Review: Samsung M3, M5 en M7

Review: Samsung M3, M5 en M7

Hifi

Geplaatst: 27 september 2015 - 11:21

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:43

Fabrikanten verwachten veel van multiroom-audiosystemen. Audiomerken zoals Sonos en Raumfeld doen dit al geruime tijd, maar recent zien we ook een ander soort fabrikant met dit soort speakers komen. De Music Flow-producten van LG hebben we hier al eens eerder besproken. Ook dat andere Koreaanse bedrijf, Samsung, ziet er wel brood in. Wij hebben de M3, M5 en M7 getest.

Vormgeving

De speakers die we hier bespreken worden her en der ook aangeduid als Shape M3, M5 en M7. Dat is niet voor niets, want de vormgeving springt meteen in het oog. Ze hebben een wigvormige constructie. Dat is op zich slim gedaan, want zo staan de afzonderlijke speakerdrivers al een beetje zo opgesteld dat niet al het geluid recht naar voren wordt uitgestuurd. Echt fraai vinden we de rest van de vormgeving niet, maar dat moet iedereen uiteraard voor zichzelf bepalen. De knoppen die erop zitten, zijn capacitief, wat inhoudt dat ze niet fysiek ingedrukt worden; ze reageren net zoals een aanraakscherm op contact met de huid van een vinger.

Mogelijkheden

De mogelijkheden die de M3, M5 en M7 bieden, zijn behoorlijk uitgebreid. Allereerst als het gaat om de plaatsing. U kunt de speakers gewoon plat neerzetten, maar ook ophangen of met de meegeleverde beugel rechtop zetten. Het is uiteraard de bedoeling dat u de luidsprekers draadloos verbindt (op 2,4 of 5 GHz) met het thuisnetwerk of met de los leverbare Multiroom Hub. Er zit echter ook een vaste netwerkaansluiting op, mocht dit nodig zijn. Verder is er voorzien in nfc en bluetooth, als u een smartphone, tablet of laptop via die weg wilt verbinden. Handig als u bezoek hebt dat even iets wil laten horen en u ze geen toegang wilt geven tot uw draadloze netwerk. De grootste van de drie (de M7) heeft verder als enige nog een 3,5 mm-aansluiting, waarop u externe afspeelapparaten aan kunt sluiten. De usb-aansluiting op de speakers zit er puur op voor servicedoeleinden, met name het handmatig updaten van de firmware. Dat gaat normaal gesproken overigens gewoon draadloos en automatisch.

Streamingdiensten

Een van de voornaamste gebruiksdoelen van speakers zoals deze is het afspelen van streaming audio van diensten in de cloud. Deze set multiroom-luidsprekers ondersteunt er zeer veel, van Spotify en Deezer tot Napster en Juke. En dat zijn er nog maar een paar. De verbinding tussen dat soort diensten en de speakers wordt gelegd via wifi en smartphone, tablet of computer is niet meer dan een afstandsbediening.

App

Bij een multiroom-systeem hoort een app. Samsung heeft deze lekker overzichtelijk gemaakt en voorzien van een fris kleurtje dat het midden houdt tussen blauw en groen. Inmiddels werkt die app in combinatie met de speakers uitstekend. Het is mogelijk om speakers te groeperen en ze zelfs in surround te zetten, voor het geval u gebruikmaakt van de TVSoundConnect-functie van de speakers. Hiervoor moet u echter wel een Multiroom Hub hebben.

Geluidskwaliteit

Over de geluidskwaliteit van de luidsprekers kunnen we kort zijn. Van de M3 en de M7 is die goed tot zeer goed, de M5 klinkt wat dof en gedempt. Van de twee goed presterende modellen, zet met name de M3 een geluidsbeeld neer dat zijn formaat overstijgt. Mocht u niet helemaal tevreden zijn over de verdeling van hoog, midden en laag, dan kunt u dit middels de equalizer in de app bijregelen. Dat laatste zien we ook niet vaak bij dit type speakers.

Conclusie

Over het algemeen uitstekende set multiroom-speakers, met een fijne app en veel ondersteunde streaming-diensten. Met name de M3 en de M7 zijn absoluut aanraders.

Pluspunten:

Veelzijdig, uitstekende geluidskwaliteit (M3 en M7), fijne app.

Minpunten:

M5 blijft wat achter qua geluidskwaliteit.

Adviesprijs: € 199,– (M3), € 299,– (M5), € 399,– (M7)

Voor meer informatie: www.samsung.nl

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000