Nooit meer zadelpijn? Dit moet je weten over fietszadels!

© zefart - stock.adobe.com

Nooit meer zadelpijn? Dit moet je weten over fietszadels!

Geplaatst: 31 januari 2023 - 08:31

Aangepast: 19 februari 2023 - 19:19

Redactie ID.nl

Te hard, te zacht, te breed, te smal: wanneer je niet het juiste fietszadel hebt, fiets je een stuk minder lekker. Wil je nooit meer last hebben van zadelpijn? ID.nl geeft je tips en informatie waarmee je een zadel kunt vinden dat helemaal bij jou past. Als je dit artikel leest, zit je voortaan goed!

Ook interessant voor jou: Trends, modellen en ontwikkelingen: alles wat je moet weten over e-bikes in 2023.

Waardoor wordt zadelpijn veroorzaakt?

Veel fietsen zijn bij aankoop standaard uitgerust met een relatief zacht zadel, gevuld met gel of schuim. Zo’n allround zadel biedt in eerste instantie veel comfort, maar al snel zullen zadelproblemen ontstaan. Dat komt doordat een fabriekszadel gemaakt is voor de gemiddelde fietser. Maar het fietspatroon van de gemiddelde fietser is vaak totaal verschillend, dus kan een fabriekszadel nooit alles wensen invullen.

Je zult dit waarschijnlijk gaan merken zodra je langere ritten gaat maken. Dan zorgt een zacht zadel voor vervelende drukpunten op het schaambeen. Je kunt daarom beter al direct voor een iets harder zadel kiezen. In eerste instantie zul je rekening moeten houden met een gewenningsperiode, maar na een paar langere ritten zal het hardere zadel prettig aanvoelen en voor weinig problemen (meer) zorgen.

Behalve de hardheid van een zadel spelen ook de breedte en de vorm van het zadel een belangrijke rol. Een rond zadel, een smal zadel maar ook een te breed zadel: allemaal kunnen ze je fietsgenot snel bederven. Waar moet je dan op letten? Het zadel moet in ieder geval breed genoeg zijn om de zitbotten goed te ondersteunen. Er zijn speciale meetsystemen om de juiste positie van de zitbotten op het zadel te bepalen; de fietsenmaker of -verkoper kan daarbij helpen. Om de druk op het zadel weg te nemen, hebben een aantal zadels een gat in het midden.

Man met zadelpijn

© Olga Yastremska

De juiste afstelling zadel is cruciaal

Voor een goede zitpositie op het zadel moet je een aantal zaken goed opvolgen. Let daarbij op de hoogte van het zadel, de hoek van het zadel en de afstand zadel-stuur. Door het been iets schuin naar voren te plaatsen met de voet op het pedaal bepaal je de juiste hoogte van het zadel. Volg hierbij de hellingshoek van de zitbuis. De hoek van het zadel is een persoonlijke kwestie. Ga altijd eerst uit van een vlakke zadelpositie en verander de hellingshoek naar wens. Een ander belangrijk meetpunt voor een goede zitpositie is de afstand tussen zadel en stuur. Om een goede basisinstelling te verkrijgen, plaats je je elleboog tegen de punt van het zadel en moeten twee vingers daarbij het stuur kunnen aanraken. Zo niet, verschuif het zadel dan over de zadelbrug of stel de hoogte van de stuurpen anders in. Kies liever voor een iets gebogen zitpositie waardoor de druk op het zadel wordt ontlast.

0

Powered by

logo

E-bike? Zadelpijn komt vaak door hóe je zit

Berijders van een e-bike klagen relatief vaak over zadelpijn. Een belangrijke reden hiervoor is de zitpositie. Aangezien de motoriek (het fietsen) op een e-bike veel relaxter is, zitten veel e-bikers vrij rechtop hun fiets. Daardoor ontstaat er veel druk op het zadel en zitbotten. Een andere zitpositie kiezen of een specifiek zadel is vaak dé oplossing.

Rechtop fietshouding zorgt voor meer zadeldruk

Een rechtop fietshouding zorgt voor meer zadeldruk.

Ook kiezen veel e-bikers voor een lagere zithoogte. Tijdens de wintermaanden wel zo veilig natuurlijk, maar door de onnatuurlijke zitpositie worden de gewrichten zwaarder belast, wat zich vertaalt naar een zitprobleem op het zadel. Kies dus ook op een e-bike liever voor een pro-actieve zitpositie met een juiste afstelling van zadel en stuur.

Iets gebogen fietshouding zorgt voor minder zadeldruk

Een iets gebogen fietshouding zorgt voor minder zadeldruk.

Het nut van een verende zadelpen

Veel fietsen zijn tegenwoordig standaard afgemonteerd met een verende zadelpen. Zeker bij een e-bike zorgt een verende zadelpen voor extra comfort aangezien je vaak rechterop zit. Bij hobbels en kuilen in de weg neemt de verende zadelpen extra druk op het zadel weg. Bij fietsen met een sportieve geometrie (klik hier voor meer uitleg over fietsgeometrie) zit je meer voorover en heeft een verende zadelpen minder effect.

Ergonomisch, perfecte zadelbreedte, extra comfort: met deze merken fietszadels zit je goed!

Brooks

Veel fietsers zweren bij de leren zadels van Brooks. Hoewel een Brooks zadel in eerste instantie hard aanvoelt, gaat het leer zich in de loop van de tijd aan het achterwerk aanpassen. Naast het ultieme comfort zijn de zadels zeer betrouwbaar en ook later instelbaar. Brooks fabriceert inmiddels naast leren zadels ook zadels van natuurlijk gevulkaniseerd rubber met een top van organisch katoen.

Zadel merk Brooks

Een zadel van Brooks.

Terry

Terry is een fabrikant van ergonomische fietszadels. De zadels worden door Terry ontwikkeld met behulp van speciale drukmeet-technologieën. Hierbij wordt rekening gehouden met de specifieke anatomie van mannen en vrouwen.

Zadel merk Terry

Een zadel van Terry.

SQ Lab

Fabrikant SQ-lab heeft een methode ontwikkeld om de afstand tussen de zitbotjes van het bekken te meten. Door een nauwkeurige meeting kan de optimale zadelbreedte berekend worden. Door de zitbotten op de juiste manier te ondersteunen, zullen zadeldrukproblemen tot het verleden horen. Aan de hand van de meeting kies je een geschikt zadel. Ieder zadel is verkrijgbaar in vier breedtematen.

Zadel merk SQlab

Een zadel van SQ Lab.

Ergon

De firma Ergon is vooral bekend van de ergonomische handvatten, maar is ook specialist in fietszadels. Bij het ontwerp van een zadel richt Ergon zich nadrukkelijk op de anatomische vereisten van een man en vrouw. Door schokken en trillingen te dempen en de veerkracht van het zadel te verhogen, komt er minder druk op het bekken en de onderrug, de vorm van het zadel zorgt daarbij ook voor minder druk in het genitale gebied.

Zadel merk Ergon

Een zadel van Ergon.

Nog een artikel om eens lekker voor te gaan zitten: Grip, comfort en nooit meer lek: alles wat je wilt weten over e-bikebanden.

Bekijk hier het aanbod fietszadels bij Bol.com

(Tip: filter op merk!)

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten