Dagboek bijhouden? Dat kan met deze 5 apps op je smartphone!

© lev dolgachov

Dagboek bijhouden? Dat kan met deze 5 apps op je smartphone!

Geplaatst: 14 mei 2023 - 10:32

Wesley Akkerman

Vroeger hield je misschien wel een dagboek bij. Opschrijven waar je aan denkt, wat je voelt of wat je hebt meegemaakt kan een positief effect op je mentale gezondheid hebben. Tegenwoordig kun je hier apps voor gebruiken. Wij lichten vijf apps uit waarin je dagelijks e snel je gedachten, ideeën, prestaties en dromen kunt vastleggen.

Als je vroeger een dagboek bijgehouden hebt, dan weet je hoe emotioneel zuiverend het kan aanvoelen wanneer je allerlei gedachten, emoties en ideeën van je afschrijft. Tegenwoordig hebben we daar veel minder tijd voor – of, beter gezegd, maken we er geen tijd meer voor vrij. Een oplossing voor deze uitdaging is het fenomeen micro-journaling. Je schrijft dan in korte passages op waar je aan denkt, waardoor je bepaalde zaken of voorvallen wellicht net even wat beter in perspectief kunt plaatsen. De vijf apps in dit artikel kunnen je daar heel goed bij helpen.

Dagboek bijhouden met Talk to Myself

Talk to Myself is misschien wel het modernste aanbod op deze lijst. Het combineert een chatgesprek met micro-journaling door je toegang tot geven tot het meest bijzondere gesprek dat je kunt hebben: met jezelf. Je kunt natuurlijk een WhatsApp-gesprek met jezelf beginnen, maar binnen deze app voelt de band met je diepere ik specialer. Je hebt hier immers een specifieke app voor gedownload. Bovendien biedt de app een aantal handige opties aan. Na het versturen van een bericht kun je het namelijk nog aanpassen. Bijvoorbeeld om eventuele typfouten te verbeteren of informatie toe te voegen.

Daarnaast is het mogelijk berichten een aparte achtergrondkleur mee te geven, zodat ze opvallen tussen de andere gedachten die je achterlaat. Houd je ervan om je gedachten te organiseren? Geef je berichten dan een hashtag mee. Vanaf het moment dat je zo’n tag gebruikt, vraagt de app of je die wilt toevoegen aan nieuwe berichten. Door een hashtag lang in te drukken, krijg je toegang tot alle berichten onder die paraplu. Verder is het mogelijk foto’s te versturen binnen deze app. Je kunt zelfs meerdere foto’s tegelijkertijd uploaden. Het is echter niet mogelijk een video te gebruiken.

Download Talk to Myself: Android | iOS

Watch on YouTube

Gevoelens delen in Goodnight Journal

Hoewel we vinden dat een dagboek bijhouden – in welke vorm dan ook – een persoonlijke aangelegenheid is, kunnen we ons voorstellen dat sommige mensen het ook fijn vinden om hun meest persoonlijke ideeën met de wereld te delen. En dan het liefst in een oordeelvrije omgeving. Waar je mensen tegenkomt die hetzelfde uit zo’n ervaring of app willen halen, waarin iedereen van elkaar kan leren en waar over het algemeen een fijne sfeer hangt. Klinkt dat als muziek in de oren? Dan kun je de app Goodnight Journal eens uitproberen – een soort Facebook voor dagboeken.

Binnen deze app kun je zelf boeken, of subdagboeken, aanmaken waarin je je gedachten kunt verzamelen. Elke post kun je instellen als privé of openbaar, dus je bent niet verplicht elk idee te delen met de buitenwereld. In het Community-overzicht kun je ondertussen lezen wat andere gebruikers op het platform delen. En wie weet: misschien kom je hier iemand tegen die precies zo denkt over de dingen als jij. Je kunt op andermans post reageren als je wilt en kunt ze liken. Hopelijk zorgt dit platform niet voor een soort prestatiedruk; het gaat immers om het delen, niet de likes.

Download Goodnight Journal: Android

Watch on YouTube

Werken aan je mentale gezondheid met Thera

Thera is een app die veel mensen bestempelen als een hulpmiddel waarmee ze hun mentale gezondheid kunnen verbeteren. Binnen de app tref je vier categorieën aan waar je je gedachten onder kwijt kunt. De eerste is bedoeld voor de emoties die je voelt. Je kunt emoties toevoegen door op het plusteken te tikken, een emoji uit te kiezen en tags toe te voegen. Verder kun je wat zinnen neerpennen om de gevoelens verder uit te leggen. Thera houdt zelf de tijd en datum bij, dus daar hoef je niet over na te denken. Ook goed om te weten: je kunt meerdere posts per dag maken.

Dan hebben we ook nog de categorieën Wens, Angst en Dankbaarheid. Met de eerste optie kun je de wensen opschrijven die je voor jezelf hebt in het leven; je kunt de lijst aanhouden als een soort lijst met doelen. Heb je iets behaald? Zet een vinkje en werk dan aan je volgende doel! Door op te schrijven waar je bang voor bent, heb je meteen een stok achter de deur om daar wat mee te doen. Breng je angsten in kaart en zie hoe de schaduwen die ze over je leven werpen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Kun je dat meteen mooi vermelden onder het laatste kopje: Dankbaarheid 🙏.

Download Thera: Android | iOS

Dagboek bijhouden? Dat kan met deze 5 apps op je smartphone!-43883668

Reflecteren en concentreren met Journalistic

Ben je meer het type persoon dat van short and sweet houdt? Geen probleem, dan zul je je helemaal thuisvoelen bij de app Journalistic. Binnen de app gebruik je bulletpoints om aan te geven wat je doet en hoe je je daarbij voelt. Je wordt gedwongen kortere zinnen te gebruiken; het idee daarachter is dat je dan reflecteert en concentreert op de dingen die belangrijk zijn in je leven. Je kunt elke dag een nieuwe post aanmaken en zelfs hashtags en apenstaartjes gebruiken. Zo kun je berichten later gemakkelijker terugvinden of op zoeken op personen die je noemt in je dagboek.

Nee, dat @-teken is niet bedoeld om iemand direct aan te spreken. Je gebruikt Journalistic helemaal voor jezelf. Niemand die met je meeleest, dus voel je vrij genoeg om te zeggen wat je denkt. Dat @-teken wordt verder gebruikt om te zien hoe vaak je iemand noemt in je berichten. Binnen de app tref je verder secties aan voor dingen die je hebt geleerd, ideeën die je hebt of dromen die je hebt gehad. Hoewel er alleen een Android-app beschikbaar is, kun je Journalistic ook gebruiken als webapp. Daardoor heb je ook toegang tot je gedachten op Windows en iOS.

Download Journalistic: Android

Dagboek bijhouden? Dat kan met deze 5 apps op je smartphone!-43883667

Terug naar de basis met ZenJournal

De app ZenJournal houdt het bij de basis. Het mooie aan deze app is dat je hem opent, opschrijft wat je op wilt schrijven en hem weer sluit. Qua functies is deze app minder uitgebreid dan het andere aanbod, maar gelukkig kun je wel hashtags toevoegen waarmee je berichten kunt organiseren. Verder is het zo dat alle dagboektoevoegingen als één lange pagina in beeld gebracht worden, waardoor je eindeloos kunt scrollen door je belevingen en ideeën. Mocht je je zorgen maken dat iemand meeleest, geen probleem: je kunt namelijk oudere invullingen wazig maken en beschermen.

Download ZenJournal: Android | iOS

Watch on YouTube

Houd jij een dagboek bij met micro-journaling?

Zoals je ziet zijn er veel opties als het gaat om het bijhouden van een digitaal dagboek. In alle gevallen houd je de gedachten, ideeën, prestaties, dromen en angsten voor je – maar in een enkel geval kun je die ook gewoon met de wereld delen. Zolang je je maar veilig genoeg voelt om dat te doen. En wie weet pak je angsten, obstakels, drempels of misschien wel slechte gewoonten aan door het bijhouden van een minidagboek.


0

Powered by

logo

P.S. Toch nog een papieren dagboek?

Kijk dan bij Bol.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten