Dit doet de mode-industrie aan verduurzaming: een overzicht

© Ms_Tali - stock.adobe.com

Dit doet de mode-industrie aan verduurzaming: een overzicht

Geplaatst: 21 augustus 2023 - 17:28

Redactie

In een tijdperk waarin duurzaamheid hoog op de agenda staat, is de mode-industrie bezig met een serieuze transformatie. Van biologisch afbreekbare stoffen tot gerecyclede vezels en zelfs 3D-printing van kleding - deze innovatieve technologieën spelen een cruciale rol in het vergroenen van onze geliefde kledingstukken.

Modieus en milieuvriendelijk

Biologisch afbreekbare stoffen vormen een veelbelovende ontwikkeling binnen de modewereld. Traditionele kledingmaterialen, zoals katoen en polyester, hebben aanzienlijke negatieve milieu-impact vanwege hun niet-afbreekbare aard en intensieve productieprocessen.

Het gebruik van biologisch afbreekbare stoffen, die na hun levenscyclus kunnen worden afgebroken door biologische processen, vermindert de hoeveelheid afval en minimaliseert de impact op het milieu. Onderzoek en ontwikkeling op dit gebied hebben geleid tot veelbelovende alternatieven die zowel modieus als milieuvriendelijk zijn.

Stel je voor, je hebt een prachtige jurk gekocht en draagt hem met trots, maar op een dag besluit je dat het tijd is om afscheid te nemen. In plaats van dat de jurk eeuwenlang ronddoolt op de stortplaats, wordt deze stof binnen afzienbare tijd afgebroken en wordt de natuurlijke balans niet verstoord. Hoe tof?

Een nieuw leven

En wat dacht je van gerecyclede vezels? We hebben allemaal wel die stapel oude T-shirts en versleten spijkerbroeken liggen waar we niets meer mee doen. In plaats van ze te laten verstoffen in de kast, kunnen deze kledingstukken een nieuw leven krijgen! Moderne technologie maakt het mogelijk om oude kleding te verwerken tot garen en vervolgens weer te gebruiken voor nieuwe creaties. Het vermindert niet alleen de vraag naar nieuwe grondstoffen, maar het helpt ook om de hoeveelheid afval die op stortplaatsen belandt, te verminderen.

Recyclebare modestof

© svittlana - stock.adobe.com

Duurzaam én op maat

Verder is 3D-printing een opvallende innovatie in de mode-industrie. Hoewel het nog in een experimentele fase verkeert, heeft deze technologie het potentieel om de productie van kleding ingrijpend te veranderen. Met 3D-printing kunnen ontwerpers complexe ontwerpen maken zonder materiaal weg te gooien, aangezien alleen het benodigde materiaal wordt gebruikt om het kledingstuk laag voor laag op te bouwen. Dit resulteert in een lager verbruik van water, energie en chemicaliën. Bovendien opent het nieuwe mogelijkheden voor maatwerk, wat kan bijdragen aan een duurzamere productie. 

Voorlopers in de mode-industrie 

Qua productie lopen bekende merken zoals Zeeman en C&A sowieso voorop in eerlijke en duurzame productie. Zij laten zien dat ze betaalbare kleding kunnen maken die toch ethisch en milieuvriendelijk wordt geproduceerd.

Zeeman heeft bijvoorbeeld geïnvesteerd in nieuwe technologieën en productieprocessen om het waterverbruik drastisch te verminderen. Door zuiniger om te gaan met dit waardevolle goed, dragen ze bij aan een betere wereld.

C&A is een voorloper als het gaat om duurzaamheid en eerlijke arbeidsomstandigheden. Als motto hebben zij dat mode een positieve impact moet hebben, zowel op onze planeet als op de mensen die onze kleding maken. Daarom komen zij met speciale collecties zoals de #wearthechange-collectie.

Zeeman en C&A zijn voorbeelden van merken die de laatste jaren steeds meer met verduurzaming bezig zijn. Maar er zijn ook volop merken die ontstaan zijn vanuit een ethisch oogpunt, zoals ARMEDANGELS, Organic Basics, Maium, Filippa K en Alchemist.

Kleding die je kunt opsturen voor hergebruik

© svittlana - stock.adobe.com

Kleding wassen kan ook duurzamer!

Bijvoorbeeld met een eco-wasbol: geen poeder meer nodig!

Apps om bewuster te shoppen

Wil je zelf ook je steentje bijdragen aan een beter milieu? Verdiep je wat meer in de modewereld en ontdek welke modewerken wel of niet ethisch, bewust en/of duurzaam zijn. Eerlijk is eerlijk: de mode-industrie is ontzettend complex en je moet goed door bepaalde verkooppraatjes heen kunnen kijken. Om je daar een handje bij te helpen bestaan er verschillende apps die je een duidelijk overzicht geven:

  • TreeClicks (iOS & Android) - terwijl je shopt, plant je bomen, zonder dat je daarvoor extra hoeft te betalen (dat doen de winkels namelijk zelf).

  • Vinted (iOS & Android) - geef jouw oude kleding een tweede leven en verkoop, ruil of koop kleding. 

  • Good on you (iOS & Android) - zoek een merk op en de app vertelt je direct hoe ethisch verantwoord het merk is.

Conclusie

Kortom: de nieuwste technologieën tonen een veelbelovende stap vooruit in de verduurzaming van de mode-industrie. Biologisch afbreekbare stoffen, gerecyclede vezels en 3D-printing van kleding bieden creatieve oplossingen om de impact van de mode-industrie op het milieu te verminderen. Tegelijkertijd getuigen de inspanningen van merken als Zeeman en C&A van een groeiende trend naar eerlijke productie en betaalbare duurzame kleding. Als consumenten en producenten samenwerken om deze technologieën en praktijken verder te ontwikkelen en te implementeren, kunnen we een positieve verandering teweegbrengen voor de mode-industrie en onze planeet. 

Dus, de volgende keer dat je op jacht gaat naar een nieuwe outfit, waarom zou je dan niet kiezen voor een kledingstuk dat is gemaakt van biologisch afbreekbare stoffen, gerecyclede vezels of zelfs met behulp van geavanceerde 3D-printtechnologie? Samen streven we naar een mode-industrie die niet alleen stijlvol, maar ook bewust, eerlijk en milieuvriendelijk is, want groen is het nieuwe zwart. 


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000