Review: Sonos Play:5

© CIDimport

Review: Sonos Play:5

Geplaatst: 19 januari 2016 - 07:14

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:49

Redactie ID.nl

De concurrentie op het gebied van streaming audio wordt steeds feller. Het was dus hoog tijd voor Sonos om het topmodel – de Play:5 – een opknapbeurt te geven.

Sonos heeft niets veranderd aan de naam die het apparaat in 2009 al kreeg: hij heet nog altijd Play:5, zonder toevoeging of iets dergelijks. Voor de rest is het echter een compleet ander apparaat geworden. De behuizing is niet langer van metaal maar van plastic en de fysieke knoppen bovenop zijn vervangen door capacitieve exemplaren, die dus, net zoals een aanraakscherm, reageren op contact met de huid. Achterop is ook de baspoort weggelaten. In zijn geheel is de nieuwe Play:5 dikker dan de oude. Dit is gedaan om een zo groot mogelijke klankkast te kunnen maken voor de laagweergave. Installatie gaat nog altijd even soepel als anders, al gaat het nu wel subtiel anders. De app zelf is niet altijd even overzichtelijk. De equalizer-instellingen zitten bijvoorbeeld overdreven diep in de menustructuur verborgen.

Groter dan hij lijkt

De Play:5 is met geen mogelijkheid klein te noemen. Toch lijkt hij relatief klein zodra hij muziek gaat afspelen; het geluid lijkt namelijk uit een veel grotere speaker afkomstig te zijn, zó veel body heeft het. Uit de doos zijn we niet enorm te spreken over de afstelling. Met name de Loudness-instelling in de equalizer maakt de weergave in het algemeen veel te laag. Dit is uiteraard deels persoonlijk, maar het is met deze instellingen vrijwel onmogelijk om een nummer te vinden dat niet in minder of meerdere mate dreunt. Schakelen we deze functie echter uit, dan komt er een voortreffelijk geluidsbeeld naar voren, waar vrijwel niets op aan te merken valt. Staat de speaker op een plek die akoestische uitdagingen met zich meebrengt, dan is het tegenwoordig met TruePlay mogelijk om het geluid van de speaker aan te passen aan de specifieke omstandigheden. Vooralsnog is deze app echter alleen nog maar beschikbaar voor iOS.

Conclusie

Imposante speaker met een nog imposanter geluid, ook als de rauwe randjes er wat vanaf gehaald zijn.

Pluspunten:

Eenvoudige installatie, extreem veel body in het geluid, veel definitie, TruePlay

Minpunten:

Dreunt te veel bij standaardinstellingen, hoge prijs

Adviesprijs: € 579,–

Voor meer informatie: www.sonos.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten