dan zitten deze er doorgaans de hele tijd in en dat kost je meer geld dan je misschien denkt. De gemiddelde wifi-versterker – je hebt ze met verschillende wattages – verbruikt jaarlijks 88 kWh. Dat kost je per jaar dus ongeveer 32 euro.

Andere repeater nodig?

Kijk hier voor een paar hele mooie deals!

Verbruik uitrekenen

Hoe weet je nu hoeveeel energie een apparaat verbruikt? Dat kun je uitrekenen als je beschikt over het vermogen in Watt (W) van het apparaat. Dat wattage wordt meestal genoemd in de specificaties onder Stroomverbruik. Bij vergelijkingssites zoals Kieskeurig.nl vind je die informatie ook terug:

Omdat energie vaak in kilowatt (kW) wordt gemeten, moet je Watt eerst omrekenen: 1 kilowatt (kW) = 1000 Watt (W).

Bijvoorbeeld: Een stofzuiger van 900 Watt is hetzelfde als: 900 ÷ 1000 = 0,9 kW.

Om te weten hoeveel energie een apparaat verbruikt, gebruik je deze formule: Energieverbruik (kWh) = Hoeveel uur je het gebruikt (h) x Vermogen in kW

Bijvoorbeeld: Als je een stofzuiger van 0,9 kW elke week 2 uur gebruikt: 0,9 x 2 = 1,8 kWh per week.

3. Grote televisie

Wist je dat het stroomverbruik van een televisie afhankelijk is van het formaat van het scherm? Een 65inch-televisie verbruikt bijvoorbeeld twee keer zo veel stroom als een 43inch-exemplaar met hetzelfde energielabel. Jouw thuisbioscoop kost je daardoor misschien heel wat meer dan je dacht.

Lees ook: Dit zijn de 15 beste televisies van 2024

Vooral de resolutie van het scherm maakt veel uit voor het verbruik. Grotere beeldschermen hebben een hogere resolutie om een scherp beeld te krijgen, zoals een 4K- of zelfs 8K-resolutie. 8K-televisies verbruiken flink meer energie dan een 4K-televisie die net zo groot is.

Bij televisies wordt om die reden ook vaak het stroomverbruik apart vermeld voor zowel de SDR- als de HDR-video. In dit geval staat SDR voor Standard Dynamic Range met een resolutie van 1080p en HDR voor 4K-content.

Een grote televisie gebruikt meer dan een kleine, en ook de beeldkwaliteit bepaalt hoeveel energie wordt verbruikt, zoals hier op dit label is te zien. bij SDR-gebruik (1080p) krijgt deze Hisense-tv dus een energielabel E, terwijl de HDR-stand goed is voor energielabel G, een stuk minder zuinig dus.

©Casa imágenes - stock.adobe.com

4. Extra koelkast

Heb jij een extra koelkast in de garage of bijkeuken omdat de inbouwkoelkast eigenlijk te klein is of omdat hamsteren je hobby is? Dan gaat het vaak om een ouder exemplaar met een energielabel dat richting de G gaat en dat slurpt energie.

Kies in de plaats daarvan voor één grotere koelkast en bekijk kritisch naar wat je er allemaal in stopt: jouw voorraad frisdrank kun je prima bewaren op een andere plek en pas koelen als de vorige fles bijna op is. Wil je de tweede koelkast toch houden, zet hem dan alleen aan als je ‘m gaat gebruiken, bijvoorbeeld rond de periode dat je (veel) eters verwacht of een dinertje hebt georganiseerd.

Nieuwe zuinige koelkast nodig?

Bekijk ze op Kieskeurig.nl

5. Gaming-pc’s

Heb je gamers in huis of ben je zelf ook niet vies van een potje Fortnite op z'n tijd? Dan kan al dat gegame jouw energierekening naar serieuze hoogten brengen. Vooral game-pc's zijn echte energieslurpers: het jaarverbruik zo'n machine komt gemiddeld per jaar – inclusief monitor – uit op ongeveer 1.400 kWh. En dat staat gelijk aan het energieverbruik van drie koelkasten. Staat er een Xbox of PlayStation te loeien in huis, dan verbruikt deze tussen de 150 en 160 watt per uur. Game je 3 uur per dag, dan zit je per jaar zo aan de 70 euro.

Tip! Door de spelcomputer in de slaapmodus te zetten, bespaar je veel geld. Nog beter is het om hem helemaal uit te schakelen als je ‘m niet gebruikt.

Toch lekker gamen?

Hier vind je de dikste pc's voor de beste prijs!

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000-serie handstomer
© Philips
Gezond leven

Consumenten testen: de Philips 5000-serie handstomer

Op zoek naar een snelle en gemakkelijke manier om kleding er verzorgd uit te laten zien zonder gedoe met strijkplanken of zware strijkijzers? De Philips 5000-serie handstomer biedt een gebruiksvriendelijke oplossing die is ontworpen voor gemak en snelheid. De bevindingen van het Review.nl Testpanel tonen aan dat dit apparaat geliefd is bij een breed publiek.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

Het ontwerp van de Philips 5000-serie handstomer (STH5020/40) is een van de sterkste punten volgens onze testers. Dankzij een laag gewicht en een ergonomische vorm ligt het apparaat prettig in de hand en is het eenvoudig te gebruiken, zelfs voor langere sessies. Het compacte formaat maakt het bovendien een ideale metgezel voor op reis. Meerdere testers, waaronder Manonv, prezen dat aspect: "Hoe handig is deze stomer voor op reis! Hij warmt binnen 30 seconden op en stoomt kreukels er makkelijk uit, zelfs als je kleding op een hanger blijft hangen."

Daarnaast benadrukken testers het intuïtieve gebruiksgemak. Het apparaat is direct na het inschakelen klaar voor gebruik en heeft geen ingewikkelde instellingen. Dat maakt 'm geschikt voor zowel ervaren gebruikers als nieuwkomers als het aankomt op handstomers. Toch werd er door sommige testers, zoals MandyK, opgemerkt dat het snoer wat langer had mogen zijn om volledige bewegingsvrijheid te bieden.

©Philips

Prestaties: snelheid en resultaat

Wat betreft prestaties maakt deze handstomer indruk met zijn vermogen om kledingstukken snel op te frissen. Het apparaat biedt twee standen: Eco voor een energiezuinige stoomproductie en Max voor intensere toepassingen. Tester Saliziia benadrukte de flexibiliteit van de standen: "De Eco-stand werkt fijn voor lichte opfrissingen, maar de Max-stand is een uitkomst bij hardnekkige kreukels. Het is geen vervanging voor een strijkijzer, maar het komt aardig in de buurt."

De testers waren vooral te spreken over de snelheid waarmee het apparaat zijn werk doet. Binnen 30 tot 35 seconden is het apparaat volledig opgewarmd en klaar voor gebruik, wat ideaal is voor wie weinig tijd heeft. Het verwijderen van lichte kreukels is zo gepiept en zelfs stoffen met details, zoals ruches en plooien, worden snel gladgemaakt dankzij de verstelbare stoomkop. Hoewel dikkere stoffen zoals jeans of zware gordijnen minder gemakkelijk glad worden, zijn de meeste testers het erover eens dat het apparaat uitblinkt in alledaags gebruik.

“Binnen 35 seconden is hij klaar voor gebruik. Ideaal voor een snelle touch-up!”

- Ilse de Haas

Flexibiliteit en accessoires

Deze handstomer van Philips onderscheidt zich door zijn veelzijdigheid en de meegeleverde accessoires, zoals een handschoen en een extra waterreservoir. De verstelbare kop maakt het mogelijk om kleding in verschillende posities te stomen, zowel hangend als liggend. Tester Bentesara kon dat wel waarderen: "De verstelbare kop maakt het richten van de stoom veel makkelijker, vooral bij kledingstukken met lastige hoeken of details."

De handschoen, bedoeld om de handen te beschermen tegen de hete stoom, wordt door veel testers als handig ervaren, hoewel de grootte van de handschoen wel tegenvalt. Ilse de Haas merkte op: "De handschoen is aan de grote kant, waardoor je wat grip verliest tijdens het stomen, maar gelukkig is het niet per se nodig om hem te gebruiken." Het extra waterreservoir bleek voor veel testers een welkome toevoeging, omdat je nu meerdere kledingstukken kunt stomen zonder tussendoor bij te hoeven vullen.

©Philips

Vormgeving en duurzaamheid

Het design van de Philips 5000-serie is modern en strak, maar over de kleur waren de meningen verdeeld. Terwijl sommigen, zoals Rocky1998, het ontwerp prachtig vonden, gaf tester MandyK aan dat de echte kleur wel een beetje tegenviel in vergelijking met de afbeelding op de verpakking. Desondanks werden het compacte formaat en de robuuste afwerking door bijna iedereen gewaardeerd. Clemens benadrukte het gemak van opbergen: "Het apparaat is licht en compact, waardoor hij makkelijk in een kast of koffer past."

Wat betreft duurzaamheid scoort de handstomer hoog. De testers merkten op dat het apparaat stevig aanvoelt en bestand lijkt tegen intensief gebruik.


✅ Pluspunten

  • Snel opwarmen: Binnen 30 seconden gebruiksklaar

  • Compact en licht: Gemakkelijk mee te nemen en op te bergen

  • Flexibel: Geschikt voor hangende en liggende kledingstukken

  • Veiligheid: Handschoen beschermt tegen hete stoom

  • Eco- en Max-standen: Aanpasbaar aan verschillende stofsoorten en kreukels

❌ Minpunten

  • Minder effectief bij zware stoffen: Beperkte werking bij dikke stoffen of diepe kreukels

  • Kort snoer: Beperkt de bewegingsvrijheid

  • Grootte van de handschoen: Niet voor iedereen comfortabel

  • Klein waterreservoir: Sneller bijvullen bij intensief gebruik


Conclusie

Met een gemiddelde score van een 8,2 overtuigt de Philips 5000-serie handstomer als een veelzijdige oplossing voor het snel opfrissen van kleding. Het apparaat biedt snelheid, gebruiksgemak en flexibiliteit, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die tijd willen besparen en toch netjes voor de dag willen komen. Tester Joyce vat de algemene ervaring samen: "Het is geen vervanging voor een strijkijzer, maar het werkt perfect voor een snelle opfrisbeurt en haalt lichte kreukels moeiteloos weg."

Hoewel het apparaat enkele beperkingen heeft, zoals de effectiviteit bij dikkere stoffen en de grootte van de handschoen, wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. Voor dagelijks gebruik of als reisgenoot is deze Philips-handstomer een waardevolle toevoeging aan elke garderobe.

De uitgebreide reviews van het Review.nl Testpanel lees je hier!