Films streamen van nas naar tv of andere device

© PXimport

Films streamen van nas naar tv of andere device

Geplaatst: 30 september 2020 - 06:38

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Edmond Varwijk

Streamingdiensten zijn allang niet meer op één hand te tellen. Een ruim aanbod dus, maar je zult dan altijd zien dat die ene film of serie die jij wilt kijken, niet bij jouw aanbieder te vinden is. In dit artikel leggen we dan ook uit hoe het films streamen vanaf een nas werkt.

Voordat je de nas als mediaserver inzet, is er een aantal zaken om te controleren en bepalen. De eerste is de ondersteuning van mediaservices zoals DLNA en UPnP. Dit zijn protocollen voor het delen van digitale media, en services die door een groot aantal (maar niet álle) nas-apparaten worden ondersteund. De grote merken ondersteunen deze zonder meer.

Behalve een nas met DLNA en UPnP zijn ook een of meer mediaspelers nodig. Dat kan een tv zijn met een netwerkaansluiting, maar ook een smartphone of tablet. Het zijn de apparaten waarop je de media wilt afspelen. Sommige van deze apparaten doen dat standaard, andere hebben extra software nodig of een add-on als een Google Chromecast.

In deze workshop gebruiken we zoveel mogelijk standaard functionaliteit en software van de verschillende nas-fabrikanten. Bij Synology gaan we hiervoor naar Package Center en kiezen Alle pakketten / Multimedia. Hier vind je de Media Server, Audio Station en Video Station. De eerste is voldoende om mediacontent van de nas naar een UPnP/DLNA-apparaat zoals veel televisies en stereosystemen te streamen. Het is wel een hele kale ervaring. Daarom gaan we aan de slag met Video Station.

Synology Video Station instellen

Start Video Station. Video Station opent in een extra tabblad van de webbrowser, het is ook echt een aparte service op de nas. Doorloop de introductiewizard die een en ander vertelt over de mogelijkheden van het pakket. Video Station werkt met bibliotheken: het indexeert de mappen op de nas en neemt de bestanden die daar staan op in de mediabibliotheek. Het kent standaard drie soorten media: films, tv-shows en zelfgemaakte video’s.

Belangrijk is de formaten te koppelen aan de juiste mappen op de nas, namelijk die mappen waar de mediabestanden staan. Tijdens de installatie heeft Video Station hiervoor zelf al de map video aangemaakt. Plaats de muis in het overzicht boven de categorie Film en klik dan rechts op het map-symbool. Je kunt nu een map toevoegen. Klik op Selecteren en selecteer de map video. Klik dan op OK. Wil je zelf een bibliotheek toevoegen, klik dan op het plusteken in het hoofdscherm en voeg de categorie toe. Koppel ook hier daarna een map aan. Deze kun je aanmaken via File Station.

Kopieer nu je eigen films naar de nas. Dat kan vanuit de Verkenner naar de map \\<ip-adres-nas>\video of door in te loggen op de webbrowser van de nas en via File Station de films te uploaden in de juiste map. Zodra er content wordt toegevoegd, zal Video Station deze indexeren en de bijbehorende meta-informatie van internet halen. De informatie in Video Station wordt hiermee verrijkt.

© PXimport

Om de films te bekijken, installeer je op je smartphone of tablet de DS Video-app van Synology. Start de app en verbindt deze met de nas door het ip-adres, de gebruikersnaam en het wachtwoord van een gebruiker op te geven. In de app vind je verschillende manieren om door de mediabibliotheken te browsen. Het kan op soort media zoals films of tv-shows, maar ook door de meest recent toegevoegde films te bekijken. Selecteer een film en klik op afspelen om de weergave te starten.

Video afspelen op tv of Chromecast

Wil je de video niet afspelen op je smartphone of tablet, maar op een echte tv, dan moet je die verbinden met de mediaserver. Heb je een smart-tv met een ingebouwde speler, dan zal die de mediaservice in het netwerk ontdekken en kun je de films en video’s soms al direct afspelen. In andere gevallen is een streaming-apparaat als een Chromecast nodig. Klik dan in de app op de smartphone of tablet, op het tv-symbool naast de zoekfunctie, rechtsboven in het venster van DS Video. Je ziet nu een overzicht van alle streaming-mediaspelers in het netwerk en selecteert het apparaat waar je de film op wilt weergeven.

DS Video fungeert als een afstandsbediening voor de weergave op het andere apparaat. Je kunt de film starten, stoppen, pauzeren en ook het volume regelen. De weergave op de speler is ‘sticky’, dat wil zeggen dat DS Video deze blijft gebruiken tot je de weergave terugzet naar de smartphone of tablet zelf of kiest voor een ander weergave-apparaat. Via de knop CC kun je de ondertiteling selecteren en bijvoorbeeld op Dutch zetten.

Qnap en Plex

Heb je een QNAP-nas, dan is de werking in essentie gelijk aan die bij de Synology, alleen is de keuze van mediaservices en apps bij QNAP veel groter. De Multimedia Console is de centrale plek voor het beheren van de mediaservices zoals Video en PhotoStation, de DLNA Media Server en de mediabibliotheken, en ook de instellingen voor het transcoderen en het genereren van miniaturen.

© PXimport

Is de Multimedia Console nog niet geïnstalleerd, installeer die dan uit App Center en schakel de service in. Voeg daarna de mediaservices toe via het tabblad Multimedia App Suite. Vergeet ook de CodexPack niet voor verbeterde transcodering.

Behalve de standaardsoftware van QNAP en Synology kun je er ook voor kiezen een mediaserver van een andere partij te gebruiken. Vooral Plex is populair omdat het behalve een zeer gebruiksvriendelijke interface met veel geavanceerde opties, ook erg goede apps heeft voor bijna elk platform. Wil je maximaal gebruikmaken van Plex, dan is een abonnement nodig, maar met de gratis versie die je als package op de nas installeert, kun je ook al heel veel doen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000